https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Modelar Franc Pal predstavil svoje lesene izdelke

Lendava, 06.10.2021 ob 0:00  

V preddverju Gledališke in koncertne dvorane Lendava je v torek, 5. oktobra, potekala predstavitev lesenih izdelkov modelarja Franca Pala, ki bodo tam na voljo za ogled do konca leta, morda pa tudi še dlje.

Franc Pal se je rodil v Gaberju, že kot otrok pa se je s starši preselil v Lendavo. Po končani osnovni šoli je obiskoval poklicno šolo v Ljubljani in se v takratnem Litostroju izučil za poklic metalurškega modelarja.

Po službovanju v Avstriji in Nemčiji se je leta 1979 ponovno vrnil v Gaberje in tam skupaj z očetom in bratom ustanovil družinsko podjetje, ki se je ukvarjajo z izdelavo modelov za takratno livarsko industrijo po celotni Jugoslaviji.

Z ljubeznijo do lesa se je srečal že v osnovni šoli, kjer je pri tehničnem pouku izdelal svoje prve izdelke. Z rezbarjenjem raznih kipov si je čas krajšal tudi ob služenju vojaškega roka. Za uresničevanje svojih sanj, ki jih je upodabljal v lesu, pa si je čas našel tudi ob zahtevnem delu izdelave industrijskih modelov za potrebe livarstva.

Tako so več let nastajale njegove mojstrovine, kot so časovni stroj, poliestrsko kolo, kolo iz lesa, tricikel iz lesa, razni lesorezi, kipci, makete, violine, nazadnje pa se je lotil izdelave planetarija.

Najstarejši izdelek, ki si ga je mogoče ogledati v preddverju gledališke dvorane je rezbarija Marije z Jezusom, ki ga je izdelal med služenjem vojaškega roka pred približno 50 leti. Poleg pa je kip bojevnika z zmajem, ki je star okoli 45 let.

Med drugim so na ogled tudi violine stare okoli 4 do 5 let, časovni stroj star okoli 20 let in leseno kolo, ki je nastalo pred približno 15 leti. Najnovejša izdelka pa sta Sonce in Planetarij.

Predstavitev je potekala na pobudo župana Občine Lendava Janeza Magyarja, ki stremi k temu, da je potrebno podpirati domače ustvarjalce. Ker pa župan zaradi službenih obveznosti ob predstavitvi ni mogel biti prisoten je zbrane v imenu občine nagovoril podžupan Ivan Koncut.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.10.2021 ob 20:29 kilonja gost

      Čudovita dela.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.10.2021 ob 22:32 Dule gost

      Gospod je pravi mojster, priporočam ogled! Ne bo vam žal!

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.10.2021 ob 23:01 Magyar Bacsi gost

      Vsaka čast, kaj nekateri znajo in so zmožni narediti. Nekdo pa zna terorizirat celoten narod.

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.10.2021 ob 12:17 gost

        Tako je, vandalizmu in nasilništvu je treba narediti konec ne samo zaradi epidemije ampak tudi zato, ker ulična demokracija nas vse pelje v kaos in škoduje nam vsem, levim in desnim.

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.10.2021 ob 20:09 prijatelj gost

      Bravo Feri.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.02.2022 ob 16:21 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.