https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Moravskih Toplicah poteka posvet o okoljski samozadostnosti Slovenije

Moravske Toplice, 07.10.2021 ob 18:00  

V četrtek, 7. oktobra, je v Hotelu Ajda v Moravskih Toplicah potekala novinarska konferenca v okviru strokovnega posveta »Okoljska samozadostnost Slovenije – od besed k dejanjem!«.

Gre za že 24. strokovno posvetovanje, ki poteka 7. in 8. oktobra v Hotelu Ajda v Moravskih Toplicah. Na dvodnevni razpravi strokovnjaki s področja varstva okolja obravnavajo trenutno najbolj aktualne okoljske izzive.

Namen, cilje in zaključke posveta so na novinarski konferenci predstavili Zoran Bricman iz Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Igor Petek iz Publikusa, Filip Kokalj iz Fakultete za strojništvo (Univerza v Mariboru), Peter Novak iz Fakultete za strojništvo (Univerza v Novem Mestu) ter Karel Lipič predsednik Zveze ekoloških gibanj Slovenije in predsednik organizacijskega odbora.

Krovne teme letošnjega posveta so Okoljski cilji in izzivi na področju gospodarnega ravnanja z odpadki, Energetska izraba odpadkov in kakovost zraka, Nizkoogljično gospodarstvo, Podnebne spremembe, Krožno gospodarstvo ter Okoljsko komuniciranje.

Na posvetu bo letos okoli 100 udeležencev ter 28 predavateljev iz Slovenije in dva iz tujine. »Zelo pomembno je, da iščemo strokovne rešitve na področju varovanja okolja. Od vlade in pa tudi prihodnjih vlad pričakujemo, da bo prišla od besed k dejanju, kot smo tudi dali naslov temu posvetovanju, da pride do končne odločitve kako ravnati z odpadki,« je povedal Karel Lipič in poudaril, da Slovenija nujno rabi izgradnjo vsaj dveh objektov za termično izrabo odpadkov.

Zoran Bricman iz gospodarskega ministrstva je na novinarski konferenci povedal, da je tudi industrija lahko zelena. Ob tem je izpostavil, da je Slovenija bogata z gozdovi in da lahko les nadomesti druge veliko bolj potratne materiale, izpostavil pa je tudi njegovo pomembno vlogo pri skladiščenju ogljikovega dioksida.

Peter Novak iz Fakultete za strojništvo Univerze v Novem mestu je poudaril, da imamo kvalitetno napisane dokumente, manjkajo pa dejanja. Med drugim je izpostavil problematiko onesnaževanja zraka zaradi porabe biomase oz. kurjenja lesa. Posebej pa je poudaril, da potrebujemo termično obdelovanje odpadkov, ki gre v smeri razgradnje vseh odpadkov v osnovne sestavine, iz katerih lahko pridobimo nova goriva.

Igor Petek iz Publikusa je spomnil, da ima Slovenija, glede na neodvisno študijo Evropske komisije, najboljši sistem zbiranja komunalnih odpadkov. Poudaril pa je, da je v zabojnikih za mešane komunalne odpadke še vedno veliko stvari, ki tja ne sodijo in bi se jih lahko predelalo.

Filip Kokalj s Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru je poudaril, da je bilo narejenega že veliko, v prihodnje pa bo potrebno najprej izpopolniti infrastrukturo, ki jo imamo. Posebej je izpostavil področje energijske izrabe ob ravnanju z odpadki. »Smo zelo dobri v preprečevanju nastajanja odpadkov, smo zelo dobri v ponovni uporabi odpadkov, odlično ločeno zbiramo in recikliramo. Odpadke, ki jih ne moremo rešiti s predhodnimi koraki in imajo neko kurilno vrednost, pa je potrebno energetsko izkoristiti,« je povedal in dodal, da take odpadke danes povečini izvažamo v tujino in plačujemo, da »v tujini to izrabljajo in se na ta način v tujini poceni ogrevajo in imajo poceni elektriko«.

Posvet poteka v organizaciji Zveze ekoloških gibanj Slovenije, Znanstveno-raziskovalnega središča Bistra Ptuj, Fakultete za strojništvo (Univerza v Mariboru), Fakultete za strojništvo (Univerza v Novem mestu), Fakultete za strojništvo (Univerza v Ljubljani) in soorganizaciji SRIP – Krožno gospodarstvo in SiDG - Slovenskih državnih gozdov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.10.2021 ob 7:52 gost

      Sami magistri brez magisterija. Kajti ko so ti hodili v šolo je bila že končana osnovna šola kot danes srednja. Zato ga neserite z,,, mg,,,. Vsi ti dedki bi morali balinati skrb za okolje pa prepustiti mladim pravim magistrom keri so zaradi teh starckov na borzi.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.01.2022 ob 19:17 Čergoli gost

      bLA, BLA, BLA...KOKODAKANJE

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.02.2022 ob 13:35 delavec gost

      mamlaze

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.03.2022 ob 17:09 gost

      Kje so pa fotografije občinstva, ki jih je (če jih sploh je) poslušalo?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.