https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO in VIDEO: Odprtje razstave Zrno upanja

Spominski dom Števana Küzmiča, 14.10.2021 ob 11:30  

V prostorih Spominskega doma Števana Küzmiča je 13. oktobra 2021, potekala otvoritev razstave ZRNO UPANJA, avtorice Margarete Sukič.

Zbrane je najprej nagovorila Jasmina Maček, katera je celotno otvoritev povezovala. Najprej se je zahvalila zbranim, da so se udeležili odprtja razstave na dan, ko občina Puconci praznuje svoj praznik. Nato je predstavila avtorico razstave Margareto Sukič, ki je pripravila že svojo tretjo samostojno razstavo, in jo poimenovala Zrno upanja.

"Avtorica razstave Margareta Sukič je rojena v Čakovcu na Hrvaškem. Dokončala je študij teologije na mednarodni teološki fakulteti v Osijeku. Po poroki s Prekmurcem in bivanju v raznih krajih po Sloveniji živi zdaj že petnajsto leto v Naklem pri Kranju. Biti slikarka je bila njena želja že iz otroštva, a za to takrat še ni zbrala dovolj poguma. Pred nekaj leti pa se ji je ponudila priložnost učenja osnov slikanja pri ruski slikarki Natashi Villone, kjer se je pod njenim mentorstvom odločila za slikanje tihožitij, predvsem pa cvetlic. Margareta je torej zbrala pogum in se lotila slikanja. Njena najljubša tehnika je olje na platnu. Ker se je v času ustvarjanja nabralo veliko slik, se je odločila, da jih predstavi tudi širši javnosti."

Sledila je glasbena točka s strani Kulturno turističnega društva Moščanci.

Margareta Sukič se je zahvalila za tako lep sprejem in izrazila čestitke občini za njen praznik. Povedala je, da slika komaj že šest let, saj se prej ni opogumila. O razstavi je povedala, da ima vsaka deklica svoje sporočilo. Razstava prikazuje deklice, ki so obdane z naravo. Naslov tematike za razstavo je bil izbran namenoma, saj danes živimo v svetu, kjer je vse manj upanja. Vsaka slika nam more dati svoje sporočilo, tako izhaja iz svoje življenjske zgodbe.  Skozi razstavo je želela sporočiti, da obstajajo lepe stvari in dejavnosti, samo opogumiti se je treba in se jih lotiti, saj nam to prinese veliko zadovoljstva. 

Poudarila je spodnjo prikazano sliko in povedala, da je deklica na sliki obdana z belo svetlobo in to je to v tisti sivini, tisto zrno upanja, ki nas opogumlja naprej. Nato je zbrane vodila med sprehodom med deklicami na razstavi in njihovimi življenjskimi zgodbami. Zbranim pa je položila na srce, naj, ko pridejo domov, najdejo tisto zrno upanja, ki jih žene lahko naprej. Ob slikah so dodane tudi misli, ki jih je avtorica podala pod vsako njeno sliko.

Župan občine Puconci Ludvik Novak je povedal, da te deklice prikazujejo upanje v življenju in tako je treba tudi živeti, z upanjem. Poudaril je, da je danes 13. oktober. Dan, ko občina Puconci praznuje svoj praznik. Izbira ni naključna, saj je bil 13. oktobra 1781 objavljen tolerančni patent kot osnova za enakopravno delovanje vseh cerkvenih skupnosti. 

Ob tem pa izrazil iskrene čestitke avtorici za njeno razstavo ter se ji je zahvalil z majhno pozornostjo. 

Melita Ficko, dolgoletna prijateljica avtorice razstave pa je povedala, da ji je izredno hvaležna za skupna preživeta leta in na njene takratne spodbudne besede, ko ji je že takrat govorila, enega lepega dne bo vse drugače, kar vidi, da se odraža v njenih slikah.

Razstava je tudi prodajnega značaja in bo na ogled v prostorih Spominskega doma Števana Küzmiča vse do konca januarja 2022.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.10.2021 ob 21:41 gost gost

      Ja Lajči nekši si zosagani

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.