https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Poklukar: Priporočilo posvetovalne skupine je uporaba mRNK cepiva

11.10.2021  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala mnister za zdravje Janez Poklukar in Bojana Beović, vodja posvetovalne skupine za cepljenje. 

Minister za zdravje Janez Poklukar je najprej spregovoril o zdravljenju. "Glede na trende in napovedne modele z današnjim dnem zapiramo bolnišnico Sežana in zmanjšujemo kapacitete na navadnih oddelkih v UKC Ljubljana, SB Celje in SB Novo Mesto. Kapacitete za potrebe intenzivnega zdravljenja v 10 bolnišnicah ohranjamo na 131 posteljah."

Minister je spregovoril tudi o zdravilu proti COVID-19. "Kar se tiče zdravljenja, smo v Sloveniji v koraku z najnovejšimi zdravili. V Sloveniji imamo od sredine poletja na voljo zdravilo Regeneron, ki temelji na uporabi monoklonskih protiteles.  Uporablja se za zgodnje zdravljenje bolnikov s potrjeno okužbo in za zaščito po kontaktu z okuženo osebo, v primeru, da obstaja tveganje za hud potek bolezni. Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana je 30. 9. 2021 posodobila priporočila za uporabo zdravila, ki so bila posredovana vsem bolnišnicam, saj je pri aplikaciji potreben ustrezen nadzor. Zdravilo je prednostno namenjeno osebam z imunsko pomanjkljivostjo in osebam z dejavniki tveganja za hujši potek bolezni.

Cepljenje proti gripi in cepljenje proti covid-19 se lahko opravi sočasno ali s kakršnimkoli presledkom," je poudaril Poklukar.

 

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ-ju je v "luči zadnjih dogodkov" sprejela nova priporočila za cepljenje, je na novinarski konferenci vlade sporočil minister za zdravje Janez Poklukar. Pojasnil je, da so člani posvetovalna skupine sprejeli sklep, s katerim priporočajo prednostno uporabo mRNK-cepiv. V Sloveniji sta na voljo mRNK-cepivi proizvajalcev Pfizer in Moderna.

Vektorska cepiva, v Sloveniji sta to cepivi Janssen in AstraZeneca, se lahko po besedah ministra uporabljajo v primeru kontraindikacije za cepljenje z mRNK cepivi ali na izrecno željo osebe ob seznanitvi z možnimi neželenimi učinki. Ministrstvo bo pripročilom sledilo, je napovedal Poklukar.

Skupina nadalje predlaga, da se tretji poživitveni odmerek daje vsem osebam, ki so starejši od 65 let. Doslej je to veljalo za stanovalce domov za ostarele in posebej ranljive bolnike. Skupina tudi predlaga, da se pri mlajših od 30 let prednostno uporablja cepivo proizvajalca Pfizer. Razlog za to so novi podatki o tveganju za pojav vnetja srčne mišice ali osrčnika pri cepljenju s cepivom Moderne.

Po podatkih NIJZ-ja je v Sloveniji na zalogi skoraj 537.500 odmerkov cepiva Pfizer, ki jim bo rok uporabe potekel v obdobju od februarja do aprila prihodnje leto, in 125.900 odmerkov cepiva Moderna z rokom uporabe od decembra letos do marca prihodnje leto.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.10.2021 ob 14:03 gost

      Če ta vlada ve kaj dela, kaj govori, kaj izvaja smo vsi Slovenci res bedaki da jih ne odnesemo u vražjo mater.

      19 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.10.2021 ob 14:27 Štef gost

        Škoda ka hitler nej duže živo ,ta posvetovalna skupina je postrelati,cepivo menjajo kak jim paše, za polovico smrti je kriva vlada z tako ekipo za ostale pa mogoče covid, smo edina država z takimi dodatki v evropi, če malo spremljamo, objekte obnavljanja samo zdravstena stroka

        18 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.10.2021 ob 14:18 gost

      Novi podatki o tveganju za pojav vnetja srćne mišice? Kje ti ljudje živijo? Ti podatki so že dolgo znani, a vi ste jih preslišali in zatajali, ljudem pa lagali kako so vsa cepiva varna in preizkušena. Vse to za evre v vaših žepih. Ne samo, da bi morali vsi že odstopiti, vsi ki trenutno vodite zdravstvo, bi morali biti v zaporu.

      21 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.10.2021 ob 14:52 Jurij gost

      Veliko je neznank....kar je pa najbolj zaminivo pri tem virusu da prihaja v valovih....tu se morajo strokovnjaki spresevati ...kaj je njihovo gojisce da pride do izbruha na posameznem obmocju....cas pa bo pokazal kje smo....

      3 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.10.2021 ob 18:13 123 gost

        Virus prihaja v tvoji glavi, pride kak našim ustreza, ti ne da misliti, to je tak če bi bila ena vas okužena, daleč stran pa je vse vredi, tak smo mi v evropi,

        9 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.10.2021 ob 16:10 danska z gost

      6.000.000 prebivalci 2400 mrtvih v najhujši kovid situaciji, mi z 2.000.000 prebivalci 5.000 mrtvih. Danci živijo, kot pred 2020, mi živimo kot pred 1856 letom. In še vedno gledamo vlado, za katero sem marca 2020 izjavil, da o z odloki obstala in z glasovi DESUSA, JELINČIČA POČIVALŠKA IN CRKVENJAKOV, saj so plače v 2,5 letih bile prevelik zalogaj, da bi jih izpustili. Itak noben posanec iz teh strank parlamenta več ne bo videl, je pa pizda mu materina od začetka kovida do konca mandata skasiral 170.000 eur, da jim jebem mater. Volivci, pazite, da teh zdrah več ne boste volili, saj so državi naredili škode do 3500 leta, potrošili 8 miljard evropskega kredita in še 2 miljardi našega proračuna. Drugo leto pa boste videli gospodarstvo in BDP, ko vavčerjev ne bo in ko bo namsto 95.000 brezposelnih 150.000. 70. 000 brezposelnih so laži vlade, saj so statistiki njihovi ljudje.

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.10.2021 ob 16:15 sve se vrača gost

      sve se plača, tudi gripica se je vrnila v čudežno deželico na sončni strani alp. Malo je bla na dopustu, malo na športnih prireditvah, na olimpijskih igrah, evropskem nogometnem prvenstvi, điro di italia, tur de frans, in sedaj se je vrnila v to našo prelepo državico. Prokleta banda hudičeva zdravstveno posvetovalna in vladno sranje od sranja. Lažete, da sami sebi verjamete, glupi narod po Jelinčiču (kar se popolnoma strinjam) pa vam sledi. Enega političara država ne premore, o predsedniku države pa škoda besed, saj niti ne ve, kako kravato je imel v četrtek.

      14 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.10.2021 ob 17:39 Čergoli gost

      Vsi fašisti na čelu z jajevcem boste pocrkali v hudih mukah, poserjem se na vas.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.10.2021 ob 18:01 gost

      ĆE bi hitler živel , potem VAS LEVOJAJARJEV na zemeljski obli NEBI BILO!!!!!!!!! Gnide bi iztrebil !!!!!!!

      2 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      11.10.2021 ob 23:39 gost

      Df, kdaj bos odgovoril kolko te Jansa placuje? Vsi vemo, da si njegov kaplar in zvesti sluzabnik.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      12.10.2021 ob 1:19 Za slovenski narod gost

      Proti besedi "stigmatizacija" 24ur.com/novice/slovenija/proti-stigmatizaciji-dusevnega-zdravja-nisi-okej-povej-naprej

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      12.10.2021 ob 4:53 Risto Kubura gost

      PCT - pijani cel teden, to velja zelo blaga oznaka za janševo bando zblojencev.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      12.10.2021 ob 5:57 gost

      Zblojenci so levuharji.Bili in bojo ostali.Selendra.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      12.10.2021 ob 8:37 gost

      Portal Pomurec.com omogoča primitivne in vulgarne komentarje, kakršnih zlepa ne zasledimo v drugih slovenskih medijh. Pomurec.com postaja tako prava sramota za Mursko Soboto in Pomurje.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.