https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Kako ravnati, ko borzni tečaji padajo - 7 koristnih napotkov

28.09.2011 ob 11:24  

Medvedji trendi so za vlagatelje zelo stresno obdobje. Večina jih v tem času dosti izgubi. Le redki uspejo ohraniti mirne »živce« in korekcije obrnejo v svojo prid. V nadaljevanju je podanih nekaj koristnih napotkov, da boste tudi vi med njimi: 

1.  Ne prodajajte delniških naložb 

Glavni razlog, zakaj ni priporočljivo prodajati delnic, ko so te že močno upadle je, da ne moremo točno vedeti, kdaj bo prišlo do obrata trenda. Če bi jih npr. prodali danes, obstaja velika verjetnost, da jih ne bi mogli ponovno kupiti po ugodnejši ceni. Ko bodo tečaji še nižji, bodo namreč ekonomski kazalniki še dosti slabši. Zdelo se bo, da je svetovno gospodarstvo še toliko bližje koncu. Zato se bi takrat najverjetneje odločili, da počakamo dokler ne bodo delniške naložbe spet »varne«. Vendar takrat, ko se bo zdelo, da je spet varno investirati, bodo delniški tečaji že dosti višje. Indeksi bodo poleteli brez nas, mi pa bomo najverjetneje delnice kupili po višjih tečajih kot smo jih prodali. 

Če ste torej pred nekaj meseci skrbno izbrali delnice dobrih podjetij in se odločili v njih investirati dolgoročno, jih ne prodajajte samo zaradi razmer na trgih. Prodajte jih le, če so se močneje spremenili njihovi temeljni kazalniki. 

2. Ne znižujte deleža delnic v portfelju 

Delež delnic v portfelju mora biti prilagojen dolgoročnim ciljem. Nekatere teorije pravijo, da bi naj bil odvisen od naše starosti (koliko smo stari, tolikšen delež bi naj bil v varnih naložbah – npr. če smo stari 40 let, bi morali imeti vsaj 40% portfelja v varnih naložbah - obveznicah, 60 % pa v tveganih - delnicah). Tega razmerja ne smemo spreminjati samo zaradi tega, ker do delnice močno padle in obstaja verjetnost, da padejo še bolj. 

3. Pomislite, kaj so nas naučili pretekli padci 

Še nikdar ni bilo padca delniških tečajev, ki se ne bi izkazal za nakupno priložnost. Zato začnite kupovati delnice velikih in perspektivnih podjetij. 

4. Dokupite delnice 

Na začetku padca kupujte delnice hitreje, če se pa padec nadaljuje, kupujte zmeraj počasneje. Večina padcev je namreč močnih, vendar kratkotrajnih, le nekateri trajajo dlje. 

5.  Ne čakajte na dno 

Če ste pripravljeni investirati, ko delniški trgi padajo, ne čakajte na dno. Dno vsakega padajočega trga lahko namreč vidimo le za nazaj. Denar morate torej investirati še med trajanjem korekcije. Dokler je vaš denarni tok neprekinjen (izplačila dividend), je sprememba tržne vrednosti delnic vidna le na papirju.

6. Ne prodajajte na kratko – ne »shortajte«

Ko prodajate na kratko, prodajate izposojene delnice. To pomeni, da boste zaslužili le, če bodo cene delnic padle. Če ne, jih boste morali ponovno kupiti po višjem tečaju. Težava pri prodajah na kratko je, da čas deluje proti nam. Če npr. kupimo delnice in se tečaj takoj ne premakne v našo smer, lahko še zmeraj počakamo. Pri prodajah na kratkem si tega žal ne moremo privoščiti. 

7. Spremljajte donosnost vašega portfelja 

Spremljajte in analizirajte donosnost vašega portfelja na osnovi tržnih ciklov in ciklov obrestnih mer – ne koledarskih ciklov (npr. četrtletij in let). Predvsem bodite pozorni na to, kako donosnost ustreza vašim dolgoročnim ciljem, ki ste si jih zastavili.

Marko Ploj je finančni analitik.

www.financnahisa.si

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.