https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Predstavili dogodke, ki bodo popeljali v osrednjo slovesnost

Evangeličanski center Murska Sobota, 22.10.2021 ob 12:00  

V prostorih Evangeličanskega centra Murska Sobota je danes potekala novinarska konferenca, na kateri so predstavili dogodke in dejavnosti, ki bodo sledili kot uvod v osrednjo slovesnost v zadnjih dneh meseca oktobra.

Evangeličanska Cerkev augsburške veroizpovedi v Republiki Sloveniji in Zavoda Primoža Trubarja Murska Sobota sta v petek pripravila v prostorih Evangeličanskega centra Murska Sobota novinarsko konferenco. Dogodke in dejavnosti sta podrobneje na novinarski konferenci predstavila mag. Leon Novak, škof Evangeličanske cerkve AV v Republiki Sloveniji in dr. Klaudija Sedar, direktorica Zavoda Primoža Trubarja Murska Sobota.

Dva simpozija

Direktorica Zavoda Primoža Trubarja Murska Sobota dr. Klaudija Sedar, je v uvodu predstavila dva simpozija. Prvi simpozij je 250-letnica izida Nouvoga zákona Štefana Küzmiča, ki bo potekal v četrtek, 28. oktobra, med 14. in 17. 30 v Evangeličanskem centru Murska Sobota. Pove, da se je pisalo leto 1771, ko je izšel prevod Nove zaveze Svetega pisma v staroslovenskem oziroma prekmurskem jeziku, ki ga je pripravil prekmurski rojak Štefan Küzmič, prvič iz grškega jezika in s tem prekmurskim rojakom podaril knjigo vseh knjig, jeziku pa postavil normo. Da je bil to zelo pomemben temelj, spoznavajo tudi čedalje bolj v sedanjem času, kajti če takrat ta govorjena govorica ne bi bila zapisana v tej obliki se jezik verjetno, ki ga sedaj imamo, pišemo in govorimo ne bi ohranil. V ta namen pripravljajo, ko mineva 250. letnica izida tega temeljnega dela prekmurskega slovstva mednarodni simpozij. Sponzorji omenjenega simpozija so Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Zavarovalnica Triglav d.d., in Mestna občina Murska Sobota. Na njem bo sodelovalo 10 udeležencev, Vincenc Rajšp, Franci Just, Alojz Jembrih, Martina Orožen, Hotimir Tivadar, Marko Jesenšek, Matjaž Črnivec, Rok Banko, Klaudija Sedar in Leon Novak. Ti bodo predstavili, kakšen pomen je imelo delo v preteklosti, kakšen pomen skozi stoletja vse do danes in kaj lahko danes povedo o tem prevodu. V kolikšni meri je uporaben in aktualen. Da je bil ta prevod skozi stoletja bran in uporabljan, dokazujejo tudi ponatisi. Tako so bili trije ponatisi 19. stoletju, eden v 20. stoletju in faksimili, ki so izšli leta 1999.

Drugi simpozij, 500-letnica Adama Bohoriča pa bo potekal na isti dan 28. oktobra 2021 med 9. in 12. uro v Evangeličanskem centru Murska Sobota. Gre za znanstveni simpozij, ki je bil načrtovan že v lanskem letu, vendar je bil zaradi epidemioloških razmer odpovedan. Obhajali bodo petstoletnico Adama Bohoriča, prvega slovenskega slovničnega in protestantskega šolnika. Na tem simpoziju se bo zvrstilo 9 referentov, med njimi: Marko Jesenšek, Hotimir Tivadar, Franci Pivec, Nina Horvat, Franci Just, Nina Ditmajer, Branislava Vičar, Fanika Vrečko in Klaudija Sedar. Soorganizatorji tega simpozija pa so: Mestna občina Murska Sobota, Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija, Oddelek za slovanske jezike in književnosti, Filozofske fakultete Univerze v Mariboru in Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar, Podružnica Murska Sobota. Tukaj bo v prvem sklopu predstavljen Adam Bohorič kot učitelj in slovničar. V drugem sklopu pa bo podana sodobna pomembnost prve slovenske slovnice in njena vloga pri pouku slovenskega jezika in književnosti. Gre za didaktično slovnico, Bohoričevo temeljno delo, ki je bila zapisana v latinščini pa, vendar je bila zelo pomemben temelj, ki ga imamo še sedaj in je aktualen še sedaj, ko so aktualna vsa dela, ki so nastala v preteklosti.

Škof Evangeličanske cerkve AV v Republiki Sloveniji mag. Leon Novak pove, da se bosta omenjena simpozija sklenila s proslavo ob dnevu reformacije, ki jo organizirajo skupaj z Mestno občino Murska Sobota, Zavodom Primoža Trubarja Murska Sobota in Evangeličansko cerkvijo AV v Republiki Sloveniji. Slavnostna govornica na tej proslavi bo dr. Kaludija Sedar. Umetniško pa bosta ta koncert oziroma to proslavo obogatila Monika Kammerlander, koncertna mojstrica, na violini, ki prihaja iz Salzburga. Na orglah pa jo bo, spremljal Jernej Mazej, ki je tudi učitelj in predavatelj v Salzburgu. Tako se bosta simpozija sklenila zvečer z omenjenim koncertom v evangeličanski cerkvi Martina Luthra v Murski Soboti. 31. oktobra pa bodo imeli svečano Božjo službo ob Dnevu reformacije in 30. obletnici samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, kot osrednjo praznična slovesnost.  

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija