https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Ljutomeru potekal simpozij Ustanovitev čitalnice pri Mali Nedelji

Ljutomer, 24.10.2021 ob 13:00  

V Ljutomeru je v petek, 22. oktobra, potekal simpozij »Ustanovitev čitalnice pri Mali Nedelji«.

Letos mineva 150 let od ustanovitve čitalnice pri Mali Nedelji. Zanjo je zaslužen narodni buditelj Anton Božič, ki je bil že med organizatorji malonedeljske bèsede in tudi član pripravljalnega odbora prvega tabora na slovenskih tleh v Ljutomeru.

Malonedeljski dogodek pred 150 leti so v Ljutomeru obeležili s simpozijem, ki se je odvijal v gledališki dvorani Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, ogledati pa si ga je bilo mogoče tudi preko spleta.

Simpozij Ustanovitev čitalnice pri Mali Nedelji se je osredotočil na ustanovitev čitalnice pri Mali Nedelji, čitalniško gibanje v Prlekiji in na znamenite Prleke, ki so v drugi polovici 19. stoletja delovali narodnoprebudno in državotvorno ter postavljali materinščino na barikade slovenstva.

Predstavili so se avtorji dvanajstih referatov: Marko Jesenšek, Anton Božič, Vlasta Stavbar, Maša Rolih in Vesna Mikolič, Stane Granda, Miran Puconja, Dragan Potočnik, Stanislav Kocutar, Jernej Jakelj, Blanka Bošnjak, Nina Horvat ter Franc Čuš.

V pozdravnih nagovorih so zbrane pozdravili Zvonko Kustec, ravnatelj Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, poslanec Državnega zbora Dejan Kaloh, ki je spregovoril tudi v imenu Ministrstva za kulturo ter Olga Karba, županja Občine Ljutomer.

Foto: izrez iz videa

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.