https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Potep po Pomurju v času jesenskih počitnic

22.10.2021 ob 19:30  

Jesenske počitnice ali kot jih radi poimenujejo krompirjeve počitnice, se bodo začele v ponedeljek, 25. oktobra, in bodo trajale do 1. novembra 2021. Nekaj idej kam s svojimi mulci na izlet ali oddih v času počitnic pa smo pripravili tukaj za vas.

Krompirjeve počitnice oziroma jesenske počitnice lahko izkoristimo za izlete in krajši oddih. Čeprav je potepanje po svetu še kako razburljivo, je lahko tudi raziskovanje vseh skritih kotičkov v Sloveniji prava dogodivščina. Na srečo le-teh res ne primanjkuje in še kako vredno jih je obiskati in raziskati. 

Zelo priljubljena destinacija za krompirjeve počitnice je prav tako Pomurje in to zaradi več razlogov. Številna zdravilišča privabijo v tem času številne družine. Razlog za takšno priljubljenost pa je dejstvo, da je Pomurje bogato še z ostalo ponudbo, odlično hrano in prijaznimi, gostoljubnimi ljudmi.

Kam na potep v Pomurje za krompirjeve počitnice

1. Dvorec Rakičan in Konjeniški center

Skozi naselje Rakičan je bila v preteklosti speljana kraljeva cesta – viaregna. Po zapisih iz leta 1431 je bila ob cesti zgrajena utrjena srednjeveška postojanka, ki je branila pred turškimi napadi. In tako se je začela zgodba o današnjem dvorcu. V 17. stoletju se je utrdba spremenila v gospodarsko in trgovsko središče. 

Zakaj obiskati ta čudoviti dvorec? Odgovor je preprost, zaradi njegove lokacije, nepozabnega grajskega doživetja, stika z naravo in konji ter sprostitve. Te počitnice pa je že osmič organizirana tradicionalna prireditev Ples - noč čarovnic, z bogatim programom za vse generacije z zabavnimi čarovniškimi predstavami, pestrim srednjeveškim programom, spektakularnim ognjenim showom in večerno glasbeno poslastico, ki je preprosto ne morete zamuditi.

2. Grad Negova

Pomurje ima kar nekaj gradov, ki so bolje ali slabše ohranjeni. Zagotovo je vredno obiskati grad Negova, saj je resnično čudovit. Utrdba pa naj bi tu stala že vse od leta 1425. Pred vstopom na grajsko dvorišče si lahko pri cerkvi ogledate tudi pranger – sramotilni steber. Če bi stene lahko govorile, bi grad Negova zagotovo imel veliko zanimivih zgodb. Verjetno najbolj znana zgodba pa je tista o Apoloniji, zeliščarki, ki še danes krasi podobo gradu – pod grajskim pobočjem ima še vedno zeliščni vrt. Zaradi tega, ker je Apolonija znala ljudi in živali zdraviti z zelišči, so jo obsodili za čarovnico in jo tudi kaznovali. 

3. Mlin na veter

Današnji mlin na veter je kopija Bečevega mlina iz Kokolajnščaka, ki opozarja na kulturno dediščino tega področja. Prvotni mlin je mlel moko še leta 1957, današnja replika pa ga z dvema mlinskima kamnoma melje ponovno, a le za turistične namene.

4. Lončarska delavnica in Center Duo

Pomurje je znano po rokodelstvu že stoletja in Center Duo to tradicijo še vedno ohranja pri življenju. Tu se lahko spoznate s kovaštvom, slamo kritjem, lončarstvom. In kar je pri vsem tem najbolje, določenih spretnosti se lahko naučite ali pa jih vsaj preizkusite tudi sami.

5. Spanje v zemljankah

Bivališča starih Slovanov se imenujejo zemljanke. Uporabljali so jih v 5. in 6. stoletju. Krite so bile s slamo, bivalni prostor pa je bil vkopan v zemljo zaradi boljše toplotne izolacije – prav zato se tudi imenujejo zemljanke. Pri Centru Duo so s pomočjo rokodelskega znanja zgradili pet zemljank, v katerih lahko prespite. 

6. Stolp Vinarium in Lendava

Vinarium je najvišji razgledni stolp v Sloveniji s čudovitim pogledom na štiri države – Slovenijo, Hrvaško, Madžarsko in Avstrijo. Pot do stolpa vas vodi skozi vinograde, ki si jih lahko iz stolpa ogledali še iz druge perspektive. Prekrasni razgledi, ki ponovno govorijo, kako čudovita je Slovenija.

7. Grad Grad

Najbolj obiskan grad v Pomurju je zagotovo grad Grad, saj je res veličasten in pravzaprav predstavlja največji baročni grad v Sloveniji. Grad ima 365 sob – za vsak dan v letu svojo, v nekaterih je mogoče tudi prenočiti. Grad so začeli v 11. stoletju graditi vitezi templjarji, ki so tu prebivali v času križarskih vojn. Na gradu so prikazani predmeti tradicionalnih obrti v regiji, kot so lončarstvo, kovaštvo, zeliščarstvo, tkalstvo, žganjekuha, kolarstvo. 

8. Doživljajski park Vulkanija in vulkan na Goričkem

Nekoč celih 3 milijone let nazaj je bil na Goričkem pravi delujoči vulkan. Prav ta vulkan je tudi razlog za tako razgibano pokrajino in rodovitno prst. Če se z vulkanom malce bolj podrobneje želite spoznati, bo obisk Vulkanije v kraju Grad odlična priložnost. Med sprehodom po lavini cevi in potovanjem v osrčje zemlje boste izvedeli vse o vulkanih, sestavi zemlje in tektoniki. 

9. Kulinarične prireditve

V Pomurju se stalno nekaj dogaja, zato preverite aktualno dogajanje. Veliko je raznih prireditev, kjer boste res začutili pravi utrip Pomurja, spoznali tradicijo in običaje ter vse skupaj podkrepili še z okušanjem dobre hrane.

10. Otok ljubezni in mlin na Muri

Otok Ljubezni pri Ižakovcih ni samo za zaljubljene in tiste, ki bi to želeli postati. Ime je ta kraj dobil po beltinski grofici Mariji Zichy, ki je sem rada zahajala, se sprehajala in včasih tudi okopala. Spoznala je mlinarjevega sina in se vanj zaljubila. Zaradi njenega stanu pa je bila ljubezen med njima prepovedana. Beltinska grofica je brez ljubezni živela celo svoje življenje, saj se ni nikoli poročila.

Ta majhen košček zemlje pa je resnično pravi naravni otok. Reka Mura se je namreč malce poigrala in sama ustvarila majhen rečni rokav, ki je ustvaril otok. Na otoku ljubezni je še danes plavajoči mlin na ogled. Posebno doživetje pa je tudi vožnja z brodom čez Muro, ki povezuje levi in desni breg reke.

11. Kolesarske poti

Pomurje je pravzaprav zelo razgibano in tako odlično za kolesarje. Na voljo je več kot 600 kilometrov kolesarsko označenih poti, ki vas popeljejo do najlepših biserov te slovenske regije. Dobra hrana ter kozarček rujnega pa vam bodo dali nove energije za raziskovanje.

Seveda pa to niso edini razlogi za obisk Pomurja. Lepih kotičkov in znamenitosti je še veliko več, a če ste tam prvič, bodo naštete znamenitosti, poleg namakanja v bazenih, popestrile vaš cel teden, ki ga boste tukaj preživeli za krompirjeve počitnice.

Naslovna FOTO: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.10.2021 ob 19:41 domačin gost

      OD KDAJ se na Otoku Ljubezni spet melje??? Mlin je ,samo brez pogona , saj ga ljubezen poganja brez kolesa ,ki ga je reka Mura razdejala lanskega spomladanskega dne in ga pridni upravljalci imajo še vedno konzerviranega v rečnem koritu nekaj sto metrov nižje. Škoda govora in razglabljanja o nesposobnežih ki jih nič druga ne zanima ,kot zaslužek in fotografiranje ob eminentnih obiskovalcih! ZTK Beltinci izpod kritike !!!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.02.2022 ob 15:43 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.