https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: V Murski Soboti s slovesnostjo počastili dan reformacije

Murska Sobota, 30.10.2021 ob 11:30  

Mestna občina Murska Sobota, Evangeličanska cerkev AV v Republiki Sloveniji in Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar, Podružnica Murska Sobota so priredili slovesnost ob dnevu reformacije, ki je potekala v Evangeličanski cerkvi Martina Luthra Murska Sobota.

"Po preteku petih stoletij od pričetka reformacije se marsikdaj zastavlja vprašanje, ali reformacija še traja, jo potrebujemo in v kolikšni meri je živa še danes? Pred časom sem v enem od prvih številk Evangeličanskega koledarja, ko je izhajal še v prekmurskem jeziku, zasledila anekdoto, ki pa ima dejansko resnično podstat: Luther se je ednouk toužo, ka slab glas má, na štero je Melanchton pravo: »Pa se dönök daleč, daleč čuje.« Sliši se še danes in kar je najpomembneje, sliši se v maternem jeziku. Reformacijski duh je še vedno med nami, to dokazujejo in potrjujejo številki spomeniki in pomniki reformacije v slovenskem prostoru, pokončnost in pripadnost, to dokazuje zapisana beseda, ki v knjižni obliki izhaja na novo ali v prenovljeni obliki. Lep primer je posodobitev prekmurske Nove zaveze in Psalmov, ki je v teku, in s katero želimo sodobnemu bralcu ponuditi Knjigo vseh knjig v sodobnem prekmurskem jeziku. Küzmič je zapisal, da je Nouvi zakon na stari slovenski jezik obrnjeni, lahko rečemo, da je naš cilj Nouvi zakon obrniti na nouvi prekmurski jezik.

Odgovor torej, ali je reformacija še med nami in ali jo potrebujemo, imamo na dlani, le pogumno moramo stopiti moderni reformaciji nasproti, pri tem pa naj nas vodijo odgovornost, sožitje, solidarnost, strpnost in dialog, tudi v težkih preizkušnjah. Kajti tako gradimo postavljene temelje, vse to pa prispeva in oblikuje našo kulturno in narodno identiteto, nas pa obenem opominja na državljansko odgovornost in da pri tem utrdimo vez z vrednotami reformacije, ki povezujejo tako na osebni kot duhovni ravni. Pri tem pa nikoli ne pozabimo na naš materni jezik, spoštujmo ga, negujmo in mu izkazujmo zvestobo. Naj nam bo v navdih, vselej in povsod, v vseh oblikah. Ker je to naša prednost in bogastvo, ki so nam ga podarili reformatorji in tega nam ne more nihče vzeti," je med drugim povedala slavnostna govornica dr. Klaudija Sedar.

V kulturnem programu sta nastopila Monika Kammerlander na violini in Jernej Mazej na orglah.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.10.2021 ob 11:41 gost

      Če drugega ne nas je poizkušala opismeniti !

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.02.2022 ob 16:37 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.