https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Vindišar predstavil stanje v slovenskih bolnišnicah

29.10.2021  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 je sodeloval državni sekretar na Ministrstvu za zdravje mag. Franc Vindišar.

 

Vindišar je na novinarski konferenci predstavil trenutno stanje v slovenskih bolnišnicah. Kot je povedal uvodoma se »naš zdravstveni sistem v tem trenutku srečuje s številnimi izzivi«.

Povedal je, da je 15 bolnišnic pred epidemijo imelo 6.079 standardnih bolniških postelj in 233 intenzivnih postelj. V času epidemije pa je bilo za COVID paciente maksimalno namenjenih 1.198 standardnih in 220 intenzivnih postelj, to je sicer bilo novembra lani.

Predstavil je tudi število dnevno potrjenih okužb in o0b tem poudaril, da se s povečevanjem števila okuženih se povečuje tudi število hospitalizacij. Pred enim letom smo imeli rekord 160 sprejetih v bolnišnice v enem dnevu, v tem valu pa je zaenkrat bilo največ sprejetih pacientov v enem dnevu 87.

S hospitalizacijami se povečuje tudi število sprejetih v intenzivno nego, je še poudaril Vindišar in dodal, da je največ sprejetih na intenzivno nego bilo 11. decembra 2020, in sicer 26, kar je največ v času epidemije. V zadnjem tednu je bilo največje število sprejetih v intenzivno nego 16 oz. 14.

Predstavil je tudi dogajanje v zadnjih dveh tedni, saj se hitro povečujeta število sprejetih pacientov v bolnišnice ter sprejemi na intenzivno nego. Od 15. do 21. oktobra je bilo v bolnišnice sprejetih 288 pacientov, od 22. do 28. oktobra pa že 477. V enem tednu je povišanje za 186 pacientov oz. kar 64 odstotkov.

Na intenzivno nego pa je bilo od 15. do 21. oktobra sprejetih 53 pacientov, od 22. do 28. oktobra pa že 80. V enem tednu je povišanje 27 pacientov na intenzivni negi več oz. kar 51 odstotkov, je povedal.

V bolnišnicah se danes na oddelkih zdravi 424 bolnikov, na intenzivnih enotah pa 134 bolnikov, skupno torej 558 covidnih bolnikov. Trenutno potrebujemo več kot 100 zdravnikov in več kot 250 medicinskih sester samo za obravnavo pacientov obolelih za boleznijo COVID-19 na intenzivni negi, je ob tem izpostavil Vindišar.

Danes bo sprejeta tudi novelirana odredba o začasnih ukrepih na področju organizacije in opravljanja zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja epidemije.

Izvajalci na vseh nivojih bodo zagotavljali izvajanje vseh zdravstvenih storitev po tem ko bodo zagotovili dogovorjene kapacitete za covid bolnike. Zagotovljene bodo storitve pod visoko stopnjo nujnosti, onkološke storitve, zdravstvene storitve pri nosečnicah, porodnicah, novorojencih, otrocih.

Novinarsko pa je Vindišar zaključil s prošnjo: »V času praznikov imamo navado obiskati grobove in se družiti s sorodniki. Vendar pa vas vseeno prosim, izogibajte se množičnih druženj, zadržujte se zunaj, v notranjih prostorih pa nosite masko. Ostanite doma, če je to možno. Ob prvih najmanjših znakih bolezni se prosim izolirajte in čim prej testirajte. Le tako boste zaščitili sebe in svoje bližnje. Vsak izmed nas lahko s temi majhnimi dejanji pomembno prispeva k obvladovanju širjenja bolezni covid.«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.10.2021 ob 12:39 gost

      Pri številu bolniških postelj se je človek mirno zlagal, ker jih imamo več. Če bi njegove številke držale, to pomeni, da imamo v Sloveniji več kot enega zdravnika na bolniško posteljo. Sistem je pa preobremenjen in razpada? Dajte no, nekaj drugega si izmislite.

      15 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.10.2021 ob 12:55 gost

      Če bi v enem letu in pol ob zapravljenih 12 milijardah evrov zgradili novo kovid bolnišnico, bi za zdravljenje kovid bolnikov potrebovali manj zdravnikov in manj medicinskih sester. Zdaj pa imamo kovid bolnike razkropljene po celi Sloveniji, tu pet, tam deset, drugje 15. Zato je pa potrebno enormno število kadra, da te bolnike zdravi. Če bi bil vaš interes zdravje ljudi, bi to napravili, ker tako neumni niste, da tega ne bi vedeli, a vaš interes so evri in veliki dodatki. Zato tega virusa še dolgo časa ne bo konec.

      15 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.10.2021 ob 13:09 Lockdown takoj gost

      Zakaj za vraga si ne upate razglasiti EPIDEMIJE, kot ste to lani tega časa...pa gremo v popoln lockdown !

      2 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.10.2021 ob 13:19 gost

        Nihče ti ne brani, da se za pol leta zakleneš v bunker in ne pokažeš glave iz njega ven. Ostale ljudi pa pusti iveti svobodno kot to živijo v pametnih državah kjer ni korupcija na prvem mestu.

        12 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.10.2021 ob 23:46 Neumneži bedasti gost

        O tem govorim : Vij Hempeki Bedasti ! Novi koronavirus Logar: Smiselno bi bilo le kratkotrajno in res strogo zaprtje države https://www.rtvslo.si/zdravje/novi-koronavirus/logar-smiselno-bi-bilo-le-kratkotrajno-in-res-strogo-zaprtje-drzave/599335

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.10.2021 ob 8:14 gost

        Neumneži bedasti, dokler bodo delali na način kot ga priporočajo Logarjeva, Krek, Janša, .... se virusa ne bomo znebili. Edino ljudje bomo trpeli. Edini način je švedski model. A tam ni provizij, velikih dodatkov, milijonov. V tem je ves problem.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.10.2021 ob 13:34 gost

      Zakaj nihče ne upa povedati in zapisati, da je v bolnišnicah 36 % polno cepljenih in ta delež cepljenih se bo po vsej verjetnosti nadaljeval. Naša " stroka " in vlada pa vztrajata, da je cepljenje edina rešitev. Mogoče za njihove žepe.

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.10.2021 ob 14:10 gost

      OJ ge si pa te do sedaj bil GENIJ da vse znaš !!!!!!!!!!!!? Nos si obriši pederček pa te se javljaj z argumenti nej pa z izmišljotinami!!!!!!!!! LEVOJAJAR !!!!

      1 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.10.2021 ob 14:17 gost

        To so uradni podatki Ministrsvq za zdravje, da je od vse korona bolnikov v bolnišnicah 36 % polno cepljenih. Če si pa tako zabiti, da do uradni podatkov ne znaš priti in verjameš samo tistemu kar vidiš na Novi 2TV, ti pa jaz nisem kriv.

        8 1 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.10.2021 ob 14:10 gost gost

      V Sloveniji imamo 270 postelj intenzivne terapije in 8687 navadnih. Lanski uradni podatki Ministrstva za zdravje. Po podatki sekretarja MNZ pa "Povedal je, da je 15 bolnišnic pred epidemijo imelo 6.079 standardnih bolniških postelj in 233 intenzivnih postelj." Kam so dali razliko, ki je že obstajala. Kdo nam laže, zakaj?

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.10.2021 ob 14:20 gost

        Namenoma lažejo, samo, da čimbolj prestrašijo neuke in naivne ljudi. Pametni, ki nekaj vemo, se pač ne damo prestrašiti na takšen podel in nečloveški način.

        11 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      29.10.2021 ob 16:22 Karel K. gost

      Kako to spoštovani Pomurec in uredniki, da ne prepocveste komentirati te zadeve, ki je žalostna. Prepovedujete pa komentirati tiste zadeve katere gobvorijo o zkagani zgodovini prekmurskega in slovenskega naroda. Bojite se resnice, da bi vam povedali resnicoo tej preteklosti, o zlagani partizanščini, saj če bi bilo takrat le toliko partizanov v Prekmurju kot vas je bilo danes na tem shodu bi bilo dobro. Natikate si titovko in rdečo zvezdo pa sploh ne veste kaj ti simboli pomenijo, strah, trepet, Kri in nedolžne žrtve. Praznujete socialdemokratstvo tisti kateri sploh ne veste, kaj pomeni proevropska socilna demokracija. Vi in vaši politični ter drugi predniki ste že v bivčem sistemu katerega ste vzdrževali in prakticirali v razmerah tločinov inb totalitarizma, govorili o demokratičnosti. Torej ureedništvo Pomurca vam je čaž bolj sveta kot resnica, na ta način dokazujete, da ste pristranski medij v ko9rist titoizma, ne pa svobode slovenskega naroda. Potem pa boste po Bruslju tulili, da so slovenski mediji zatirani, slovenski mediji zatirate svobodo govora.

      3 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.10.2021 ob 17:10 gost

        Preseli se v tvojo ljubljeno Nemčijo. Tam boš imel vse, če boš pridnega hlapca špilal in tam ne boš imel " titoistov ", ki ti ne pustijo do besede in ti ne dajo živeti. Bumbar eden.

        4 2 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      29.10.2021 ob 18:07 gost

      Vsi ne cepljeni so SDS pedri keri se bojijo lgle. Zato pa širijo vius samo da bo njihov vodja dlje na položaji. Kajti ta virus samo njemu odgovarja. Zato se pri nas nebo končalo do leta 2090.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.