https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Ob svetovnem dnevu romskega jezika pripravili simpozij

Hotel Zvezda, 02.11.2021 ob 15:15  

V torek, 2. novembra, 2021 je v Hotelu Zvezda potekal ob svetovnem dnevu romskega jezika simpozij z naslovom "ROMSKI JEZIK – VČERAJ, DANES, JUTRI."


V spomin na 5. november 2008, ko so prvič predstavili romsko-hrvaški in hrvaško-romski slovar, se obeležuje svetovni dan romskega jezika. V ta namen so ob svetovnem dnevu romskega jezika pripravili simpozij z naslovom “ROMSKI JEZIK – VČERAJ, DANES, JUTRI”. Gre za projekt, ki se izvaja s pomočjo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije in Sveta romske skupnosti Republike Slovenije. Na simpoziju so spregovorili mag. Stane Baluh, direktor Urada za narodnosti Republike Slovenije, dipl. politolog Ljuan Koka, romolog, novinar ter mag. Jožek Horvat Muc, romolog, predsednik Zveze Romov Slovenije.

Tema simpozija pa se je nanašala na romski jezik, kako je bilo nekoč, kako je sedaj in kako bo v prihodnosti. Včeraj: Pred leti so slovenski Romi ob tem dnevu dobili prvi obsežnejši slovensko-romski slovar. Po mnenju Romov je zaznamovanje tega dneva pomembno za ohranitev njihove kulturne identitete. Danes: V Sloveniji se romski jezik uradno nikjer ne uporablja. Za izboljšanje položaja na tem področju bi država po oceni predstavnikov romske skupnosti lahko podprla sistemsko uvedbo poučevanja romskega jezika v šolah za tiste, ki bi se ga radi naučili. S tem bi se dala možnost ohranjanja, spoznavanja in proučevanja romskega jezika. Romski jezik je zelo raznolik, saj v skoraj vsakem romskem naselju Romi govorijo nekoliko drugače. Še posebej pa Romi v Sloveniji izpostavljajo razliko med Romi, živečimi v Prekmurju, kjer je opaziti močan vpliv madžarščine, in tistimi, ki živijo na Dolenjskem. Pomembnost dneva romskega jezika se po mnenju romskih organizacij kaže tudi v tem, da je v zadnjih letih poseben poudarek na raziskovanju in zapisu romskega jezika, kar se v preteklosti ni dogajalo. Jutri: Za izboljšanje položaja bi država po oceni predstavnikov romske skupnosti morala podpreti sistemsko uvedbo poučevanja romskega jezika v šolah za tiste, ki bi se ga radi naučili.

Zbrane je v uvodu pozdravil mag. Jožek Horvat Muc, romolog, predsednik Zveze Romov Slovenije, in pove, da so se danes zbrali v čast romskemu jeziku. Doda da iz njegovih izkušenj lahko pove, da je zelo malo zanimanja za ohranjanje romskega jezika. Saj se po drugih državah v ta namen na ta dan zbere mnogo ljudi, vsaj okoli petsto, v Sloveniji pa ni tako. Trenutno na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport že vrsto let dajejo pobude, da je treba tudi finančno podpreti inštitut za romološke študije za izobraževanje in kulturo, da bi lahko izvajali takšne projekte, kot so jih nekoč. Poudari pa, da vsako leto izdajo vsaj eno ali celo več knjig. Na koncu pa doda, da je ta dan, tudi dan, ko obeležujejo smrt prof. dr Rajko Djurića, ki je v svetovnem merilu na področju romologije naredil največ. 

Direktor Urada za narodnosti Republike Slovenije, mag. Stane Baluh najprej izreče že danes čestitke k svetovnemu dnevu romskega jezika. Poudari primer, ko so Romi odšli v svet iz Indije. In kaj so takrat odnesli s seboj. Takrat so odnesli, kot skupnost s sabo osnove stvari, kot so jezik, lastno identiteto, kulturo in navade. In to se je obdržalo vsa tisočletja, ko so se Romi razselili po svetu. Ostale so jim osnovne stvari, kot je romski jezik. Doda pa, da nekaj "Primož Trubarjev" v romski skupnosti imamo, vendar jih je še vedno premalo. Ter izpostavi mag. Jožek Horvat Muca, ki izredno veliko energije vlaga, da bi romski jezik postavil na zemljevid današnje kulture tako na Slovenskem, kot balkanskem kot v Evropskem primeru. Vidi pa zadržanost strani večinskega prebivalstva do romske kulture in njihovega jezika. Pričakuje pa s strani stroke, da več pozornosti nameni jeziku neke skupnosti, ki je živa. Ni izumrla. In ta skupnost bi nujno potrebovala znanstveno- strokovni pristop. In prvi korak v tej smeri je ta, da je treba izobraziti pedagoške delavce in vključiti izobraževalne institucije. In ob tem, da se bliža svetovi dan romskega jezika si kot slovenski narod, dejansko sami priznamo dejstvo, da je neka skupnost med nami, ki nima osnovnih temeljev, da bi jo lahko postavili v družbeni kontekst. In ta kontekst je njihov jezik, njihova kultura in njihova identiteta.

Dipl. politolog Ljuan Koka, romolog, novinar, je vse lepo pozdravil in čestital ob prihajajočem svetovnem dnevu romskega jezika. Pove, da je lepo priti na obisk v Slovenijo in se tako seznaniti, kaj se dogaja tukaj na področju romskega jezika. Doda, da imajo oni na področju Romov probleme od siromaštva, neizobraženosti do nepismenosti. Doda, pa da ko pridejo starši v šolo, pa jih vprašajo glede učenja romskega jezika pri njih v šoli, ga starši odklonijo. Druge manjšine imajo svoj jezik in se ga lahko kot izbirni predmet otroci učijo v šoli. Romski jezik pa ni na voljo, da bi se ga lahko otroci učili kot izbirni predmet v šoli. Tako treba na tem področju nekaj spremeniti.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.