https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Prekmurec prejel Blinčevo nagrado za vrhunske enkratne dosežke

06.11.2021 ob 13:00  

Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in Institut Jožef Stefan sta v četrtek, 4. novembra, podelila tretje Blinčeve nagrade za raziskovalno in strokovno delo na področju fizike. Nagrado za vrhunske enkratne dosežke je prejel tudi Prekmurec doc. dr. Uroš Tkalec.

,

Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in Institut Jožef Stefan sta v četrtek podelila tretje Blinčeve nagrade za raziskovalno in strokovno delo na področju fizike. Blinčevo nagrado za fizike na začetku kariere je prejel izr. prof. dr. Miha Ravnik, za vrhunske enkratne dosežke doc. dr. Uroš Tkalec, za življenjsko delo pa prof. dr Martin Čopič.

Blinčevo nagrado za vrhunske enkratne dosežke na področju fizike je prejel Prekmurec Uroš Tkalec s Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in Odseka za fiziko trdne snovi Instituta Jožef Stefan. Uroš Tkalec je nagrado prejel za raziskovalno delo na področju neravnovesnih kompleksnih tekočin, objavljeno v reviji Nature Communications. Članek govori o hidrodinamično stabiliziranih kiralnih stanjih v toku tekočih kristalov, ki so posledica anizotropije elastičnih konstant nematske mezofaze. V Institutu Jožef Stefan so ob tem izpostavili, da je omenjeni dosežek uresničitev njegovih prizadevanj za uporabo laserske pincete in mikrofluidike na področju tekočih kristalov, ki so že pred objavo članka naletela na široko zanimanje.

Zbrane sta na prireditvi, ki je potekala hibridno, nagovorila Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport in dekan Fakultete za matematiko in fiziko UL Tomaž Košir, so zapisali na STA.

*Foto: FB Institut Jožef Stefan (Marjan Verč).

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.