https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Priliv mladih okrobra zvišal brezposelnost

08.11.2021 ob 6:00  

Oktobra se je brezposelnost ne mesečni ravni pričakovano malenkost povečala, kar je posledica priliva iskalcev prve zaposlitve. Ob koncu meseca oktobra je bilo tako registriranih 66.654 brezposelnih oseb, kar je 0,8 odstotka več kot septembra in 20,3 odstotka manj kot v lanskem oktobru.

V prvih desetih mesecih letošnjega leta je bilo na zavodu v povprečju prijavljenih 76.044 brezposelnih oseb, kar je 10,4 % manj kot v enakem obdobju lani, so zapisali na spletni strani ZRSZ v svojem poročilu za oktober 2021.

Na zavod 2.578 mladih

Oktobra se je na zavod prijavilo 6.892 brezposelnih, kar je za polovico več kot septembra in 22,8 odstotka manj kot oktobra 2020. Na novo prijavljenih je bilo 2.578 iskalcev prve zaposlitve, 2.545 brezposelnih zaradi izteka zaposlitve za določen čas, 59 brezposelnih zaradi stečajev in 594 presežnih delavcev.

Glede na oktober lani se je povečalo samo število novoprijavljenih brezposelnih zaradi stečajev (47,5 odstotka), medtem ko se je presežnih delavcev prijavilo za 60,3 odstotka manj, brezposelnih po izteku zaposlitve za določen čas za 13,1 odstotka manj in iskalcev prve zaposlitve za 24 odstotkov manj.

Registrirana brezposelnost po območnih službah

V primerjavi s predhodnim mesecem se je brezposelnost zmanjšala v območnih službah zavoda Novo mesto (-0,7 odstotka), Ljubljana (-0,3 odstotka) in Kranj (-0,1 odstotka). V vseh ostalih območnih službah se je brezposelnost povečala, in sicer v Velenju za 2,9 odstotka, v Mariboru za 2,4 odstotka, v Trbovljah za 2,2 odstotka, v Kopru za 2,2 odstotka, v Celju za 1,1 odstotka, v Sevnici za en odstotek, v Murski Soboti za 0,6 odstotka, na Ptuju za 0,4 odstotka in v Novi Goric za 0,1 odstotka.

Medletno je največji upad beležila območna služba Kranj (-30,9 odstotka), večje znižanje kot na ravni države so imele tudi območne službe Murska Sobota (-26,5 odstotka), Nova Gorica (-26,1 odstotka), Velenje (-22,7 odstotka) in Koper (-21,5 odstotka).

Najbolj iskane še vedno proizvodni in gradbeni delavci

Delodajalci, med katerimi jih je bilo največ s področja predelovalnih dejavnosti, gradbeništva, zdravstva in socialnega varstva ter drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti, so oktobra zavodu sporočili 13.626 prostih delovnih mest, kar je 12,1 odstotka manj kot septembra in 36,8 odstotka več kot oktobra lani. Daleč največ delovnih mest je bilo za delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih in delavce za preprosta dela pri visokih gradnjah.

Najvišja stopnja registrirane brezposelnosti v Murski Soboti

Stopnja registrirane brezposelnosti je bila avgusta 2021 7,1 odstotna kar je 0,2 odstotne točke nižje kot julija in 2 odstotni točki nižje kot avgusta lani. Stopnja registrirane brezposelnosti moških je bila 6,3 % in žensk 8,1 %. Najvišjo stopnjo je imela območna služba Murska Sobota (9,2 %), najnižjo pa Kranj (4,7 %), so še zapisali.

Katerih kadrov bo primanjkovalo v letu 2022

ZRSZ je iobjavil tudi Poklicni barometer 2022, napoved povpraševanja po poklicih v prihodnjem letu. Napovedan je primanjkljaj za številne poklice iz zdravstvene oskrbe, informacijskih tehnologij, šolstva, gradbeništva, prometa in gostinstva. Med glavnimi razlogi, ki odvračajo kandidate, da bi iskali zaposlitev v teh poklicih, so pomanjkanje kadra in delovni pogoji (plača, neugoden delovni čas, težko fizično delo). Več si lahko preberete tukaj

Foto: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.11.2021 ob 7:46 gost

      Vse ta delavna mesta bodo zapolnili južni bratje. Kerim ni potrebno nobene izobrazbe kajti bolj so manj pismeni bolj jih delodajalci zaposlijo ker jih lahko bolj vrtijo. Slovenci si pa tega ne dovolijo zato naših ne potrebujejo. Vsi delodajalci raje zaposlijo tam dol z juga ker je za njega bolj ugodno ker manj stane delodajalci več ostane. Zato neserite da ni delavcev na borzi je 85 tisoč Slovencev. Pa ni res da nočejo delati enostavno jih nočejo delodajalci. Samo si poglajte parkirplac, Lendava, Odranci, kjer so fabrike, Lek, Ilirija, varis, elektromaterial, cartago, paradajs lust, plaikaitd. Registracije, čakovec, Varaždin,. Zato neserite da ni delavcev. Slovenski delavec več stane to je to in še ve za sebe postaviti in za svoje pravice.

      16 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.11.2021 ob 12:36 kilonja gost

        Zelo dobro si zapisl-a, pozabil-a si samo omenit še horde šiptarjev in Bosancev ki slonijo na lopatah, med tem ko gledajo dva kolega ki kopata mogoče . Pa ti še cele familije za razliko od dnevnih migrantov s hrvaške, privlečejo sem, tako da ne samo da imamo poceni delavca ki skoraj nič ne vplača v državno blagajno, imamo še kup njihovih svojcev privlečenih sem, ki z državne blagajne pocuzajo 4- krat več kot njihov moški delavec vloži v blagajno od svoje minimalne plače . Naša deca pa štipendij ne dobijo, marš, mladi pa ne občinskih stanovanj .

        6 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.11.2021 ob 13:06 gost

        Kilonja, ti južnjaki so nam pol Slovenije zgradili. Slovenci bi se s smetmi zasipali, če teh južnjakov ne bi bilo. Za socialne transferje si pa kakšen zakon preberi, da boš sploh vedel kdo in na kakšen način lako dobi kak fransfer. Povečini so ti samski delavci, ki bivajo v kontejnerjih. A ti si rojen nacionalist, da ne zapišem dejansko kaj si.

        5 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.11.2021 ob 8:53 gost

      Uboga mladina brž služb brez zabav brez druženja vse se njim je ukradlo. Že dve leti tavajo v temi večina visoko šolani na njihovih delavnih mestih pa sedijo stari prdci leri lobirajo, kradejo, lažejo državo peljejo v propad to ja vsa javna uprava vsa vladna debilna bolna struja. Zato bi vse te položaje morali zasesti mladi z pravo šolo ne podmladek SDS keri nima niti osnovne izobrazbe. Sramota za tako gnilo vlado kajti tako nisko nismo bili pred propadom Jugoslavije. Zdaj smo še hujši kot je takrat bila Srbija skratka necenjani, ne resni, nezanimivi za ves svet.

      10 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.11.2021 ob 10:04 gost

        Slabo pismeni strokovnjak za zaposlovanje. Ti bi tudi znal imeti težave, ko boš iskal delo, če te to sploh zanima, ali pa rajši pisariš neumnosti po forumih.

        5 8 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.11.2021 ob 13:36 kilonja gost

      Kilonja, ti južnjaki so nam pol Slovenije zgradili. ...ne serji, ti veliki jugović boš verjetno vedel povedato da ste si skoraj vsi n90 % z lastnimi rokami in s pomočjo sosedov sezidali hiše, vikendice itd. Tistih nekaj socialističnih blokov so delali oni, pa niti približno ne samo oni . Zdaj pa delajo samo oni, ceste za bruhat narejene, bloki še bolj za bruhat ( zamaka notri vlaga, preozki prehodi, kriva tla ni da ni ), tu so samo za cuzanje državnega denarja . Socialni tarnsferji, ne rabim brat zakonov poznam šiptarsko družino ki je ansrečo že spokala na Norveško. Preberi si zgoraj kaj sem ti napisal, on je delal za minimalca, 4 - -je otroški dodatki, zastonj vrtec, zastonj hrana, potem občinsko stanovanja za minimalno plačilo plus stroški, žena na socialni in na črno hodila pucat...ne serji mi ti z zakonodajo...poznam jaz zakonodajo s prve roke , kaj pa imaš ti od tega da braniš ljudi ki nam izčrpavajo državo pa ne vem ? Jaz bi bil dosti bolj vesel Slovakov, Poljakov če bi hodili sem delat, od teh južnjakov, ki so povsod samo v svojih domovinah ne, te se pa še repenčijo tukaj, gamad nehvaležna .

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.11.2021 ob 13:39 kilonja gost

        Pred enim tednom so mi taki tvoji šiptarji pederski skoraj kolega ubili in to zaradi tega ker se je vmešal med njihov spor in jih želel pomiriti dobronamerno. Na koncu so se na njega spravili...skoraj nam je umrl pred očmi v službi, imel več kot 20 epilepiptičnih napadov do prihoda reševalcev. Jebo te hlapec šiptarksi pelji si jih domov hepan . Pa še kakšnih 200 milijonov črnecev ki se množijo kot ribe jebo vas.

        3 4 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.11.2021 ob 13:58 gost

      Ti južnjaki v gradbeništvu delajo tako da dva neseta eno vrečo, dva držita lopato, dva držita metljo, dva jebeta mački mater I to sve polako. Samo da prodže vreme I plata da se vozi dole u Bosno. To so delavci keri so nam kao vse zgradili.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.11.2021 ob 15:36 gost

      Sami desni nacionalisti. Potrebne so vam južnačke batine, da k pameti pridete.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      08.11.2021 ob 15:46 gost

      Komi tij batine obljubljas debil južnjački gnoj. Polak nisi bre sam bumbar.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      08.11.2021 ob 20:30 saith33 gost

      Today I am going to tell you about a website from which you can earn 100 to 150 dollars per hour. In which no account and no registration is required. No need to work or copy and paste. Now you can earn money without working for 24 hours. And nobody know this method yet, for this you have to visit this website.. Www.webwork8.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      01.02.2022 ob 15:40 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.