https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Medobčinski inšpektorat opozarja na obveznost čiščenja pasjih iztrebkov na javnih površinah

13.11.2021 ob 13:00  

Medobčinski inšpektorat občin Beltinci, Črenšovci, Murska Sobota, Odranci, Turnišče in Velika Polana je sporočil, da so v zadnjih dneh prejeli več prijav, da se na javnih površinah (sprehajalne poti, parki, pločniki, kolesarske steze, bankine, ipd.) namerno ali nenamerno puščajo iztrebki domačih živali.

»Kljub mnogim javnim obvestilom, se sprehajalci psov še vedno ne zavedamo vseh svojih dolžnosti, da počistimo za svojimi ljubljenčki in tako prispevamo k čistejši, prijetnejši in s strani ostalih sokrajanov, do psov bolj strpni okolici. Čiščenje iztrebkov je naša naloga in hkrati obveznost, ki smo si jo sami zadali z dnem, ko smo se odločili za psa,« so zapisali.

Ob tem opozarjajo, da pasji iztrebki niso le neokusni na pogled, ampak so tudi polni bakterij, ki so škodljive za naše zdravje in okolje v katerem živimo. Za razliko od drugih onesnaževalcev okolja, vsebujejo pasji iztrebki številne bakterije, viruse in parazite (salmonele, E.coli, odpadne koliformne bakterije, pasja kuga, hepatitisi, gliste, trakulja, ipd.).

Na inšpektoratu zato naprošajo in pozivajo vse lastnike oz. sprehajalce psov, da skrbno čistijo za svojimi psi in iztrebke odlagajo v za to predvidene koše. V kolikor na javni površini ni nameščenega koša za pasje iztrebke, jih je potrebno odložiti v koš za mešane komunalne odpadke. Nikakor pa iztrebki domačih živali ne spadajo med biološke odpadke.

V skladu z zakonodajo je na javnih površinah na območju občine obvezno čiščenje pasjih iztrebkov. Med sprehodi imejte s sabo vrečko za njihovo odstranitev.

Na inšpektoratu napovedujejo, da bodo v primeru neupoštevanja določil začeli z inšpekcijskimi nadzori: »V kolikor se stanje na terenu ne bo spremenilo in bomo opazili, da se določila odloka ne upoštevajo, se ignorirajo, bomo primorani začeti redni inšpekcijski nadzor in s tem tudi z ukrepi zoper to neskrbnost posameznih lastnikov oz. sprehajalcev psov.«

*Fotografije so simbolične.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.11.2021 ob 14:17 GOST gost

      DAVEK NA PSE STANOVANJE V BLOKU NI ZA PSA MUĆENJE ŽIVALI KJE SO TI KA KMETE MRDAJO ĆI JE KRAVA V DREKI ZAJ NAJ KRIČIJO

      22 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.11.2021 ob 9:23 jure gost

        GOST........... Če te zanima lastniki psov v blloku plačajo 1,50 € ali 2,00 € tak ,da nej na pamet .

        3 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.11.2021 ob 9:45 gost

        Jure, 2 evra za ves smrad, lajanje, nesnago, neprespane noči stanovalcev???? Kaj se ti zajebavaš???

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.11.2021 ob 14:56 gost

      Poglej pod mostna kanalu !

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.11.2021 ob 15:06 gost

      Udariti jih po žepu, Za vsak pesji drek 500 evrov kazni.

      16 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.11.2021 ob 16:11 gost

      Nihče nič nepuca za pesekami. Pa tudi nihče ni kaznovan zato edino tisti ki nič kriv stopi v drekec. Keruga bi lastnik moral spucati.

      17 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.11.2021 ob 8:59 2021 gost

        Se strinjam gost stabo, a vendar bi povedal, da smo lastniki živih ograj kaznovani in to preveč,...... kjer se pes polula na ograjo in ta čez nekaj časa začne rumeneti, posledično pa izomirat. Drage slovenke, slovenci to je vse posledica, ko je leta1999 ga. Milena Močivnik (naj počiva v miru) postala naj slovenka leta na željo naših levičarjen. Stem je bilo položeno temelje, da je pes več vreden, kot pa človek.

        7 2 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      13.11.2021 ob 16:13 gost

      Inspekturi pa resjsan nikoli, nikoli niso še nikogar kaznovali. Kajti oni sami z sabo imajo veliko dela ne da bi pasje drekce lovili.

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      13.11.2021 ob 16:28 BRAVO INŠPEKTORAT gost

      Do sedaj sploh nisem vedel, pa še tudi nikoli videl na terenu, da sploh obstaja nekakšna medobčinska inšpekcija, katerih naloga je tudi kontrola kje peseki kakajo. Pa me sedaj zanima, ni še tako daleč nazaj, ko so po cestah vozile kravje vprege, pa konjske vprege, še dandanes se to kje najde na cesti, in seveda so se te krave, konji lepo pokakali kje jih je pač stisnilo seveda na javni površini, pa bokibogme nobenega to ni motilo in tudi podatka ni da bi komerkoli škodilo. Še več, takrat pa še tudi danes, se tako kravji kot konjski iztrebki uporabljajo kot prvovrstno gnojilo za tisto kar ta prefinjena gospoda poje, pa jih to ne moti. Zato vam gospoda nikakor se ne bojte iztrebkov to je gnojilo, bojte pa se vseh ostalih strupov, ki nas obkrožajo in za katere sploh vi ne veste in ne inšpektorat.

      12 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      13.11.2021 ob 17:15 Risto Kubura gost

      Kdo pa čisti drek in sranje za janšo, posranim???

      13 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      13.11.2021 ob 18:30 gost

      Za njim čistimo že 30 let vsi Slovenci. Kere ima za glupi narod.

      15 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      13.11.2021 ob 19:06 gost gost

      Ne samo kazni za nečiščenje iztrebkov, kazni za neprimerno obnašanje lastnika psa do okolice.Pes ni na vrvici ,mota se okoli nog mimoidočih, lastnik pa se smeji , vej pa n ič ne dela, itd. Psi v bloke ne sodijo, ne mali in ne veliki. To bi bilo treba prepovedati. Hodniki in lifti so poscani, pokakani, smrdi okoli blokov ,vogalov itd. Nekoč so se na zelenicah igrali otroci, zdaj so glavni psi. Uvesti davek na psa, če ga že imaš, pa ga imej v svoji hiši. V bloku nikakor. To bi moralo biti z zakonon prepovedano. Pa saj žival ni n ič kriva, to po blokih in malih stanovanjih je mućenje živali in bi moralo biti prepovedano, sicer pa glupi lastnik, glupi pes.Ja, pa še lajanje nihče ni omenil, ko odmeva po celem bloku. Smo to dolžni vsi prenašati? Nikakor.

      15 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      14.11.2021 ob 1:01 Franc Canada gost

      Jaz sem imeu Avstralskega sheparda. Njega sam zdresiro da sem se pelo z biciklom pa on ni se pokakal ali poscal ko sem se pelo z njim z bicikloan ali pa da bi snofo pasje scanje in kakanje.Ko sva prisla domou on je imeu svoje mesto da se izpraznito se da zdresirati samo treba voljo in cas

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      14.11.2021 ob 2:26 jura gost

      ste se spravili na pse ok potem pa čistite tu vse za mačkami katere šso še bolj nesnažne kot psi,,,,recimo ko mi gre mačka na vrt in se tam poserje halo naj išpettorji tam kaznujejo lastnike mačk...oziroma obvezno čipiranje mačk brez izjem

      4 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.11.2021 ob 7:56 Glupa gost

        Na vrt stat... Majko mila. Guča je o pesaj no lastnikaj ka spehajo pese. Pa pes sere vse okrog. Razmiš ti po naše??? Če ti pes sere po dvorišču Fala Bogi samo ne ga v park gnati stat.

        7 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.11.2021 ob 7:27 bibi22 gost

        kreten. mačke se ne da tako krotiti kot pse. in živali niso le mačke ter psi. marsikatera se vlači naokoli zlasti ponoli in isto tako lahko vse posere. kako pa veš, da je mačji drek-si ga dal analizirati? budalo na kubik.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      14.11.2021 ob 9:29 rešetar gost

      2021 Malo pretiravaš .Če se pes enkrat poščije na živo ograjo pa se suši .Človek božji saj pa ne ščije solne kisiline .Za kaj vsi vse pripisujete živalim ? Res ,da pes ni kriv potrebo mora opraviti .Največ je kriv lastnik .Če bi se redarje malo v Soboti zganili bi bil park čisti .Opazoval sem ,ko je redar šel proti lastniku psa in ga vprašal ,če ima vrečko ta je seveda pokazal po 50 m sprehoda se je pes vsral in seveda lastnik ni pobral .

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      14.11.2021 ob 16:30 pa dobro gost

      če se je pes usral v parku v Sobiti, ka pa ko se je usral striv v penziji točno prek rusa in partizana, tak, da si ni imel časa hlač doj potegnuti, ropotalo je kot iz mitraljeza, zraven pa seveda enih 7 turistov, ki so snemai spomenik. Mila majko, da so tega posneli, potem bi bil danes hit ruske televizije. Ali stric ni bil nič kriv, je kar ugleden penzionist (bivši direktor), ga je pa preveč užgal šloganega, saj je od doma odšel ob 8:30uri, vračal se je pa okoli 16: 47, in tudi svetle kratke hlače, so kar zaudarjale po rjavem tekočem aspirinu. Kaj mu je rekla fina gospa, ko se je stric prikazal med vhodna vrata z "škiliskimi nogami in pobakanimi hlačkami. Verjetno je bil takojv banji, ali pa čiščenje z vodnim curkom.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.