https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Borovo gostüvanje, stari prekmurski običaj, ki ga letos odnesla epidemija

15.12.2021 ob 7:00  

Se spomnite starega prekmurskega običaja, Borovega gostüvanja. Gre za posebnost v Prekmurskem okolju, saj se na prireditvi prepletajo običaji in šege prave poroke in pusta.

V sklopu projekta Pomurske novice, ki ga sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, vam tokrat predstavljamo ta tradicionalni prekmurski običaj. Čas epidemije je prikratil ne le mnogim mladoporočencem gostüvanje, vplival je tudi, da so odpadle poroke z borom. Borovo gostüvanje je »pustna poroka«, nastopajoči liki pa se delijo v dve glavni skupini: svatbo in fašenke.

V preteklosti so ta pustni dogodek priredili v vasi, v kateri se v zimskem, predpustnem času, od svetih treh kraljev pa do pustnega torka ali v ženitbenih dneh, to pa je čas od Božiča do pepelnice, nihče ni poročil. Poroka z borom je tako bila v opomin in posmeh mladim fantom in dekletom.

Težko je določiti pravi izvor, starost in tipične značilnosti, iste za vsako borovo gostüvanje, saj postaja ta "poroka" turistična prireditev, ki se skozi čas in prostor spreminja in odziva na socialne in družbene razmere. Najbolj vidno je to v dodajanju novih likov, oblačilnega videza ter novih besedil. Po podatkih Wikipedije naj bi od leta 1921 do 2004 je bilo zabeleženih okrog 139 borovih gostüvanj v Prekmurju.

Borovo gostüvanje sta v bistvu volja in interes vaščanov. Saj imajo vaščani ob tem dogodku, če se v predpustnem času ni nihče poročil, tako možnost zaslužiti nekaj denar za potrebe vasi. Ta denar se nameni nato za različne zadeve, od gradnje in popravila gasilsko-vaških domov, nakup gasilske opreme ali kakšno gradnjo mrliške vežice.

Običajno gasilska društva, vaški odbori ali pa turistična društva, skličejo sestanek občanov, na katerem sklenejo, da bodo prireditev izpeljali. Ob tem tudi določijo, za kaj bodo izkupiček porabili. Vaščani se na tak dogodek pripravljajo več mesecev. Zbrana sredstva pa namenijo nakupu nakupu nekaj, kaj potrebujejo v vasi. Zbiranje prostovoljnih prispevkov za borovo gostüvanje po sosednjih vaseh se začne navadno mesec dni pred prireditvijo. Glavni namen poleg zbiranja prostovoljnih prispevkov pa je vabljenje na borovo gostüvanje. Vsakemu, ki hodi vabit na borovo gostüvanje, pa pravijo pozvačin. In vabijo lahko tako moški kot tudi nežnejša populacija. Vendar gre pri tej "poroki" za še dodatno posebnost. Organizatorji morajo zato že na začetku planiranja dogodka določiti spol debla, saj se na to primerno potem navezujejo vsi govori in »zdavanje« na koncu. Kar pomeni, da je bor lahko pri tem gostüvanju, lahko "sneja" ali "mladoženec". 

Najprej se obiskovalci "poroke" v gozdu družijo z značilnimi maskami. Te maske so najrazličnejše. Po poročanju Wikipedije so te maske: gorički pozvačin, svati, nevesta, ženin, družice, ciganke, lovci, gozdarji, botovi miličniki in razni nekdanji obrtniki. Slednji so mimogrede nudili prerokovanja, friziranja, čiščenja čevljev, zdravniške nasvete in drugo.

Gozdarji nato posekajo bor za poroko. Podrti bor vlečejo mlada dekleta in fantje iz gozda do mesta, kjer se odvija veselica. Vrh bora pa se mora braniti pred fanti iz sosednjih vasi. Če ga ne bi ubranili, bi to bila velika sramota. Z borom se tako odpravijo do mesta, kjer sledi šaljiva uradna poročna slovesnost, ki ji sledi pa zabava, kot se za gostüvanje spodobi.

 

 *Foto: arhiv Pomurec.com.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2022 ob 17:09 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.