https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Subfosilni hrast premestili na novo lokacijo

16.11.2021 ob 16:00  

V petek, 12. novembra, so v Lendavi na novo lokacijo premestili zgodovinski subfosilni hrast. Izpred Term Lendava so ga na zahtevo novega lastnika premestili pod lendavski grad.

Poleti 1981 so pri kopanju gramoza v gramoznici pri Petišovcih v globini osem metrov našli subfosilna debla brestov, hrastov, vrb in topolov. Domneva se, da gre za drevesa, ki jih je ob menjavanju svoje struge spodkopala Mura in jih kasneje naplavila ter zasula z debelo plastjo proda.

Najdišče pri Petišovcih je do sedaj najbogatejše tovrstno najdišče v Južni Evropi. Posebno pozornost med najdbami pa ima subfosilno drevo orjaškega hrasta. Celotna dolžina drevesa v času rasti je bila od 30 do 40 metrov, kar ga uvršča med velikane. Sedaj je dolgo le 18 metrov, ker se je pri dvigovanju iz vode zgornji del debla odlomil.

Starost najdbe, ki je bila ugotovljena na podlagi radiokarbonskega datiranja z metodo C14, je okoli 1570 let. Deblo, ki je dobro ohranjeno, ima v spodnjem delu premer 1,2 metra, les na prelomu je čvrst in sive barve, na površini pa pooglenel in razpokan.

Zgodovinski hrast je bila do prejšnjega tedna razstavljen pri Termah Lendava. Na zahtevo novega lastnika hotela pa je bil premeščen na novo lokacijo pod lendavskim gradom.

Foto: Občina Lendava

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.11.2021 ob 19:35 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Evo,Orbán prek Vugrskij pusrednikuv že vláda,zahteva,določa....župán,Vugrski pimplasti SSeDE-jevec pa posluša....sicer pa ,kakšna dragocenost....premog iz Mure je starejši....Še nekaj,poglejte napise opozoril pri sodišču pri prenovi vugrinske investicije....dostop do sodišča...."én beszélem,én vagyok ,"samo do sodišča "-po naše ..."No,slovenska ,Sobočka inšpekcija varnosti pri delu,prevajalca si najdite,beda vi ena neslovenska.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.