https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Okoljevarstveniki nezadovoljni s stanjem ob reki Muri

15.11.2021 ob 18:10  

V Radencih je danes potekal drugi Forum za Muro, ki je po prepričanju predstavnikov stalne slovensko-avstrijske komisije za Muro v letu dni odprl dialog z lokalnimi skupnostmi in nevladnimi organizacijami za izboljšanje stanja ob Muri, vključno s pripravo novih projektov, vendar okoljevarstveniki menijo, da je komisija storila premalo.

Aktivnosti komisije od prvega foruma pred letom dni v Radgoni sta predstavila vodji slovenske in avstrijske delegacije stalne slovensko-avstrijske komisije za Muro Mitja Bricelj in Konrad Stania.

Stania je povedal, da je sodelovanje v zadnjem letu kljub covidnim razmeram potekalo nemoteno, načrt ukrepanja pri poplavni ogroženosti pa je bil usklajen tudi z za to ukrepanje odgovornimi organizacijami. Kot je dodal, so uspeli pritegniti k sodelovanju lokalno prebivalstvo, kar da je najbolj pomembno, poroča STA.

Tudi Bricelj je postavil v ospredje odprt dialog z lokalnimi skupnostmi in tudi nevladnimi organizacijami za izboljšanje stanja ter priprave novih projektov. Ob tem so ugotovili, da so najbolj nujni ukrepi pri dolgoletnih črnih točkah, to sta predvsem Šentiljski potok, kjer ni čistilne naprave, in odlagališče komposta na Murinem otoku pri Ceršaku, kjer so izjemno velike količine materiala, ki predstavlja resno grožnjo okolju. Bricelj je dodal, da je komisija o tem obvestila vse pristojne ustanove oziroma inšpektorate, ukrepanje pa da je v pristojnosti teh ustanov, ne komisije.

S temi pojasnili niso bili zadovoljni okoljevarstveniki, zato so v razpravi predstavniki Zveze društev Moja Mura Briclja pozvali k odstopu. Predsednik zveze Samo Tuš mu je očital, da v komisijo kljub sklepom dveh ministrov še vedno niso sprejeli predstavnika nevladnih organizacij. Predvsem pa ga je zmotilo neukrepanje zaradi nevarnih odpadkov v kompostarni na Murinem otoku, kjer naj bi bilo okoli 200.000 ton odpadkov. Če bi jih narasla Mura odnesla, bi to pomenilo okoljsko katastrofo in grožnjo za pitno vodo za več tisoč prebivalcev, je povedal Tuš in opozoril tudi na druge nevarnosti, na primer spiranje strupenega mulja izza pregrad avstrijskih hidroelektrarn. Tudi ta mulj, ki se odlaga na območju mejne Mure, ogroža pitno vodo, je nanizal.

Po uspešnem projektu goMURra, ki se končuje, bo v prihodnje komisija nadaljevala projekte, povezane z izboljšanjem ekološkega stanja ob Muri, ki je, kot ugotavlja, vidno. Ukvarjala se bo predvsem z zaščito pitnih virov na Apaškem polju in vsem, kar je povezano s pitno vodo ter je resen izziv zaradi onesnaževanja.

To sta, kot je povedal Bricelj, še vedno predvsem kmetijstvo in ravnanje z odpadki. Najbolj obetaven projekt, ki prinaša čisto novo perspektivo, pa je po Bricljevih besedah živeti in uresničiti Unescov biosferni rezervat v petih državah ob rekah Muri, Dravi in Donavi. To pomeni ne samo zeleno ali strogo varovano območje samo po sebi, ampak v povezavi z rabami, človekom in zelenimi delovnimi mesti tudi varno pitno vodo, varnost pred visokimi in nizkimi vodami ter zmanjševanje škode ob sušah. Za to so potrebni ukrepi, ki jih moramo načrtovati skupaj in tudi izvajati čim prej, so se strinjali udeleženci foruma.

Cilj foruma je dati priložnost komunikacije vsem deležnikom. Tokrat ga je organiziralo ministrstvo za okolje in prostor v sodelovanju z zveznim avstrijskim ministrstvom za kmetijstvo, regije in turizem v okviru delovanja stalne slovensko-avstrijske komisije za Muro. Gre za čezmejni slovensko-avstrijski dogodek z udeležbo vodnih uprav in deležnikov z obeh strani meje ter opazovalcev iz vodnih uprav Hrvaške in Madžarske, posvečen vključevanju vseh deležnikov v čezmejno trajnostno upravljanje reke Mure.

Naslovna FOTO: FB Moja Mura

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.11.2021 ob 18:42 gost

      Kdaj bodo Avstrijci umaknili elektrarne z Mure in jo spustili svobodno brez pregrad ? Samo vprašam !

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.11.2021 ob 19:38 HOČEMO REFERENDUM gost

      Ne razumem norcev, ki podpirajo, da Mura teče v prazno, brez koristi medtem ko pametni narodi kot Avstrijci imajo na Muri 31 elektrarn, njihovi okolje varnostniki skupaj z našimi norci pa nasprotujejo gradnji elektrarn na Muri v Sloveniji, pa kaj se vračamo v kameno dobo, kdo lahko to razume. Reka Mura je last vseh državljanov Slovenije in ne 0,01% posebnežev, kdo vam daje pravico da se sploh oglašate. ZAHTEVAMO REFERENDUM in naj odloči ljudstvo kaj bomo počeli z reko Muro. Vsem tem posebnežem pa izklopiti elektriko če so tako pametni.

      12 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.11.2021 ob 5:11 BISTRIČANEC gost

      TELETA PA TEJ NE VEJO KA JE MURA OZADJE JE PUMPA PRIDITE V MEKO MEKSIKO JUGOVICO PA VAM POKAŽEMO KA MURA DELA IN NOSI

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.