https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pomurki med 15 najvplivnejšimi menedžerkami

16.11.2021 ob 15:00  

Revija Finance je izbrala 15 najvplivnejših slovenskih menedžerk, med njimi najdemo dve Pomurki, direktorico in solastnico Varis Lendava Sabino Sobočan in Sandro Županec, direktorico Carthaga iz Odrancev.

Časopisna hiša Finance je izbrala najvplivnejše ženske v poslovnem svetu pri nas. Tudi letos je na prvem mestu Alenka Žnidaršič Kranjc, večinska lastnica skupine Prva, na drugem je prva nadzornica SDH Karmen Dietner, tretje mesto pa je pripadlo dolgoletni direktorici in solastnici Adrie Mobil Sonji Gole. Letos so na lestvici 15 najvplivnejših slovenskih menedžerk tudi štiri novinke.

10. mesto na lestvici je zavzela Pomurka, ki klubuje koronakrizi

Lendavski Varis je pod vodstvom direktorice in solastnice Sabine Sobočan lani ustvaril rekordnih 5,2 milijona evrov čistega dobička, kar ga je uvrstilo na 13. mesto letošnje TOP 101 lestvice najuspešnejših srednjih podjetij. Podjetje, ki proizvaja gotove kopalnice za hotele, bolnišnice, domove za starejše, študentske domove, večstanovanjske stavbe, je lani ustvarilo 29,1 milijona čistih prihodkov od prodaje, kar je 7,4 odstotka manj glede na leto prej, večino jih ustvari v Nemčiji, kjer ima 15-odstotni tržni delež.

Vodenje je pred petimi leti prevzela od očeta in v nekaj letih podvojila prihodke, lani so zgradili novo proizvodno halo v velikosti 2.400 kvadratnih metrov, ki so jo začeli uporabljati letos. Pohvali se lahko tudi, da je lani povprečna plača v podjetju znašala 1.795 evrov, kar je 29 odstotkov nad povprečjem panoge gradbeništvo. Podjetje, ki zaposluje okoli 250 ljudi, je bilo prejšnji mesec nominirano za pomursko podjetje desetletja, do konca leta pa nameravajo zaposliti še okoli 30 ljudi.

Sobočanova širi svoj vpliv tudi kot članica predsedstva in upravnega odbora Pomurske gospodarske zbornice, prav tako je v upravnem odboru Sekcije managerk pri Združenju Manager in v upravnem odboru Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri GZS. Podjetje vsako leto podpira številne kulturne, športne in družabne dogodke ter poletne tabore, sodelujejo tudi v dobrodelnih akcijah.

Pomurki za volanom proizvajalca avtodomov je pripadlo 11. mesto

V zahtevnih in nestabilnih razmerah Sandra Županec zelo dobro krmari proizvajalca avtodomov Carthago, ki zaposluje nekaj več kot 800 ljudi in spada med največje zaposlovalce v regiji. V minulem poslovnem letu so povečali prihodke za 5,6 odstotka, na 217,2 milijona evrov, in ustvarili 8,3 milijona evrov dobička. 

Lani so izdelali tridesettisoči avtodom, letos pa so napovedali novo tovarno za proizvodnjo avtodomov, ki jo bodo predvidoma v letu 2023 postavili na deset hektarjev velikem zemljišču v Ormožu. Na začetku bo delo dobilo od 300 do 400 ljudi, potem še dodatnih 200.

Carthago sicer intenzivno vlaga v širitev proizvodnje, v stroje in naprave ter IT-projekte, katerih vrednost je okoli 8 milijonov evrov. Projekt so poimenovali »Projekt+« in bo končan leta 2023, so zapisali v letnem poročilu. V teku pa so tudi končna dela pri prvi fazi širitve oziroma gradnje novih proizvodnih prostorov ob upravni zgradbi v Odrancih.

Podjetje je močno povezano z regijo, poleg sodelovanja s šolami in mladimi podpirajo tudi športnike, med drugim zmagovalca kolesarske dirke Tour de France Tadeja Pogačarja, so še zapisali.

 

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.11.2021 ob 19:14 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      E,prvič,povprečna plača je seveda nična,drugič,vse je to narod pozlatil,tretjič ,moreš biti malo abnormal,da se ti zdigne ....

      15 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.11.2021 ob 19:21 gost

      Lejko krmari ta če sta pa samo vodiji lom poslov za Nemčijo ko se bodo tam tega naveličali bosta samo še Bled spomin na tako kao uspešna podjetja. To smo že vse videli Mura je bila 90 let najboljše podjetje v Evropi. In kaj je zdaj Bled spomin. Zajebali so jo pa domači ljudje že z Kuharicom načelu. 0

      25 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.11.2021 ob 8:55 2021 gost

        gost- S teboj se nebi povsem strinjal. Muro je v prvi (stari) Jugoslaviji ustanovil g. Hartner, kot privat podjetje. V drugi (novi) Jugoslaviji po letu 1945 je Mura bila nacionalizirana, kot vse tovarne v Sloveniji. Mura je bila mogoče največje tekstilno podjetje v Evropi, sigurno pa ne najboljše. Sem pa prepričan, vkolikor bi naše tovarne ostale v privatni lasti po 1945. letu, bi še marsikatera firma obstajala, mogoče tudi Benkova klavnica, (Pomorka) pa še katera. Žal je komunizem svoje 45. letno delovanje slabo opravil, saj se je sam sesul, pustil pa mnogo ran.

        11 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.11.2021 ob 18:55 Yeap gost

        Ko bo tega vsega tu konec bomo mi imeli že hiše postavljenene,naši otroci bojo preskrbljeni ti boš pa še vedno komentiral iz kavča ki si ga kupil pred 30 leti v Slovenijalesu.

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.11.2021 ob 9:06 gost

      Ustanovitelj predhodnice Mure je bil Cvetič, ne Hartner.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.11.2021 ob 9:52 gost gost

      Žalostno. Zadovoljni s ,,šraufencigr ,,proizvodnjo. Nemci pozabijo poslati nekaj vijakov in polovica firme na čakanje. Bravo.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.11.2021 ob 18:48 Yeap gost

        Srce me boli ko vidim kako neumni ljudje živijo v Prekmurju.Enim nič ni pogodu,radi bi da jim delodajalec nakaže 2000 eurov za komentiranje iz kavča.Pa ta večna ,neprežaljena Mura(ki bi propadla že pred 20 leti če nebi država metala denar not).Vi kar pljuvajte dalje,jaz pa moram jutri na šiht.Kmalu bo božičnica (1600 eu) pa poletje,pa poleti spet regres.....mogoče avgusta kaka Kuba ali tropi. Vi pa kar čakajte na to vašo socialno pomoč.Pa položnic ne pozabite plačat da boste zdravili svoje frustracije na pomurcu.Pa Lp

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.11.2021 ob 9:52 dolenjec gost

      potemtakem varis sploh ni tako na dobrem mestu. plače in delovna kultura pa so vsepovsod na najnižji točki. v medijih beremo le ta lepo predstavitev s strani menedžerjev, a da bi povedal svoje en delavec, bi vse grozno zvenelo. dol s temi ljudmi, ko samo svoje žepe (beri debele riti) polnijo, dol!

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.11.2021 ob 10:46 gost

      Kero podjetje se pa v javnosti Kate v pravi luči nobeno. Vsa kera so pa dobila gdaj kako laskavo priznanje so pa tudi propadla slej ko prej.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      17.11.2021 ob 10:50 gost

      Mura je bilo svoj čas najboljše podjetje. Imeli so avojo blagovno znamko. Samo ko je začela prodirati na svetovni trg in ogroženi že bolj uveljavljene blagovne znamke so jo domači ljudje prodali za drobiž. Muri pa skopali grob.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      17.11.2021 ob 11:36 Kar tako gost

      Lepotic so glij nej zbirali.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.11.2021 ob 20:34 UNTER-LIMBACH gost

        Kak nej,kak da bi sobočani ud udzaja.....tistimu živčnustumi....šteri je življenje dál,ka bi möu.....vendar,vse se "plača".....

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      17.11.2021 ob 17:52 Lejpa gost

      Lejpa je nikdar nej pametna ,prlej glupa.!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      19.11.2021 ob 20:28 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Štera baba je v posel správlena,toj ne brnij.Tak.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      01.02.2022 ob 16:41 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.