https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Samotestiranje učencev večinoma steklo gladko

17.11.2021  

Obvezno samotestiranje na novi koronavirus je danes v šolah po povečini steklo brez večjih težav, tudi pri najmlajših. Učencev, ki so zaradi nestrinjanja staršev s samotestiranjem ostali doma, je malo, točne podatke o tem še zbirajo. So pa ponekod starši nestrinjanje izrazili s shodom pred šolo.

Na osnovnih šolah tudi najmlajši brez težav

Ravnateljica OŠ Lava Celje Marijana Kolenko je za STA povedala, da je samotestiranje pri njih zelo dobro steklo tako na razredni kot na predmetni stopnji. Dobra priprava je prispevala k uspešnemu poteku samotestiranja, večina staršev pa je ravnala izjemno odgovorno.

"Z učitelji smo se kakovostno pripravljali, z učenci predhodno pogledali videoposnetke samotestiranja, razložili postopek in odgnali strahove. V šoli se je samotestiralo okrog 70 odstotkov učencev od 506, s tem da je en razred v karanteni. Za izobraževanje na daljavo se je odločilo okrog tri odstotke staršev. Deset staršev pa je pred šolo izrazilo nestrinjanje s samotestiranjem, a so bili tudi na to pripravljeni ter zadevo uredili po protokolu," je dejala.

Podobno se je odvilo na vseh ostalih OŠ po Sloveniji. Veliko učencev je povedalo, da to že znajo, saj to redno delajo doma, tako da ni bilo nobenih težav. Otroci so to dobro sprejeli, saj kot povedo, si želijo zaščititi druge in ostati zdravi. 

Učence, ki niso imeli podpisanega soglasja staršev za samotestiranje, so razredniki pozvali, naj naslednji dan izjavo prinesejo, za zdaj pa velja ustna izjava, sicer bodo morali ostati doma. Danes pa so še lahko bili pri pouku. Tisti otroci, katerih starši ne želijo podati soglasja in so otroke danes vseeno pripeljali v šolo, pa so za te uredili poseben prostor in starše obvestili, da jih morajo prevzeti, saj ne izpolnjujejo pogoja PCT in zato ne morejo biti navzoči pri pouku v šoli. Bodo pa zanje organizirali šolanje na daljavo v obsegu, kot bodo lahko glede na tehnične in kadrovske zmožnosti.

Med srednješolci le posamezni primeri nasprotovanja samotestiranju

Ravnatelj Gimnazije Nova Gorica Andrej Šušmelj je za STA povedal, da večjih težav ob začetku samotestiranja ni bilo, si pa nabirajo izkušnje, kaj bi lahko izboljšali in kje poenostavili postopek, da bi vzel čim manj časa.

Kakšnih nasprotovanj staršev ali dijakov ni bilo. "Težavo pa predstavlja to, da se je kakšen posamezen dijak testiral kje drugje. Tak test mu velja 48 ur, kar pomeni, da je danes lahko v šoli, jutri pa bo potreboval drug test, zato se bo moral samotestirati. Časa za samotestiranje pa v četrtek ne bo," je dejal Šušmelj.

Podobno je bilo tudi na vseh ostalih srednjih šolah. Podatke o tem, koliko dijakov ni bilo navzočih na samotestiranju, ker mu nasprotujejo sami ali pa njihovi starši, še zbirajo. Groba ocena pa je, da gre le za posamezne primere. Velik del dijakov pa je že tako ali tako cepljenih proti covidu-19 ali so to bolezen nedavno preboleli, zato se jim ni treba samotestirati. 

Nekateri učenci šol s posebnimi potrebami se lahko testirajo doma

Večjih težav glede samotestiranja niso beležili niti na ptujski osnovni šoli za otroke s posebnimi potrebami Ljudevita Pivka. Kot je ob tem spomnila ravnateljica Lidija Marin, vladni odlok omogoča, da nekateri od njih iz objektivnih razlogov lahko testiranje opravijo tudi doma.

Morebitnega upora staršev niso zaznali, prav tako pa danes niso zaznali niti enega primera pozitivnega testa, zato upajo, da bo tudi v prihodnje učni proces potekal nemoteno.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.11.2021 ob 15:16 Gido gost

      Nemogoče.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.11.2021 ob 15:56 gost

      Hujskač Štrukelj je še včeraj bil glasen, danes je tiho.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.11.2021 ob 16:02 gost

      Otroci bodo reševali gnoje vladne ker so nas z svojo ne sposobnostjo pahnili v to sitoacijo. Vlada se bo pa med tem časom ukvarjala z kadrovskimi menjavami. Kjer več ukrasti in nastaviti svojih debilov na položaje. Prekleta banda pokvarjena lažniva.

      8 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.11.2021 ob 17:12 Komunajzar šalabajzar gost

      Otroci rešujejo vas rdečuhe, ker se nočete cepit, gnoj rdeči komunistični levuharski anticepilski

      7 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.11.2021 ob 17:34 Komunajzar šalabajzar gost

      Kaj je vlada kriva če se ti gnoj levuharski nočeš cepit in če nočeš nosit maske? A ti naj gre vlada natikat masko na tvoj rdečuharski komunistični gobec?

      6 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.11.2021 ob 17:55 gost

      Jaz sem cepljen pa ne zaradi te bolne vlade nesposobne. Ampak zaradi sebe. Ta vlada če se nebi tako debilno obnašala in sama sebi,,,, rit,,, reševala z kadrovanjem in z odloki nebi vladali kot to veš čas počnejo. V tej prelepi Sloveniji nabi bil problem cepljenje 70 procesno ampak bi se ljudje cepili 110 procentov. Štekas hlapec najbolj kretenske vlade na svetu.

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.11.2021 ob 22:57 2021 gost

        To je najboljša vlada v samostojni Sloveniji, samo levičari kateri so vrgli puško v koruzo, sedaj pa trobijo kak mala deca, ko jim vzameš čokolado. Nevem, ka bodo še vse počeli naslednja štiri leta po volitvak, saj so že volitve za njih izgubljena, saj ljudje dobro vidijo, kaj se vse počne, samo da se viros širi.

        7 5 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      17.11.2021 ob 18:07 Komunajzar šalabajzar gost

      Italija Avstrija itd, tudi vladajo z odloki, imajo dosti strožje covid ukrepe kot ta lepa Slovenija, je pa res, da nimajo problemov s takimi rdečuharskimi kreeteni kot si ti

      8 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.11.2021 ob 8:28 gost

        Hlapec ne glej samo nacističnih in fašističnih držav. Poglej napredne države Švedsko, Japonsko, Južno Korejo, Florido, Texas, .................

        1 3 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      17.11.2021 ob 18:30 gost

      Z rdečuharji je vspovsod samo SRANJE in problemi.Beloruski komunajzeji so isto SRANJE kot naši.lukašenko kolega od kučana ,jankovića in ostale leuharske navlake.Fuj nesnage rdeče.

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      17.11.2021 ob 19:43 Gost: gost

      Ravnateljica-Šminkerca, ki je bila na TV Ljubljana bi morala z jutrišnjim dnem prevzeti delo čistilke na šoli, ker je podcenjevala in zaničevala sposobnost otrok v šoli, ter njihovih staršev. Kam zdaj gleda, ko je današnji dan pokazal njeno sprenevedanje in malomarnost pri osnovnem delu z otroki. Sram jo naj bo in marš med čistilke, takoj jutri. Nimaš kaj iskati med učenci, ker si sramota za šolo.

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      17.11.2021 ob 19:52 gost

      Ljubljanska DRHAL pa na ulicaj.. To niso ljudje vredni tega naziva

      5 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      17.11.2021 ob 20:02 gost

      Seveda je vse potekalo gladko in vsi ti otroci se morajo sedaj testirati zaradi neumnih posameznikov od katerih je marsikdo tudi njihov starš , me zanima kako se zdaj ti izobčeni otroci počutijo , ko ne smejo v šolo k svojim vrstnikom izključno zaradi neumnosti , nerazgledanosti in kapric svojih staršev.

      6 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      17.11.2021 ob 22:34 gost

      Bravo, otroci! Pametnejši od svojih staršev. Še je upanje.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      18.11.2021 ob 1:10 tiktak gost

      baje je največ norih staršev v krogu na osnovni šoli

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      18.11.2021 ob 7:00 Gost: gost

      Otroci so včeraj pokazali kaj znajo in postavili na laž Tanjo Gobec na RT-V in ravnateljico, ki se je comprniško obnašala in zaničevala otroke. Moram poudarit, da ona kot ravnateljica ni sposobna voditi šole. Zato predlagam, da zapusti to delavno mesto in prevzame neka lažjega, kar bo sposobna narediti- čistilka.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      18.11.2021 ob 7:16 gost: gost

      Tako je, zdaj se vidi kateri ravnatelji hočejo nekaj naredit v dobro otrok in širši družbi. Poznam nekaj ravnateljev, ki so med službo hodili po gostilnah in popivali. Ene ravnateljice pa nimajo volje pomagat otrokom, ker so zavzete za brušenje ta male v udobnih naslonjačih. Zdaj se je videlo katere so ta prave coprnice....

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.11.2021 ob 8:34 gost

        In ti cepec si ponosen na to, da so priviligiranci izkoristili mali otroke za svoje bogatenje???? Pzanimaj se kako pouk in vse ostalo poteka na Švedskem. Brez PCT pogoja, brez mask, odprta družba in veliko manj mrtvih kot pri nas. Precešljenost pa samo nekaj % višja od naše.

        0 4 Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      18.11.2021 ob 18:53 gost: gost

      Tij si cepec na kubik, ko povzemaš Švedsko in primerjaš z našimi teleti na ulici, v gostilnah in drugih shodih. Ni vseeno kako se ljudje gibljejo, sedijo in drugače dotikajo. Na Švedskem nimajo protestnih shodov levičarjev, ki bi hujskali ljudi proti vladi in se mimogrede kužili. Tudi prav si napisal, da je cepljenost večja kot pri nas.BE- DA- K, na kubik.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      18.11.2021 ob 22:02 AAAAAAAAAAAAAAA gost

      Na Švedskon puna precepljenost 80% tou pa je nej nekaj % več kak pri nas. Či bi mij meli takšno precepljenost bi bilij brez omejitev.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.