https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Župan Gornje Radgone naj bi odpravil nezdružljivost funkcij

19.11.2021 ob 18:00  

Župan občine Gornja Radgona Stanislav Rojko zatrjuje, da je odpravil nezdružljivost funkcij, ki mu jih očita Komisija za preprečevanje korupcije, saj ni več član skupščine javnega podjetja Center za ravnanje z odpadki Puconci. 

KPK je pri pregledu združljivosti županskih funkcij z opravljanjem funkcij v Javnemu podjetju center za ravnanje z odpadki Puconci (Cerop) ugotovila, da 27 županov občin ustanoviteljic krši načelo nezdružljivosti. 24 županov je nezdružljivost odpravilo, župani občin Beltinci, Gornja Radgona in Radenci pa ne, poroča STA.

KPK je ugotovila, da župani občin ustanoviteljic opravljajo tudi funkcijo v skupščini, ki je organ upravljanja, in so člani sveta ustanoviteljic Ceropa, ki ima upravljavske in nadzorne pristojnosti, kar pa je po zakonu nezdružljivo z župansko funkcijo.

Iz občine Gornja Radgona so danes poslali odziv župana Rojka, v katerem navaja, da so navedbe o tem, da tudi on nezdružljivosti ni odpravil, napačne. Kot je razvidno iz njegovega sklepa in dopisa KPK, ni več član skupščine, saj je tja imenoval novega člana.

Glede članstva v svetu ustanoviteljic pa je v dopisu KPK spomnil na pojasnilo KPK s konca leta 2010, v katerem je po njegovih besedah navedeno stališče komisije glede združljivosti imenovanja župana oz. podžupana občine v organe javnih podjetij na podlagi zakona o integriteti korupcije. "In sicer, da za župane občin, ki so podpisniki družbene pogodbe o ustanovitvi javnega podjetja, v zvezi z opravljanjem funkcije v tako imenovanem skupnem organu (skladno s četrtim odstavkom 61. člena zakona o lokalni samoupravi) ne velja prepoved iz 27. člena zakona o integriteti in preprečevanju korupcije," je navedel.

KPK je zapisala, da zakon o integriteti in preprečevanju korupcije določa, da poklicni funkcionar ne sme biti član oziroma opravljati dejavnosti upravljanja, nadzora ali zastopanja v javnih podjetjih, prepoved pa je absolutna in je ni mogoče preseči z nobenim pravnim sredstvom.

Župani občin Beltinci, Gornja Radgona in Radenci, Marko Virag, Stanislav Rojko in Roman Leljak, sicer niso več člani skupščine, so pa še vedno člani sveta ustanoviteljic. Prav tako občine, ki jih vodijo, odloka o ustanovitvi Ceropa še niso uskladile z zakonom, je zapisala KPK.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.11.2021 ob 19:45 gost

      Eni v državi rabijo 5 služb. Sposobni pa niso niti za eno. Edino da z vseh strani dobivajo denar in ga znajo prešteti. Ali pa niti zato niso sposobni. Banda prekleta. Vsi bi morali imeti samo eno službo. Ne pa da eni majo 4ali pet služb drugi pa brez službe.

      15 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.11.2021 ob 19:58 gost

      Brzi jocu Horvat ima tudi Dev službi. Ena je kao poslanec za kero niti nevej ka pomeni druga pa je samemu vele vodiji SDS poročati ge ga Prekmurci biksaju v ne upoštevanju ukrepov. Kere pa vlada vse po vrsti vsiljuje Slovencem nezakonito.

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.11.2021 ob 8:17 gost

        To je največji gnoj keri se je rodil na ozemlju Prekmurja in tudi največja sramota tega dela Slovenije.

        10 5 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.11.2021 ob 8:36 gost

      Največji debili ga pa volijo. Ker ce mu ljudje dajo 0, ziro, glasov nebo drkal ljudi v glavo, nebo poročal laži v tabor SDS kaj se dogaja v Prekmurju. Ali kršimo zakone keri so nezakoniti itd.

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.11.2021 ob 8:41 gost

      Jocu Horvat je ze izdal Muro ne da nebi izdal Prekmurja. On je največji gnoj nsi pobožne stranke. Kerim je,,,, jenuš grozni bog,,,. Ampak Ljudmili Novak on ni bog ona gaje označila za razdiralca slovenskega naroda. Pa tudi on je nsi pripeljala nazaj v parlament Nej ti gnojaši keri zdaj konstantno,,, rit,,, lizejo,,, januši groznumi.,,,,.

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.11.2021 ob 8:41 Risto Kubura gost

      Največji gnoj Slovenije je jashari.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.11.2021 ob 8:45 gost

      Največji gnoj ki se je rodil na ozemlju Prekmurja je rdeči milan kučan.

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      20.11.2021 ob 15:04 Anonimno gost

      Nikamor to ne pelje

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      01.02.2022 ob 16:25 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.