https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Minister Tonin na obisku v Gornji Radgoni

23.11.2021 ob 15:00  

Minister za obrambo Matej Tonin je pred torkovim vladnim obiskom v Pomurju obiskal Gornjo Radgono. Obisk na terenu je začel v podjetju Rosenbauer, ogledal pa si je tudi obnovljene prostore gasilskega doma PGD Gornja Radgona. 

Minister je ob obisku izpostavil, da je sistem zaščite in reševanja, kamor spadajo tudi gasilci, v Sloveniji zelo dobro urejen. "V Sloveniji imamo pravo kombinacijo prostovoljstva in profesionalizma," je dejal. Profesionalizem dosegajo gasilci z intenzivnimi usposabljanji in treningi, seveda pa tega ne morejo opraviti brez tehnike, poroča STA.

Številna podjetja pri nas proizvajajo in opremljajo gasilce z najrazličnejšo tehniko. Med njimi je tudi podjetje Rosenbauer, ki je bilo nekoč že zelo uspešno slovensko podjetje in tudi po tistem, ko ga je kupila avstrijska multinacionalka, uspešno deluje.

"V njihovih proizvodnih prostorih se dokazuje, da je tehnika napredovala, za tem pa stoji kup razvoja, raziskav, ki so ključne, če želimo tudi v prihodnosti nadaljevati sodobno opremljanje in delati v koraku s časom," je dejal Tonin.

Minister je nadaljeval svoj obisk v PGD Gornja Radgona in si ogledal obnovljene prostore gasilskega doma. Pohvalil je pozitivno energijo, zagnanost gasilcev in njihovo pripravljenost pomagati. So pa v pogovoru z ministrom gasilci izpostavili nekaj težav, s katerimi se srečujejo pri svojem prostovoljnem poslanstvu.

Posebej so omenili čas prihoda na intervencijo. Ker so, ko se peljejo od doma ali službe do gasilskem doma v prometu civilisti, za katere veljajo enaki cestnoprometni predpisi, kot za vse ostale udeležence v prometu, so pogosto pred dilemo: ali upoštevati cestnoprometne predpise, zaradi česar bodo pozneje prispeli do gasilskega doma in do mesta intervencije, ali jih zavestno kršiti, zaradi česar bo intervencija hitrejša.

Tonin je zagotovil, da bodo pri ostalih enotah širšega pomena preverili, ali imajo iste težave, in če se tudi drugje po Sloveniji gasilci srečujejo s podobnimi težavami, bodo poiskali sistemsko rešitev problema.

Minister za obrambo bo v sklopu torkovega vladnega obiska Pomurja obiskal Vojašnico Murska Sobota in Regijski logistični center Uprave RS za zaščito in reševanje, Prostovoljno gasilsko društvo in Gasilsko zvezo Turnišče ter Prostovoljno gasilsko društvo Lendava.

Naslovna fotografija: Ministrstvo za obrambo RS

    Fotogalerija