https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Podgoršek o pomenu Prekmurja za kmetijstvo

24.11.2021 ob 6:05  

Prekmurje je izjemno pomembna regija za kmetijstvo in za zagotavljanje naše samooskrbe, je dan pred obiskom vlade v Pomurju ob obisku kmetije Horvat v Žižkih v občini Črenšovci poudaril minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek. Srečal se je tudi z nekaterimi kmetijskimi pridelovalci v Prlekiji. 

Podgoršek je ob obisku kmetije Horvat izpostavil, da je Prekmurje izjemno pomembna regija za kmetijstvo in za zagotavljanje naše samooskrbe, je dejal minister.

Glede preusmeritev kmetij v predelovalno dejavnost je dejal, da je to poslovna odločitev vsake kmetije posebej. Dodal je, da je kot minister obiskal kmetijo, ki v zelo neugodnih razmerah išče vedno nove priložnosti in tržne niše, kakor tudi kmetije, ki kmetujejo na najboljših pridelovalnih območji, pa ne poiščejo prave tržne priložnosti. Glede slednjega Podgoršek meni, da so zelo pomembni večji sistemi - živilsko predelovalna industrija, ki zagotavlja svoj del prehranske varnosti. Na koncu pa sta pomembna oba segmenta skupaj, poroča STA.

Minister se je v Dvorcu Jeruzalem srečal s predstavniki socialnega podjetja Eko Prlekija, ki združuje ekološke kmetovalce in odkupuje ekološka živila od 50 članov, skupaj pa tvorijo prvo slovensko skupino proizvajalcev in imajo preko 600 fizičnih strank in javnih zavodov, ki prihajajo iz vseh slovenskih regij, so dodatno sporočili z ministrstva. Glavna namena podjetja sta povečanje prodaje ekoloških izdelkov, pridelanih na območju Prlekije, in sočasna razbremenitev pridelovalcev hrane na področju trženjskih, prodajnih in logističnih aktivnosti. V pogovoru so predstavili tudi njihove načrte s ciljem razvoja in spodbujanja širjenja ekološke pridelave v prihodnje.

Minister je obiskal tudi Turistično kmetijo Hlebec v Kogu, kjer so predstavili delovanje te kmetije, ki se ukvarja tudi s pridelovanjem vina, ter izzive, s katerimi se srečujejo.

Dan je minister sklenil z obiskom vinske kleti Puklavec Family Wines, kjer so mu predstavili poslovanje in stanje v vinogradništvu, še posebej v obdobju epidemije covida-19. Podjetje se sooča tudi s težavami z boleznijo vinske trte, zlato trsno rumenico, zaradi katere imajo kar precej škode, so navedli na ministrstvu.

V torek si bo kmetijski minister ogledal Raziskovalno-izobraževalno središče Dvorec Rakičan in se udeležil delovnega posveta vlade, nato pa obiskal še Zeleno točko in Socialno kmetijo Korenika.

Naslovna Foto: Ministrstvo za kmetijstvo RS

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.