https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Vlada odgovarjala na vprašanja nosilcev razvoja v regiji

24.11.2021 ob 11:00  

Ob zaključku torkovega obiska Pomurske regije so se člani vlade udeležili javne tribune in županom, gospodarstvenikom ter drugim nosilcem razvoja v regiji odgovarjali na vprašanja.

V začetku se je župan Občine Lendava Janez Magyar vladi zahvalil za odlično delo v času epidemije ter ob vodenju Evropske unije pa tudi za to, da je uspela na ravni EU izpogajati največji sveženj finančnih sredstev v zgodovini Slovenije.

Direktor Statističnega urada Republike Slovenije Tomaž Smrekar je predstavil statistične podatke Pomurske regije. Nato je o aktualnem epidemiološkem stanju v regiji in Sloveniji ter v Evropi spregovoril minister za zdravje Janez Poklukar.

»Praviloma so občine Pomurja bile močno v porastu števila okuženih, sedaj pa se večina bliža k stagnaciji, kar vpliva optimizem,« je dejal in med drugim izpostavil še nujnost dela od doma ter pomen cepljenja: »Virus ne izbira in najbolje, kar lahko naredimo je, da se zaščitimo s cepljenjem.«

Predsednik vlade je čestital županom in prebivalcem tistih občin v Pomurju, kjer je precepljenost prebivalstva najvišja. »Cepljenje je edina stvar, ki dejansko pomaga preprečiti najhujše pri epidemiji. Cepiva imamo dovolj in naredimo vse, da bomo ljudi prepričali, da to orodje zoper covid-19 uporabimo,« je poudaril premier Janša. Napredek regije je po besedah predsednika vlade od zadnjega obiska viden. Zato se je zahvalil vsem, ki so se zanj potrudili.

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je spregovoril o izkoriščanju geotermalne vode in poudaril, da je treba za to energijo odgovorno skrbeti. »To pomeni, da energijo, ki jo dobivamo iz podzemlja, izkoristimo in vodo vračamo nazaj, ne pa zlivamo mimo. S tem namreč skrbimo za nivo v vodonosnikih in za dolgoročno možnost izkoriščanja geotermalne vode. Na tem področju želimo doseči, da se voda, ki se črpa iz geotermalnih vodonosnikov v celoti termično izkoristi in kot taka vrne nazaj«, je pojasnil minister.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek pa je glede geotermalne energije pojasnil, da je ta aktualna vlada prva, ki je naredila razpis za sofinanciranje reinjekcijskih vrtin, ki je trenutno odprt do 20. decembra 2021.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je pojasnila, da so na polju srednješolskih programov v lanskem letu razpisali skoraj 200 srednješolskih programov po državi, kar nekaj pod njih prav v Pomurski regiji. V okviru obiska je ministrica obiskala dvojezično Osnovno šolo Lendava, kjer se je seznanila tudi s tem, kako so se novi programi letos zelo uspešno začeli izvajati z zadostnim številom vpisanih dijakov in kakšne so potrebe tudi vnaprej.

Na polju visokega šolstva je v regiji še velik izziv, ker ni nobenega samostojnega visokošolskega zavoda. »Sistem, kako ste v regiji vzpostavili vajeništvo, je zgled za celotno državo. To je praktično skoraj da edini primer, z izjemo Škofje Loke, kjer sistem vajeništva dejansko funkcionira,« je povedala ministrica.

Problem stomatologije je tako v Pomurski regiji kot tudi nasploh v vzhodni Sloveniji po besedah ministra Poklukarja prepoznan kot nezadostna, zato so že v začetku leta podprli prizadevanja Medicinske fakultete v Mariboru, da odpre program stomatologije.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je o vzhodni obvoznici kot nujnemu pogoju za razvoj gospodarskih dejavnosti dejal, da je bil danes po večletnem usklajevanju podpisan sofinancerski sporazum najprej za zadrževalnik, ki je nujno potreben za gradnjo obvoznice.

Matej Tonin, minister za obrambo, je predstavil ugotovitev, da je Pomurje najmočnejša regija na področju gasilstva, ker ima 238 Poklicnih gasilskih društev (PGD). »Moram se vam zahvaliti tudi zato, da ste ob naravnih nesrečah zelo velikokrat poklicani za pomoč drugim delom države,« je dejal minister.

Predsednik vlade Janez Janša je v zaključku izpostavil demografsko problematiko regije, ki se ji je treba posvetiti. Vlada je zato ustanovila Urad za demografijo, ki bo deloval v Mariboru. Gre za kompleksno vprašanje, zato je po njegovih besedah nujno sodelovanje vseh.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.