https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Projekt sodelovanja Kaj nas uči Mura

19.11.2021 ob 11:14  

Mura je reka, ki ne živi le v svoji strugi, temveč s svojimi poplavnimi logi, mrtvicami, močvirji in prodišči daje življenje celotni pokrajini ob svojem nenehno spreminjajočem se toku. Je reka, ki živi z nami, za nas in mi živimo z njo, zanjo.

Vir: občina Črenšovci

Tudi pri Lokalno akcijski skupini LAS Pri dobrih ljudeh 2020 se zavedamo pomena reke Mure, zato  skupaj z LAS Goričko 2020, LAS Prlekija in LAS Ovtar Slovenskih Goric izvajamo projekt Kaj nas uči Mura, ki ga delno sofinancira Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014–2020.

Projekt je zasnovan tako, da poveže različna območja LAS, z revitalizacijo in preureditvijo obstoječih zelenih površin ustvari omrežje interpretacijskih središč s podporno infrastrukturo za obiskovalce, kar bo izboljšalo kakovost turistične ponudbe na celotnem območju in pomagalo ohranjati kulturno in naravno dediščino.

Pri projektu sodeluje tudi občina Črenšovci, ki je tako obnovila dotrajan objekt v Kantini na Bistrici in sedaj z novo podobo vabi k prijetnemu druženju ob reki Muri. Ker pa želimo v okviru projekta povečati tudi ozaveščenost obiskovalcev in prebivalcev glede pomena območij Nature 2000 predvsem ob reki Muri, boste pri Kantini zagledali tudi informativno-izobraževalne table.

Skupno smo jih v okviru projekta izdelali 27, razporejene pa so na šestih lokacijah ob reki Muri. Njihova rdeča nit je prikaz biotske pestrosti reke Mure s širšo okolico. Vsaka tabla ima lasten vsebinski koncept, ki je obogaten z avtorskimi fotografijami in strokovnimi teksti.

Obiskovalcem smo želeli čim bolj strnjeno in nazorno prikazati bogat rastlinski in živalski svet ob Muri, izpostaviti redke in ogrožene vrste ter njihove habitate, obenem pa predstaviti tudi bolj pogoste skupine, ki se v projektih načeloma prezrejo, kot so npr. pajki, kobilice, stenice, nočni metulji, mehkužci ter glive. Vsaka od tabel ima tudi namen opominjati obiskovalce na ogroženost narave območja, izpostavlja problematiko ohranjanja vrst in njihovih habitatov ter ponazarja posledice raznih človeških posegov v naravni prostor, ki negativno vplivajo na lokalno in regionalno biotsko pestrost. Čeprav so informacije na tablah splošne narave, lahko opazovalci narave tudi s pomočjo tekstov in fotografij prepoznajo najpogostejše živalske in rastlinske vrste območja ob Muri. Vsaka tabla je opremljena s QR kodo, ki bo v nadaljevanju projekta povezana z digitalno platformo, kjer bodo obiskovalci dobili še več informacij, lahko pa bodo preizkusili svoje znanje v posebej pripravljenem kvizu. Table so ustrezno opremljene tudi za otroke in mlade, saj smo jih obogatili s sličicami maskote - bobrom Bobekom, ki, včasih naivno, včasih pa dokaj resno, izraža svoja mnenja o vplivih človeka na naravo.

Table bodo zaživele šele z zanimanjem obiskovalcev za naravo ob reki Muri, ki naj ne postane zgolj prostor za rekreacijo, ampak tudi prostor za izobraževanje in vzgajanje ter ponovnega vzpostavljanja izgubljenega stika z naravo.

Zato vljudno vabljeni, da preživite lepe dneve ob reki Muri!

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.