https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Novembrska inflacija najvišja v 13 letih

30.11.2021 ob 12:55  

V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin novembra 2021 na letni ravni zvišale za 4,6 odstotka, kar je najvišja stopnja inflacije po oktobru 2008, ko je bila 4,9-odstotna. K rasti cen so največ prispevali dražji naftnih derivati. Inflacija na mesečni ravni je novembra znašala 0,7 odstotka.

Inflacija na mesečni ravni je novembra znašala 0,7 odstotka, oktobra je letna inflacija znašala tri odstotke, mesečna pa 0,9 odstotka, so sporočili s statističnega urada.

Dražji naftni derivati so novembrsko letno inflacijo zvišali za 1,8 odstotne točke. Tekoča goriva so bila dražja za 33,4 odstotka, dizelsko gorivo za 46,6 odstotka, bencin pa za 41,5 odstotka, navaja statistični urad.

Za 55,2 odstotka je bila v primerjavi z lani novembra dražja toplotna energije, ki je k inflaciji prispevala 0,4 odstotne točke. Toliko so prispevali tudi dražji avtomobili (za 6,7 odstotka), storitve v restavracijah in hotelih (za 6,2 odstotka), oblačila in obutev (za 5,3 odstotka) ter stanovanjska in gospodinjska oprema (za pet odstotkov).

Na drugi strani so med pocenitvami najbolj izstopali cenejši izdelki in storitve iz skupine komunikacije (za 3,5 odstotka). Ti so letno inflacijo znižali za 0,2 odstotne točke.

Povprečna 12-mesečna rast cen je bila 1,4-odstotna, potem ko je novembra lani znašala 0,2 odstotka.

Po podatkih statističnega urada so bile novembra cene blaga v primerjavi z lani v povprečju višje za 6,2 odstotka, cene storitev pa za 1,5 odstotka.

K inflaciji največ prispevala dražje gorivo ter oblačila in obutev

K mesečni inflaciji so največ, po 0,2 odstotne točke, prispevali dražja pogonska goriva ter oblačila in obutev. Dizel je bil v mesečni primerjavi dražji za 4,8 odstotka, bencin pa za 3,8 odstotka. Oblačila in obutev so se novembra podražili za 2,6 odstotka.

Izraziteje so se v mesečni primerjavi podražili še toplotna energija in stanovanjske najemnine (za 8,2 odstotka), tobak (za 2,6 odstotka), počitniški paketi (za 1,9 odstotka), avtomobili (za 1,2 odstotka) ter stanovanjska in gospodinjska oprema (za 0,8 odstotka). Naštete podražitve so k inflaciji prispevale po 0,1 odstotne točke.

Pocenitev v novembru ni bilo

Še najbolj se je v primerjavi z oktobrom pocenila hrana, za 0,6 odstotka, in mesečno inflacijo ublažila za 0,1 odstotne točke. Za 0,2 odstotne točke so jo ublažile še vse preostale novembrske pocenitve.

Letna rast cen je bila novembra 4,9-odstotna, kar je 1,4 odstotne točke več kot oktobra. Mesečna rast cen je bila 0,7-odstotna, povprečna 12-mesečna rast cen pa 1,5-odstotna.

Inflacija tako v Sloveniji kot v območju evra presega cilj Evropske centralne banke, da se inflacija lahko giblje okoli dveh odstotkov v srednjeročnem obdobju. Po nekaterih napovedih naj bi se inflacija začela umirjati v prihodnjem letu.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.11.2021 ob 14:29 gost

      Ko ja na vladi gnoj,,,, Januš, grozni,,,, grejo cene vedno v nebo. Vedno je potrebno dve vladi da počistijo za jim svinjarijo.

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.02.2022 ob 16:53 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.