https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Dostop do ustrezne pitne vode za 9.500 ljudi

Gornja Radgona, 02.12.2021 ob 6:00  

V Gornji Radgoni so podpisali pogodbe za projekt Nadgradnja vodovoda sistema C – 2. faza, ki bo v občinah Apače, Gornja Radgona in Sveti Jurij ob Ščavnici zagotovil varen dostop do zdravstveno ustrezne pitne vode za nekaj manj kot 9.500 prebivalcev. Projekt je ocenjen na slabih 10 milijonov evrov.

Z zgraditvijo ustrezne infrastrukture in povečanjem deleža priključkov na javno vodovodno omrežje ter povečanjem kakovosti pitne vode z ustreznimi ukrepi in ukinitvijo vaških vodovodov bodo občine zagotovile nemoteno, varnejšo in stabilnejšo oskrbo z ustrezno pitno vodo.

S projektom bodo nadgradili vodno črpališče pri Podgradu, zgradili prečrpališče pri Blagušu in položili približno 39 kilometrov vodovodnega omrežja, od tega 764 metrov transportnih cevovodov, 10.232 metrov primarnih cevovodov ter 28.417 metrov sekundarnih cevovodov. Po končanem projektu bo v občini Apače priključenost na javno gospodarsko infrastrukturo oskrbe z zdravstveno ustrezno pitno vodo skoraj 89-odstotna, v občini Gornja Radgona blizu 86-odstotna in v občini Sveti Jurij ob Ščavnici skoraj 88-odstotna.

Z nadgradnjo vodovodnega sistema se bo obnovilo dotrajane primarne vode v dolžini dobrih 8 tisoč metrov in zmanjšalo vodne izgube. Na javno omrežje bodo priključili gospodinjstva, doslej odvisna od lastnih vodnih virov. Celotna naložba je vredna 2,8 milijona evrov, pri čemer bodo vzporedno modernizirali ceste, gradili kolesarske površine in obnovili regionalne ceste, je povedal župan občine Apače Andrej Steyer.

Župan občine Gornja Radgona Stanislav Rojko je poudaril, da bodo lahko dokončno prenehali oskrbovati občane po starih dotrajanih azbestnih ceveh, obenem pa bodo bistveno znižali vodne izgube. 

Tudi po besedah župana Občine Sveti Jurij ob Ščavnici Antona Slane je projekt velikega pomena, saj kljub dvema obsežnima izvedenima projektoma oskrbe z vodo velik del občine še vedno ni pokrit z javnim vodovodnim omrežjem. 

Cevi ponekod stare več kot 40 let

Sedanje vodovodno omrežje v omenjenih občinah še ni v celoti zgrajeno, neustrezne so tlačne in hidravlične razmere ter precejšnje vodne izgube, zaradi česar je oskrba prebivalstva s kakovostno pitno vodo nezanesljiva. Največji del vodnih izgub nastane zaradi dotrajanega vodovodnega sistema in pogostih okvar, saj so cevi na nekaterih odsekih stare tudi več kot 40 let. Tudi zmogljivost vodarne Podgrad je na zgornji meji vzdržnosti, težave so tudi pri zanesljivosti obratovanja.

Župani treh občin, ki so podpisali pogodbe z izvajalci GMW, Pomgrad in Štraf, pravijo, da je projekt izjemnega pomena, saj končno udejanjajo dolgoletna prizadevanja za dvig kakovosti oskrbe z vodo, zadovoljni pa so tudi zaradi evropskega sofinanciranja.

Cena projekta

Cena projekta brez davka je 8,3 milijona evrov, naložbo sofinancirata država in EU iz kohezijskega sklada, slednja bo prispevala 4,8 milijona evrov, Slovenija pa nekaj manj kot 850 tisoč evrov.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.12.2021 ob 8:22 gost

      Ta vodovod se v Pomurju gradi dlje kot so zidali piramide v Egiptu.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.12.2021 ob 8:44 mele gost

      Ali gre za toplo vodo ali mrzlo ,ker v Čerensovcih imajo poleti in pozimi toplo vodo .Denar so pobrali površno naredili delo in nikomur nič

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.12.2021 ob 9:18 gost

        Nadzornik pa v večini primerov projektant, je bil vaš zemljak Kolarič vprašajte ga. Zakaj pa rasejo tako na hitro hiše za njegovo deco pa še vnuke verjetno. In vprašajte nekatere župane, zakaj se ni vnovčila garancija, naj vam povejo resnico.

        12 4 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.12.2021 ob 9:25 gost

      Dostop do ustrezne pitne vode za 9.500 ljudi, 9500 ljudi pije neustrezno vodo, sicer to ne moti, ker se pije vino in smo stalno nažgani !

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.12.2021 ob 10:05 gost

      Keri župan pa zakaj odgovarja. Vsi šerifi še obogatijo ko njim pridejo na sled pa spizdijo. Vse to pa vejo svetniki keri imajo gor sončna očala da se v sejni sobah vse tako jasno ne vidi kako se cigani in krade.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      02.12.2021 ob 14:28 gost

      Počivaušek ne počiva ne rešuje probleme gospodarstva on se ukvarja z svojo stranko kera se bo imenovala,,,, konkretno,,, naprej pleiti kar se še kje kaj da v državi prisvojiti in kaj kadrovati. Samo da omo imeli po volvaj kje krasti dalje. Ko ne bodo več v vladi.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.12.2021 ob 13:45 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Hrvatosloven,izdajalc,Poćivalnik,pije "konkretno" vodo v vinski kleti.Mnogo smešno.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      02.12.2021 ob 18:06 se pravi gost

      DO DANES NISO IMELI USTREZNE PITNE VODE, PA KJE ZA VRAŽJU MATER MI ŽIVIMO???????????????????????????????????

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      12.12.2021 ob 14:09 Jaz gost

      Ustanavljajo se vodni baroni Na račun da popiješ in se umiješ in naravni vir nekomu plačaš spet eni dobro živijo

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      01.02.2022 ob 16:31 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.