https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Obstoj pridelave slovenske hrane odvisen od pravilne kmetijske politike

03.12.2021 ob 15:00  

Na današnjem drugem regijskem posvetu Zadružne zveze Slovenije (ZZS), ki je združil zadružnike iz celjske, koroške-savinjske-šaleške, ptujsko-ormoške, prekmursko-prleške, štajerske, dolenjsko-belokranjske in posavske regije, je glavno vzdušje razprave usmerjala sredina novica o zagotovitvi dodatnih 310 milijonov eurov slovenskih sredstev v strateškem načrtu za obdobje 2023 – 2027.

ZZS je izpostavila, da je sprejet dogovor odločno dejanje, ki pa mu mora slediti tudi odločna kmetijska politika, ki bo usmerjena v podporo slovenskega kmeta, slovenske hrane, slovenske njive in slovenskega podeželja. Od pravilno postavljene kmetijske politike bo namreč odvisen obstoj pridelave slovenske hrane v prihodnosti. Na on-line dogodku so sicer skladno s tradicijo Regijskih posvetov govorili tudi o glavnih korakih prihodnjega leta, med katerimi je ključna digitalizacija zadružništva. Po sredinem prvem Regijskem posvetu ZZS so kot je znano potekala pogajanja Vlade RS in nevladnih organizacij s področja kmetijstva, na katerih je sodeloval tudi predsednik ZZS Borut Florjančič. Dogovorjenih je bilo dodatnih 210 milijonov evrov sredstev, ki skupaj z v avgustu dogovorjenimi 100 milijoni evrov predstavljajo 310 milijonov evrov dodatnih nacionalnih sredstev v strateškem načrtu za obdobje 2023 – 2027.

Mister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek, ki je tako kot v sredo tudi na današnjem srečanju nagovoril zadružnike, je pojasnil, da so dodatna sredstva namenjena prilagajanju podnebnim spremembam, zagotavljanju dobrobiti rejnih živali in grajenju močnih verig vrednosti, ki zagotavljajo prehransko varnost. Poudaril je tudi, da zadruge vidi kot ključne pri ustvarjanju kmetijske prihodnosti.

Z odzivom na sredino odločitev vlade je udeležence uvodoma nagovoril tudi predsednik ZZS Borut Florjančič. »Pogajanja so bila dolga in naporna. So pa tudi dokaz, da s povezovanjem in sodelovanjem lahko dosežemo tisto, kar slovensko kmetijstvo potrebuje. Dogovorjena namera je sicer šele pol poti. Narejeno je odločno dejanje, ki pa mu mora slediti tudi odločna kmetijska politika. Nov strateški načrt je priložnost, da se okrepi temelj vsake verige vrednosti oskrbe s hrano - kmeta in njegovo zadrugo. Pri zadrugah, ki poleg koncentracije ponudbe opravljajo in razvijajo tudi številne dejavnosti višje v verigi, gre namreč za spodbujanje najkrajše organizirane kratke verige »od vil do vilic«, ki je v celoti v upravljanju kmetov, s čimer se omogoča, da se dodana vrednost v največji možni meri ustvarja in akumulira na njenem začetku – pri kmetu, ki prideluje slovensko hrano.«

Na Regijskih posvetih ZZS so sicer tradicionalno spregovorili tudi o finančnih rezultatih v preteklem letu, tokrat pa so posebno pozornost namenili digitalizaciji, ki predstavlja enega izmed ključnih korakov prihodnjega leta. ZZS je zato zadruge članice povabila k vključitvi v program, ki ga je razvila skupaj s partnerji iz Inštituta za digitalizacijo (IPM Digital). Program celostnega pristopa k procesu digitalizacije bo zajel predvsem postopek izdelave programskih dokumentov, upravljanje odnosov s kupci, upravljanje podatkov, uvajanje digitalnih rešitev, oplemenitenje in razvoj produktov z digitalnimi storitvami, usposabljanje kadrov, uvajanje elementov digitalne kulture in digitalnih poslovnih modelov, analize podatkov, varnost in pripravo načrtov digitalne transformacije.

    Komentarji

    1. gost
      03.12.2021 ob 15:06 mali kmet gost

      Nekoč je na kmetijah ki so pridelovali pravo domačo hrano , delalo deset in vej ljudi!!!!! Danes bi pa radi da na kmetiji s dvesto hektarji delata dva in da bi pridelovala pristno domačo hrano!!!! Nemogoče !! Pa prevelik pohlep po takojšnjem bogastvu! Ker za tako pridelavo ,so še zmeraj potrebne dobre kmečke roke , katere pa na žalost pravi človek ima samo dve! Tako da brez napornega dela , ni dobrega jela!!!!!!!!

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.12.2021 ob 15:38 gost

      Nehajte z pridelavo hrane pri nas se nič hrane ne pridela. Vsi kmeti delajo samo za izvoz in to je pšenica in koruza. Mi smo z hrano v samooskrbni samo 30 procentno. Ostalo vse pa uvozimo. Meso vse vrstno, zelenjavo vse vrstno, sadje vsevstno, žitarice vse vrstne. Kar se pridela doma se pa zašefta v tujino. Zato že nehajte kako pridelamo doma,,, drek,,, za kero ga dobijo kmeteki subvencije.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.12.2021 ob 22:56 Jurij gost

      Ta kmetijska politika kjer zeleno zgleda crno, kjer termine prirejajo kakor nekomu pase....kjer skropijo samo podnevi...ceprav bi morali zvecine samo ponoci ...kjer gnojevke vozijo v najvecji vrocini in vetru ...kjer ekolosko postane genetsko ....kjer mladi kmet prevzemnik postane veckrat v zivljenju....kjer papirji premorejo vse cetudi delo ni opravljeno...Na koncu kmet postane filozof in kmetijo zadolzi do groba....

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.12.2021 ob 8:57 gost

      Kmetje so največje pijavke davkoplačevalskega denarja.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      04.12.2021 ob 17:39 gost gost

      Obstoj pridelave slovenske hrane odvisen od pravilne kmetijske politike ? Vidiš kak san zabiti, ges san pa do sedaj mislil, da je pridelava hrane odvisna od zemlje in motike !!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      04.12.2021 ob 18:12 kilonja gost

      Obstoj pridelave slovenske hrane odvisen od pravilne kmetijske politike...To pomeni SUBVENCIJE VELIKE SUBVENCIJE NUCAJO, da lahko potem zanemarjene njive služijo subvencijam in potem gledamo gnile pridelke na njivah ker se jim jih ne izplača pobrat, škoda denarja za gorivo, bo več od subvencij ostalo. Da ne omenjam da isti krompir ki ga prodajo velikm trgovcem za verjetno 0.20 €, tebi brez računa prodajajo za 0.80 € po KG . Pa traktorji za 50.000 € in ostala pregrešna mehanizacija...zato pa je potrebna prava kmetijska politika, ki se ji reče, SUBVENCIJE.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      30.12.2021 ob 9:18 Za zelenjavo gost

      youtube.com/watch?v=-ZBSld-9mjw youtube.com/watch?v=gbREmNJ5V40

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      01.02.2022 ob 16:34 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.