https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Lüjpanje tikvinoga semena lepo zimsko opravilo

28.11.2021 ob 18:00  

V sklopu projekta Pomurske novice, ki ga sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, vam tokrat predstavljamo, lüjpanje tikvinoga semena.


S tem vam želimo obuditi spomine ter prikazati tradicionalno zimsko opravilo, ki ga mlajši rodovi, kot takega ne poznajo več. Vsako letos so po vaseh še obujali ta stari običaj letos pa je to opravilo in druženje odnesla epidemija.

Med tradicionalna zimska opravila je nekoč spadalo lujpanje semena.

Buče v Prekmurju že od nekdaj bile na njivah pogoste, saj slovi med drugim Prekmurje tudi po bučnem olju oziroma tikvinem olju.

Seme buč je bilo treba pred odvozom v oljarno olupiti. Za to priložnost se je zbralo pri hiši dovolj domačinov in gostov, da je čas med lupanje hitreje in predvsem bolj zabavno tekel.

Postopek je tak, da so se buče posadile, vmes so se nato 2-3x na leto okopale. Ko so dozorele, je sledilo ročno pobiranje semen iz buč. 

Semena buč so nato še očistili in shranili. V zimskih mesecih je nato sledilo "lüjpanje". 

Seme so pred tem zimskim opravilom najprej dva dni prej namočili. Nato so se zbrali in ob ljudskih pesmih ter druženju "lüjpali". 

Ob druženju in pesmi pa so vmes kaj dali za pod zob in splahnili z žlahtno kapljico. S tem prijetnim opravilom so si tako tudi krajšali dolge zimske večere.

FOTO: arhiv Pomurec. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.01.2022 ob 18:59 gost

      Lepo - spomini!!! Tistemu pa, ki je pripravljal prispevek - modra plastična posoda s semeni, ki jih v preteklosti ni bilo, ne spada k prispevku. Škoda, pa tudi, da so se prebivalci Lipe fotografirali s plastiko na mizah. Jaz se spominjam, da smo kaj popili ko smo končali...ampak v tistih časih, ko smo hodili ob večerih od hiše do hiše pomagat, se družili ...še ni bilo plastičnih kozarcev ...

      21 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.01.2022 ob 19:28 gost

      Po dolgem času en normalen članek na pomurcu, upam da ga Df ne bo pokvaril spet z kakim političnim komentarjem.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.01.2022 ob 19:36 gost

      Oni se tega ne zavedajo! Krivi so njihovi vodilni ,mogoče pa tega tudi sami NE VEDO!! Večkrat gre samo za fotografiranje in nabiranje točk glede izrabe hiše ,ki je prevečkrat prazna a vzdrževati jo je pa potrebno! No imamo ZTK Beltinci kot koordinatorja teh dogodkov! Zato prejemamo plačo , pa si jo zaslužimo !!!???

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.01.2022 ob 7:54 gost

      Verjetno so edini v Sloveniji kjer se lahko družijo v tako obsežnem številu brez mask brez razdalje. Verjetno kovidek ni imel vstopa.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.01.2022 ob 13:14 gost

      KAJ PRAVIM!!! Samo da se slikamo da se vijdi da res delamo ,da je cimpranjača na pravem mestu!!? Dobro dekle so fajne , dečki pa za razgnati !?????

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.01.2022 ob 15:47 gost gost

      ŽENSKE MARSIKATERA JE DOBILA KAJ DA SMO ŠLI DOMOV PA BILOJ JE VESELO ZAJ PA NE VEJO KA JE BUČNO SEME SAMO TIP TIP TELEFON ČUVAJTE TRADICIJO PA ZDRAVI BOJTE

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      17.01.2022 ob 16:04 gost

      Fajn ste spejvali sem zunaj poslušal! Ženskam je boljše šlo , bole so se čule .

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      17.01.2022 ob 18:54 gost

      ja pa starejši so strašili otroke z raznimi zgodbami,in kako je bilo nato veselje iti domov,ko še marsikatera vas ni imela ulične razsvetljave,gospodinje so se vedno zelo potrudile,pekle so kifline,kvašene pogače,tudi kak kruh namazan z zaseko,starejši so pili in se veselili,otroci pa poskrivaj jedli olupljene bučne semena,bil je to en zanimiv čas

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      17.01.2022 ob 19:32 gost

      Ja "sagali" (strašili) so nas starejši, či smo preveč olujpano seme jeli: "Samo jejte, jejte seme, vej te višij meli."

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      17.01.2022 ob 20:29 gost gost

      JA ISTINA INAČI BI DECA PREVEČ SEMENA POJELI ŠE GOSPOD FERDO GODINA JE PRIŠEL VSAK VEČER POSLUŠAT PA TE KAJ NAPISAL KA JE SLIŠAL TISTI VEČER

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      01.02.2022 ob 16:50 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.