https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

MLADI

Epidemija prinesla manj gibanja in več debelosti med otroci

19.9.2021  

Najnovejši rezultati meritev športnega kartona kažejo, da je epidemija covida-19 prinesla izjemno negativne učinke na najmlajšo populacijo. Delež predebelih šolarjev je narasel za okrog 30 odstotkov, zmanjšala se je gibalna učinkovitost in okrog deset odstotkov otrok je zasvojenih z uporabo elektronskih naprav.

V primerjavi z letom 2019 je delež otrok z debelostjo narasel za 23,4 odstotka pri tistih šolah, ki so lanske raziskave uporabile za pomoč pri ponovnem zagonu šolskih procesov, za kar 34,4 odstotka pa pri tistih, ki lani niso imele natančnih podatkov, kaj se dogaja. Pred tem je do vključno predlani delež debelih šolarjev padal desetletje za en odstotek na leto.

Šolanje prek Zooma na daljavo je povzročilo, da so imeli otroci 63 odstotkov več sedenja, 30 odstotkov več telesno neaktivnih dejavnosti in le sedem odstotkov zmerne do intenzivne dejavnosti. Socialno izolirani dijaki so na dan v različne zaslone stremeli povprečno 7 ur, 9 minut in 51 sekund.

To je imelo za posledico tudi druge negativne pojave. Kar deset odstotkov naših otrok je zasvojenih z video igrami, osem pa z družbenimi omrežji. Sedenju se pridružuje še nezdrava hrana, pomanjkanje socializacije in komunikacije ter manj časa za družino. Vse to pa negativno vpliva na razvoj možganov in povečuje razvoj digitalne odvisnosti.

Otroci namreč ne razlikujejo dejanske resničnosti od tiste na zaslonu, kar prinaša težko ozdravljivo odvisnost, računalniške igrice pa najbolj zasvojijo. Posledice digitalne zasvojenosti so premalo spanja, slabše ocene, odmik od družine, prijateljev in družbe ter zmanjšanje gibanja.

Ker se digitalizacija v človeški zgodovini kot taka pojavlja prvič in traja slabo desetletje, njene posledice še niso znane, je pa zato za omejitev njenih negativnih učinkov treba začeti s takojšnjim sprejemanjem ukrepov na državni ravni in tudi širše.

Po mnenju strokovnjakov je potrebno omejiti uporabo ekranov, tudi pri šolanju. Zelo pomemben je tudi zgled staršev, več mora biti gibanja, druženja ter domačih opravil.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.