https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Računsko sodišče je Pomurskim lekarnam podalo negativno mnenje glede nabave zdravil

13.12.2021 ob 11:00  

Računsko sodišče je izvedlo prečno revizijo pravilnosti nabave zdravil v letu 2020 v Pomurskih lekarnah Murska Sobota, Lekarni Velenje in Lekarni Sevnica. Ugotovili so, da so lani lekarne zdravila nabavljale v nasprotju z Zakonom o javnem naročanju.


"Vsem trem je izreklo negativno mnenje, ker zdravil niso naročale po postopkih, predpisanih v Zakonu o javnem naročanju, čeprav so vrednosti nabave zdravil presegle predpisane mejne vrednosti. Od vseh treh je zato zahtevalo predložitev odzivnih poročil," pojasnjujejo na Računskem sodišču.

"Lekarna kot javni lekarniški zavod sodi med naročnike po Zakonu o javnem naročanju, zato mora nabavljati zdravila, kadar je njihova skupna vrednost enaka ali višja od mejnih vrednosti iz zakona, na podlagi pogodb, sklenjenih po enem od postopkov javnega naročanja, ki jih predpisuje zakon. 

 

Pomurske lekarne so pri nabavi zdravil ravnale v nasprotju z Zakonom o javnem naročanju, saj dobaviteljev zdravil v skupnem znesku 22.992.774 EUR niso izbrali na podlagi predhodno izvedenega postopka oddaje javnega naročila. Lekarna je v letu 2020 naročala zdravila pri 11 dobaviteljih zdravil na podlagi neposredno sklenjenih pogodb v letih 2014, 2017, 2018 in 2020 oziroma neposredno z naročilnicami, pri čemer je 98 % vseh zdravil naročala pri 3 največjih dobaviteljih na podlagi neposredno sklenjenih pogodb za nedoločen čas oziroma do preklica.

Lekarna med revizijskim postopkom ni odpravila ugotovljenih nepravilnosti, zato je računsko sodišče zahtevalo predložitev odzivnega poročila," pojasnjujejo na Računskem sodišču.

FOTO: Računsko sodišče

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.12.2021 ob 19:23 Papanicolau gost

      Bo Damir Domjan novi direktor? Nekoč Jevškov kader.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.