https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V Lendavi so predstavili 23. številko revije Lindua

Lendava, 18.12.2021 ob 6:05  

V Sinagogi Lendava je v četrtek, 16. decembra, potekala predstavitev 23. številke multikulturne strokovno-družboslovno-literarnoumetnostne revije Lindua.

Tudi pri ustvarjanju tokratne številke je sodelovalo več avtorjev, ki so svoje prispevke za objavo v reviji odstopili brezplačno. Prispevki se delijo na osebnosti, eseje, študije, kritike, recenzije, književnost in zanimivosti.

Sklop osebnosti tokrat zaobjema tri intervjuje. Gabrijela Zver se je pogovarjala z Ferencem Hajósem, častnim občanom Občine Lendava, ki je bil prvi veleposlanik Slovenije na Madžarskem. Njen drugi sogovornik pa je bil Lajos Bence, upokojeni učitelj, profesor, novinar in umetnik. Tretji intervju pa je pripravila Ilona Zadravec-Szekeres, ki se je pogovarjala z Judit Zágorec-Csuka, pesnico madžarske narodnosti.

Eseje, študije in kritike so napisali različni avtorji. Sindi Časar je pisala o življenju Primorcev v Prekmurju, Dejan Süč o tem kako je Dolnja Lendava postala »velika občina«, Ines Varga pa o 150 letih knjižnične dejavnosti v Lendavi. Atila Pisnjak je orisal zgodovino gradnje meščanske šole v Lendavi, Tanja Šimonka pa je pripravila prispevek o umetnici Mariki Danč Roth. Poleg omenjenih so vlključeni še trije prispevki v madžarskem jeziku, ki so jih pripravili Atilla Pinjak, Halász Albert ter Vida Dorian in Bandi Szabolcs.

Literarna dela so prispevali Ivanka Bratkovič, Péter Pál, Béla Szomi Kralj, Lajos Bence, Judit Zágorec-Csuka, Ana Vida ter Olga Paušič. V sklopu zanimivosti pa Franc Horvat Meštrovič predstavlja mednarodno sodelovanje športnih zvez iz Lendave in županije Zala. Roberta Turk je predstavila 50 let delovanja Dvojezične osnovne šole II Lendava. Samo Sankovič je pisal o arheološki razstavi »Zemlja, ogenj, voda« na lendavskem gradu. Gabrijela Zver pa je pripravila prispevek Srečanje gimnazijcev z Jungom …, v katerem so razmišljanja dijakov Dvojezične srednje šole v Lendavi ob srečanju z izjavami psihoanalitika Junga.

Na koncu so v revijo vključene še fotografije članov Foto-video kluba Lendava, s katerimi so letos prvič sodelovali. Več njihovih fotografij je tudi ob prispevkih v reviji.

Publikacijo, ki jo od leta 2007 izdaja Knjižnica - Kulturni center Lendava, je letos ustvarjal uredniški odbor s člani: Ines Varga, Gabriela Zver, Bence Lajos, Dejan Süč, Maja Budin in Sindi Časar.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija