https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

To so pomurski dvorci

Murska Sobota, 07.09.2021 ob 9:00  

Dvorec je grajska stavba, ki je bila namenjena bivanju fevdalskega gospostva. Dvorce lahko najdemo v večini evropskih držav, kjer je obstajal fevdalizem in so bili včasih znani kot gradovi in palače. Tokrat vam v sklopu projekta Pomurske novice predstavljamo pomurske dvorce.


Dvorec Matzenau 

Matzenau je enonadstropni dvorec, ki je od leta 1876 zapisan kot grad in se nahaja v Prosenjakovcih. To je bil v svojih zlatih časih razkošna stavba (26,5 x 15,5 m in do ostrešja visoka 9 m) zgrajena v neoklasičnem slogu, ki je služila kot letno in lovsko bivališče lastnikom, ki so živeli bodisi kje v Avstriji bodisi na Madžarskem. Stavba naj bi bila zgrajena v začetku 19. stoletja; gradnjo pa so po vsej verjetnosti opravili italijanski stavbaniki.  Okrog stavbe je bil urejen park s fontano in klopcami za počivanje, celotno zemljišče pa je obsegalo okrog 150 hektarjev.

Parku je bil pred leti v okviru projekta Carpe Diem urejen v približek svoji prvotni podobi. Obdaja ga krožna pot, ki služi kot dostop do dvorca. Ob poti umeščene klopi nudijo obiskovalcu možnost počitka in uživanja v neokrnjeni naravi, informativne table pa mu dajo podatke o tam rastočih drevesih in njihovih posebnostih. Stavbo je leta 1900 od Denesa Craigherja kupil Carl von Matzenau.

Od dvorca je danes ohranjena le prednja stran, večina notranjosti in zadnji deli stavbe so v ruševinastem stanju, zato odsvetujemo raziskovanje tistih predelov. Vas bo pa nedvomno navdušilo pročelje dvorca z ostanki balkona, barvitimi grbi in bršljanom, ki je porasel nekdaj mogočne stene. 

Dvorec na Tišini

Znana plemiška rodovina Batthyányi je imela 19. stoletja svoj dvorec v tišini. Večino svoje posesti so imeli na madžarskem, nekaj pa tudi v našem območju. Prvotna oblika dvorca je bila pozidava v obliki črke L, pozneje pa je s prizidavo opečnega trakta pridobil podkvasto obliko. Dvorec je bil tipična oblika pritličnega panonskega dvorca, ki je bil obdan s lepim parkom in s številnimi eksotičnimi drevesi. Del parka se je ohranil do danes. Dvorec pa je propadal številna desetletja, vse do leta 2015 ko so ga začeli rušiti. Porušili so zadnji del dvorca, in obnovili osrednji del. Na mestu, kjer je stal zadnji del dvorca je postavljen nov objekt, ki je namenjen zdrastveni dejavnosti. V obnovljenem delu dvorca je sedaj poročna dvorana in lekarna.

Dvorec na Petanjcih

Na Petanjcih je v 13. stoletju bil postavljen dvorec, ki se žal ni ohranil do danes. Zgrajen naj bi bil za grofofsko družino Nádasdy, ki je bila madžarko - ogrskega porekla. Dvorec je bil obdan z vodnim jarkom in je stal na dvignjenem platoju. Kraj, kjer je stal dvorec se ledinsko imenuje "Kastelišče", ki je danes pozidano območje. Arheološle najdbe so območje "Kastelišča" označile kot zavarovan arheološki spomenik. Graščina je dobila največji pomen proti koncu 16. stoletja, ko si v obdobju protireformacije našli zatočišče pregnani evangeličanski duhovniki in učitelji. Med drugimi znanimi izobraženci se je v graščino zatekel tudi nemški astronom, astrolog in matematik Johannes Kepler (1571-1630) pred grožnjo s smrtno kaznijo nadvojvode Ferdinanda II. Po njem je bila odkrita zvezda, kraterja na Luni in Marsu ter najmočnejši vesoljski teleskop ameriške Nase.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.