https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

FOTO in VIDEO: Čebelarka Dragica Tigeli izdelala kar 45 medenih hišk

Krapje, 30.12.2021 ob 16:10  

Čebelarstvo Tigeli iz Krapja pri Veržeju je na ogled postavilo 45 medenih hišic, ki so narejene v stilu panonskih hišk, okrašenih z lučkami.


»Ideja za postavitev medenih hišk je nastala na podlagi čebel, čebeljih izdelkov. Čebelice damo v mesecu avgustu, septembru počivati in čebelarji se potem trudimo, da izdelke promoviramo. Ob tem se je rodila ideja za medene hišice, narejene iz testa medenjakov. Vsako leto je potrebno narediti nekaj novih, saj vse ne obstanejo,« pove čebelarka Dragica Tigeli in doda, da je to njihova četrta razstava. Letos so na ogled postavili 45 medenih hišic različnih velikosti in modelčkov ter jih poimenovali kar v Panonsko vas.

Ročno izdelane hiške

Tigelijeva je hišice izdelala sama. »Sama priprava terja kar nekaj časa. Najprej se iz kartona izdelajo modelčki, potem jih je potrebno prenesti na testo in testo počasi sušiti v obliki hišic. Sušenje traja kak mesec in šele nato začnem hiške okraševati. Vse je narejeno ročno. Vsaka pikica na hišici je moje delo,« pove.

Na ogled do 10. januarja

Medene hiške bodo postavljene na ogled vse do 10. januarja 2022. Vsak dan od 10. do 15. ure. Praznike in nedeljo imajo zaprto.

Čebelarski muzej

Tigelijevi imajo dolgoletno tradicijo čebelarjenja. S čebelarstvom se ukvarjajo že 25 let, imajo pa tudi čebelarski muzej, edini še v naravi ohranjeni osmero kotni leseni čebelnjak, ki izvira iz konca 19. stoletja in predstavlja izjemno bogato kulturno dediščino. Zraven muzeja imajo postavljeni tudi učni čebelnjak z osmimi družinami, kjer lahko obiskovalcem pokažejo delo pri čebelah. Ob čebelnjaku pa so posajene medovite rastline.

Pridelujejo med, iz katerega potem izdelujejo medene likerje, medenjake in kremne medove. So prejemniki številnih priznanj, ki so jih dobili na ocenjevanjih medu in medenih likerjev. »Najbolj ponosni smo na državnega prvaka v kategoriji " Akacijev med," pove Tigelijeva in doda, da načrtujejo veliko novosti. »Nekatere so že v preizkušanju, vendar bomo počakali na ugodnejše epidemiološke razmere in potem naredili tudi predstavitev,« zaključi Tigelijeva.


Več fotografij v spodnji galeriji...  

    Fotogalerija