https://www.btc-city.com/sl/murska-sobota/vsi-ponudniki/ponudnik/city-murska-sobota/telemach
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Bolnišnice bodo ponovno izvajale prekinjene programe

28.12.2021  

Število hospitaliziranih na covidnih oddelkih slovenskih bolnišnic upada. Ob tem so iz nekaterih bolnišnic sporočili, da načrtujejo ponoven začetek izvajanja programov, ki so jih zaradi premeščanja kadra na covidne oddelke začasno ukinili. Bolnišnice se ob tem pripravljajo na porast hospitaliziranih zaradi različice omikron. 

Iz soboške bolnišnice so sporočili, da zdravijo 49 covidnih bolnikov. Od tega jih je 15 v enoti intenzivne nege, 10 bolnikov diha s pomočjo respiratorja. Na covidne oddelke je premeščenih še 54 zaposlenih s področja zdravstvene nege in štirje študenti, poroča STA.

V bolnišnici izvajajo operativne posege s stopnjo nujnosti zelo hitro ter ambulantne storitve s stopnjo nujnosti zelo hitro in hitro. Operativnih posegov s stopnjo nujnosti hitro in redno pa trenutno ne izvajajo. Na možen ponovni dvig števila hospitaliziranih covidnih bolnikov se pripravljajo v skladu s strategijo povečanja posteljnih kapacitet, namenjenih za covidne bolnike. Hkrati pa zagotavljajo zadostno količino osebne varovalne opreme, ki mora biti na zalogi, so še pojasnili.

Univerzitetni klinični center Ljubljana

V UKC Ljubljana oskrbo potrebuje 206 covidnih bolnikov, od tega 83 intenzivno zdravljenje. S sistemom telemedicine pa spremljajo še 29 pacientov. Povprečna starost bolnikov na navadnih covidnih oddelkih znaša 70 let, na intenzivnih pa 58 let.

Na navadnih oddelkih je od 123 bolnikov polno cepljenih 34 oziroma 27,6 odstotka bolnikov. Na intenzivnih oddelkih pa je od 83 bolnikov polno cepljenih 5 bolnikov oziroma 6 odstotkov.

Vzporedno z obravnavo bolnikov s covidom-19 v največji možni meri teče tudi obravnava ostalih bolnikov. V ambulantnem delu pregledajo od 4.000 do 5.000 ljudi dnevno. V velikem pogonu torej poteka tudi necovidna dejavnost, ki jo bolniki potrebujejo.

Klinika Golnik

Trenutno zdravijo 20 covidnih bolnikov na navadnem in 7 covidnih bolnikov na intenzivnem oddelku. Na covidnem oddelku bolnišnice trenutno pomaga ena zunanja medicinska sestra in nekaj študentov medicine. 

V zadnjih mesecih so na kliniki nekoliko zmanjšali ambulantno dejavnost, ki jo bodo, kot napovedujejo, po novem letu ponovno okrepili. Ob tem dodajajo, da se bodo na napovedan porast covidnih bolnikov odzvali tako, kot so se že doslej.

Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca Nova Gorica

V bolnišnici trenutno zdravijo 30 covidnih bolnikov, od tega 5 v intenzivni enoti. Za potrebe zdravljenja covidnih bolnikov tedensko usklajujejo potrebno število zdravnikov in medicinskih sester. S koncem leta odhaja ves prerazporejeni kader iz zunanjih ustanov.

Obseg dela je v novogoriški bolnišnici zmanjšan na področju vseh dejavnosti in ga do konca leta še ne bodo povečevali, v začetku januarja pa bodo obseg dela povečali za en operativni program na dan. Program specialistične ambulantne dejavnosti pa bodo glede na razpoložljive kadre načrtovali tedensko.

Priprava na različico omikronpoteka tako, da ohranjajo posteljne kapacitete za potrebe širitve covidnih dejavnosti, preverjajo zalogo osebne varovalne opreme, zdravil in drugega medicinskega potrošnega materiala za tri mesece, analizirajo organizacijo dela covidnih dejavnosti ter sodelujejo na sestankih ministrstva za zdravje in strokovnih direktorjev bolnišnic.

Splošna bolnišnica Novo mesto

Bolniško zdravljenje nudijo 51 covidnim bolnikom, od tega jih 15 potrebuje intenzivno nego. Zunanjo pomoč na covidnem oddelku trenutno predstavljajo štiri medicinske sestre iz zdravstvenih domov.

Kot so pojasnili, število covidnih bolnikov za zdaj ne omogoča izvajanje rednih programov v večjem obsegu. Elektivni nenujni programi tako še vedno ostajajo zaprti. Ob tem v novomeški bolnišnici zagotavljajo, da imajo izdelan načrt za različne različice koronavirusa, tudi omikron.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.12.2021 ob 8:44 gost

      Kaj njim je zmanjkalo kovidekov pa so se vedno strahote razmere. Kajti po televiziji vse prikažejo kot da smo že na 5 fronti z najmanj 200 mrtvimi vsa dan. Samo ka ljudje nebi šli k drvniku in naj krepnejo. Vse bolnice su bile v velkun minusi zdaj su pa čudežu vse plusi. To pomeni da niso nič delali.

      13 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.12.2021 ob 12:31 gost

      Tvoj komentar ja pa nečloveški in nehumani (Marš...........)

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.12.2021 ob 16:51 gost

      12.o6 ti si pa res ne kulturen človek kao te ni sram.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.12.2021 ob 17:20 človek ob 8:44 gost

      je napisal samo resnici, ki se glasi kot jeomenil - pred kovidom vse bolnice v minusu, danes vse v plusu. Tu je vračunan dolg iz 27 miljard na 43, ki ga bo odplačevala še generacija 2066.In vlada se je raje pobrigala za tiste, ki imajo vse, ni pa cv stanju uskladiti socialnih transferjev, ali pa v pomoč vključiti ljudi, ki so 35 lt delali v Muri in drugje, ostali zaradi lopovstva brez službe, doma imajo 5 kvadratnih metrov vrtička in so do starostne penzije odrezani od Slovenije. In o takih ne govori noben politik v državi, čeprav so ti ljudje stari 55 let, so pa prestari za službe.Tako državi ostane denar za lopove in ctrankarske veljake, saj tem z vrtičkom do 53 leta tarosti ni potrebno dajati pokojnin, ker jo je banda hudičeva dajali tistim, ki so pred 20 leti šli v penzijo z 33 lt delovne dobe, prokleta banda hudičeva vladna tistega časa, zato je za suženstvo v Sloveniji riv prav vsak politik, ki je sedel v hramu dmokracije oziroma v hramu lopovstva, kot pravi rek, vsak sebi najprej brado.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.12.2021 ob 17:22 popravljam gost

      do 63 leta starosti (ženskam) in 65. leta moškim.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      28.12.2021 ob 20:25 Adada gost

      Kodo ne vidi NE ve kaj se dogaja,mi pa ka tam delamo vemo kaj je resnisa!!!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      30.12.2021 ob 8:25 jožek101 gost

      Nejs te bpa napisali koliko se te zdravi v Soboškoj bolnici verjetno kakšnih 20 to jih sto doktorov si gledajo samo teh dvajset vij pravite ka se vračajo ostali programi zdaj do šli doktori na smučanje ka še morejo 40 dnij staroga dopusta pokoristiti tej so edijni ka majo največ dopusta v državi

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.