https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pahor vročil odlikovanje tudi škofu Gezi Filu

28.12.2021 ob 19:00  

Predsednik republike Borut Pahor je na posebni slovesnosti v predsedniški palači danes vročil odlikovanja kardinalu Francu Rodetu, škofu Gezi Filu in muftiju Nedžadu Grabusu. Odlikovanci so ob tem poudarili pomen strpnosti, medsebojnega sodelovanja in skupnega sobivanja pripadnikov različnih verskih skupnosti v Evropi in Sloveniji.

Predsednik Pahor je z zlatim redom za zasluge odlikoval kardinala Rimskokatoliške cerkve Franca Rodeta za življenjsko delo in zasluge za osamosvojitev Slovenije in njeno uveljavitev v svetu ter za spodbujanje kulture medverskega dialoga.

Rode se je ob prejemu reda predsedniku zahvalil in dejal, da odlikovanje doživlja kot objem domovine, kot prijazno roko, ki mu jo podaja Slovenija, kot čast in priznanje te mlade države, poroča STA. "Slovenija ima vse možnosti, da raste, da se utemelji v solidarnosti in v povezanosti vseh, da raste v demokratičnem duhu, v spoštovanju različnosti, da se med seboj malo manj kregamo in malo manj napadamo in da ustvarimo ozračje, ki bo sproščeno in res bratsko," je še poudaril kardinal.

Rode je bil prvi predavatelj osnovnega bogoslovja, ki je neposredno spregovoril o medverskem dialogu z muslimani. Kot nadškof je za škofovsko geslo vzel Trubarjeve besede "stati in obstati" in veliko pozornosti namenil urejanju odnosov med Cerkvijo in državo, so navedli v obrazložitvi.

S srebrnim redom za zasluge odlikovan škof Gezo Fila

S srebrnim redom za zasluge je Pahor za uspešno, povezovalno in k strpnosti usmerjeno vodenje Evangeličanske cerkve v Sloveniji odlikoval škofa Gezo Fila, za vodenje Islamske skupnosti pa muftija Nedžada Grabusa.

Škof Filo je izrazil veselje, da je predsednik visoko državno odlikovanje podelil predstavnikom treh različnih verskih skupnosti v letu, ko Slovenija praznuje 30-letnico samostojnosti. Po njegovih besedah je današnjim odlikovancem skupno, da so tudi takrat, ko je bilo to manj hvaležno in težje, neomajno verovali v pravičen, svoboden in solidaren svet za vse ljudi, ne glede na njihova verska, socialna, politična in druga porekla.

Filo je veliko pozornosti namenjal ljudem v stiski in pri svojem delovanju pooseblja evangeličansko skromnost in toleranco. Vedno se je trudil za enakopravnost in strpnost med našima zgodovinskima cerkvama ter drugimi verskimi skupnostmi.

Mufti Grabus je dejal, da odlikovanje razume kot močno sporočilo in vodilo za razvoj odnosov znotraj evropske kulture in civilizacije s sprejemanjem in spoštovanjem različnosti. Izpostavil je, da so pripadniki muslimanske vere v Evropi pogosto obsojani zaradi njihove verske pripadnosti in verske dediščine.

Poudaril je, da moramo narediti vse, da ohranimo mir, stabilnost, zaupanje ter se zavzel za gradnjo odnosov, ki temeljijo na resnici in pravičnosti ter obsodbi vseh zločinov, pri čemer je posebej izpostavil prepoved zanikanja holokavsta in genocida v Srebrenici.

Podelitve odlikovanj v predsedniški palači se je udeležil tudi premier Janez Janša.

Naslovna Foto: Vlada RS

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.12.2021 ob 19:33 AAAAAAAAAAAAAAA gost

      Rode največji pokvarjenec pa dobij priznanje proklejti Pahor nesposoben priliznjenec.

      23 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.12.2021 ob 22:55 Ne Taliban-Mufti gost

        Muslimane teroriste u Bosno svet24.si/clanek/novice/zenske-se-upirajo-talibanom-organizirale-protest-v-kabulu

        3 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.12.2021 ob 19:38 gost

      Družba, v kateri so v ospedju verski voditelji, nima prihodnosti. Sploh ta sovražni Rode, ki je izjavil, da zanj ni človek tisti, ki ni kristjan. Kakšen pokvarjenec mora biti predsednik, ki odlikuje takšnega človeka, pa sami presodite.

      22 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.12.2021 ob 21:37 in Rode gost

      kot vsi krščanski voditelji, ki jim ni za krščanstvo v prvi besedi pogovora omeni volitve 2022. pohujšani kristjani do amena, sramota demokracije in verskih voditeljev,. Rode, Zore, da te kap....., drugo kot politika jim ne roji po bitastih tikvah.

      15 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.12.2021 ob 21:53 SLOVENIJO SLOVENCEM gost

      Čisto pravilno Rode, veliki in zavedni domoljub, Slovenija je od vekomaj bila država krščanskih Slovencev, v Sloveniji smo Slovenci doma in volitve 2022 bodo končno prinesle rezultat, da se enkrat za vselej rešimo komunistov in ostalih pritepencev v Slovenijo.

      8 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.12.2021 ob 23:20 Čergoli gost

      vrag pušča brado Smrduh

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      28.12.2021 ob 23:21 Magyar Bacsi gost

      Gea končal 3 ra gimnaije in šel a pušpeka

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      29.12.2021 ob 10:38 gost

      Grabusa je odlikoval maneken .Se spomnite ko je Grabus rekel ,da bo v Sloveniji samo muslimanski narod ?

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.12.2021 ob 13:29 gost

        ,da bo v Sloveniji samo muslimanski narod ? Narobe, ne narod ampak vera s katero v osnovi ni nič narobe !!

        3 3 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      29.12.2021 ob 17:10 surkalo gost

      13;29 ........ Nič ni narobe ? Kdo pa te kole ljudij in vesi po sebi eksplozijv in širi terorizem ?Idi jim poliži rit pa ne bodo rabili prati

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      01.02.2022 ob 16:38 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.