https://www.btc-city.com/sl/murska-sobota/vsi-ponudniki/ponudnik/city-murska-sobota/telemach
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Janša: Tedni pred nami bodo terjali odpoved nekaterim svoboščinam

30.12.2021  

"V primerjavi s tem, kar delajo države s podobnimi političnimi ureditvami, so naše roke močno zvezane. Tudi stroka si ne upa predlagati nekaterih ukrepov, ki jih izvajajo drugod, češ da jih bo ustavno sodišče razveljavilo," je dejal premier Janez Janša.

Predsednik vlade Janez Janša je v pogovoru za Televizijo Slovenija ob koncu leta med drugim spregovoril tudi o aktualnih epidemioloških razmerah. "Zelo verjetno so pred nami tedni najvišjih številk okužb, kar zadeva okužbe v času pandemije covida. Upanje je, da ne tudi najvišjih številk, kar zadeva zasedenost zdravstvenih kapacitet in tiste najbolj drastične posledice te bolezni. Težki tedni, ko se bo zelo verjetno treba znova odpovedati nekaterim svoboščinam," je povedal.

Različica omikron se hitro širi

Ukrepi, ki se sprejemajo drugod po Evropi, kjer je različica omikron postal prevladujoča, so ukrepi, ki jih človeštvo pozna, ne zato, da se epidemija zaustavi, ampak zato, da se širjenje upočasni. Zaustaviti je ne moremo. To je jasno. Moramo jo pa upočasniti, sicer preveliko število okužb naenkrat povzroči preveliko število obolelih, preveliko število tistih, ki potrebujejo tudi intenzivno nego.

Te kapacitete so pa povsod po svetu, ne samo v Sloveniji, omejene. Se pravi, če je pritisk naenkrat prehud, potem sistem začne razpadati in seveda ljudje umirajo tudi zaradi drugih stvari, ne samo zaradi covida, in temu se je treba na vsak način izogniti, in zato ukrepi, ki jih nihče ne mara, še najmanj vlada, ki potem nosi vso odgovornost in ves gnev za to, ker jih je pač morala sprejeti. 

Težave pri vladanju z odloki

Imamo pa seveda Slovenci specifične težave. S tem, kar večina drugih držav, še posebej na zahodu, lahko sprejema, bodisi prek odlokov vlade bodisi prek odlokov, ki jih sprejemajo recimo francoski predsednik ali italijanska vlada, in jih sam predsednik vlade izreče.

Mi tega ne moremo narediti niti kot vlada, nekaterih stvari niti ne kot državni zbor, ker ustavno sodišče to kot po tekočem traku razveljavlja. Tukaj ne trdim, da so bile vse odločbe ustavnega sodišča neutemeljene, daleč od tega. Če pa primerjamo to, kar so delale druge države s podobnimi političnimi sistemi in ureditvami, delitvami oblasti in tako naprej, delitvami med vejami oblasti, potem vidimo, da so naše roke močno zvezane.

Že to, da ta grožnja visi nad vsemi nami, ki moramo sprejemati odločitve, omejuje ukrepanje. Tudi stroka si ne upa predlagati nekaterih stvari, ki jih izvajajo v drugih državah, ker vsi pravijo, potem bo pa to tako in tako ustavno sodišče razveljavilo in bo še večja zmeda. Tako da tukaj smo neka posebnost po tem, da se del tistih, ki imamo na ramenih odgovornost za ukrepanje, preprosto ne vede, kot da so del te skupnosti. 

Želja za praznike

Janša: "Vsem želim veliko zdravja, da premagamo koronaviru ter zaživimo normalno."

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija