https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Folklorna skupino Leščeček: Ohranjajo slovensko ljudsko izročilo

07.09.2021 ob 7:00  

Folklorna skupina Leščeček deluje pod okriljem Kulturnega društva Slavko Osterc Veržej že vse od leta 2006.

Folklorna skupina Leščeček združuje kar 40 mladih plesalcev, pevcev in glasbenikov iz Veržeja in drugih delov Prlekije. Umetniški vodja folklorne skupine Leščeček Kulturnega društva Slavka Osterca iz Veržeja je Marko Rus. Ime Leščeček je povezano z njihovim krajem, leščeček je namreč varuh narcis, ki v maju pobelijo veržejske travnike.

 
Nastopajo doma in v tujini
 

Uvrščajo se na Državno srečanje odraslih folklornih skupin in sodijo med najuspešnejše folklorne skupine pri nas. Njihov prvi nastop čez mejo je bil v Avstriji, kasneje pa so še odpotovali v Turčijo, Nemčijo in Hrvaško. Avgusta leta 2011 so slovensko ljudsko izročilo predstavljali na gostovanju na Škotskem, kjer so nastopili na enem izmed največjih festivalov umetnosti na svetu.

Skrbijo za ohranjanje ljudskega izročila. Zavedajo se o pomembnosti ohranjanja plesnih korakov in pesmi naših prednikov. Za doseganje rezultatov pa je potrebno resno delo, ki pa ga v dobrem vzdušju in prijateljskih vezeh, ki se pletejo med člani ne občutijo kot obvezo.

V svoje delo vključujejo tudi vidne osebnosti slovenske folklore, kot so Mirko Ramovš, Vasja Samec, Adrijana Gaberščik, dr. Bojan Knific in drugi. Z njihovo pomočjo njihova kvaliteta dobiva pomembno vrednost.

Njihova oblačila so narejena po rekonstrukciji fotografij iz začetka 20. stoletja in prikazujejo oblačilno podobo takratnih prebivalcev Veržeja. Ženski kostum je sestavljen iz številnih kosov oblačil.

Vokalna skupina se predstavlja v zanimivih kostumih, ki so sodobno oblikovani in pletejo zgodbo našega kraja in skupine. Ženski del vokalne skupine predstavljajo narcise, ki jih imajo izvezene na oblekah zelene podlage (travnik), fantje pa poosebljajo leščečka, ki jih varuje.   

    Fotogalerija