https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Hišna imena v Filovcih

13.10.2021 ob 9:00  

V sklopu projekta Pomurske novice, ki ga sofinancira Ministrstvo za kulturo, vam predstavljamo hišna imena v Filovcih.

V Filovcih, vasi, ki leži v Občini Moravske Toplice, prevladujejo hišna imena, ki so nastala iz krstnih imen, navadno gospodarjevega, zlasti, če se je novi gospodar priženil ali podedoval posestvo. Hišna imena so nastala iz imen zaselkov oz. ledinskih imen. 

Hišna imena so nastala na različne načine. Največ je izpeljanih iz priimkov nekdanjih lastnikov ali prednikov. Med njimi najdemo: Balažicovi, Baligačovi, Berdenovi, Černelovi, Fakrašovi, Glavačovi, Ivančovi, Kermanovi, Merčnjakovi, Sapačovi, Trbaričovi, Zelenkovi, Žbonove. Nekaj imej je nastalo z izpeljavo osebnega lastnega imena Filipove - iz Filipovi, Džoževni - iz Jožefovi, Lujzini - Lojzkini, Martine - iz Martinovi, Madalejnina - Magdalenina, Sidini - iz Sidonija. Vzdevki, ki so nastali po lastnosti gospodarja ali gospodarice hiše pa so: Grofine - njihovi daljni predniki so bili grofje, Casarovi - gospodar se je nosil kakor cesar, Mala Klarca - neporočena ženska drobne in majhne postave z imenom Klara, Digaš - neurejen, nevesten gospodar, Svetoga Džanuša - zelo veren gospodar, Dolarošine - predniki so iz Amerike pošiljali dolarje, Gouloga Berdena - gospodar je med vojno zaradi tifusa izgubil lase. 

Hišna imena so nastala tudi zaradi poklica gospodarja oz. lastnika: Kerčmarovi - ker so imeli krčmo, Zvonarove - ker stoji njihova hiša ob kapeli, že generacije zvonijo, Mlinarova - po mlinu, katerega lastniki so bili, Tišlarina Roza - lastničin oče je bil mizar, Ošlajinoga šujstra - ded je bil čevljar. Teh hišnih imen je malo, saj v Filovcih v preteklosti ni bilo več obrtnikov. Čeprav velja vas, kot vas lončarjev, ni niti enega hišnega imena povezanega s to dejavnostjo. 

Nekatera hišna imena so nastala po kraju, kje stoji hiša. Med njimi so Gajski Farkaš, Trnovski Števek, Trnovski Tonči. 

Uradni priimek Vratarič, njihovo hišno ime je bilo Farkašove. Bili so priseljenci in so hišno ime dobili po prejšnjih stanovalcih. Priimek Farkaš - Farkašof Feher so ime dobili po gospodarju, ki je Madžar. Berden - njihovo hišno ime je bilo Petkojcine, saj so se stari lastniki pisali Petek. 

Kot zanimivost naj omenimo, da je nekaj hiš bilo poimenovanih iz človeške hudomušnosti ali celo iz zlobe. Hišnih imen se hiše držijo tudi, ko ni več sorodstvenih vezi s prvotnimi naseljenci.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2022 ob 16:50 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.