https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Lendavska srednja šola z novimi programi, dogradili bodo tudi prostore šole

17.01.2022 ob 17:00  

Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost (PMSNS) in Dvojezična srednja šola Lendava sta danes pripravili novinarsko konferenco, na kateri sta predsednik sveta PMSNS in narodnosti poslanec Ferenc Horváth ter ravnateljica DSŠ Lendava Silvija Hajdinjak Prendl predstavila nove izobraževalne programe v tem in v prihodnjem šolskem letu.

Dvojezično srednjo šolo Lendava obiskuje 278 učencev, ki se trenutno v 25 oddelkih lahko izobražujejo po 17 programih. Letošnja nova programa sta namenjena izobraževanju bodočih vzgojiteljev predšolskih otrok in izobraževanju frizerjev. V prihodnjem šolskem letu šola dodaja programa »Pomočnik v biotehniki in oskrbi« ter »Pomočnik v tehnoloških procesih«.

Za potrebe novih izobraževalnih programov bodo na mestu sedanje šolske terase, ki je velika 250 kvadratnih metrov, zgradili tri učilnice, dva kabineta in manjšo kuhinjo. V njej bodo opravljali prakso dijaki, ki se izobražujejo po programu »Gastronomske in hotelirske storitve«.

Pridobitev bo zajemala še 14 tako imenovanih učnih mest z delovnimi postajami, kjer bodo praktično znanje pridobivali bodoči frizerji. Naložba v gradnjo novih prostorov je ocenjena na 455.000 evrov. Zgradili jih bodo ob pomoči PMSNS, podpori fundacije Bethlen Gábor ter Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. PMSNS je namreč soustanoviteljica Dvojezične srednje šole Lendava.

»Izobraževanje, ki se izvaja na Dvojezični srednji šoli Lendava, je zelo pomembno za razvoj Pomurja in za občine, v katerih živimo tako pripadniki madžarske kot slovenske narodne skupnosti. Veseli me, da lahko pomurskim dijakom ponudimo nove šolske programe in izobraževanje v domačem okolju, s tem pa prispevamo k rasti gospodarstva, k dvigu izobrazbe in k višji zaposljivosti na dvojezičnem območju. Dobrodošlo je, da se programi, ki jih izvaja Dvojezična srednja šola Lendava prekrivajo z različnimi programi in projekti Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti. Med drugim s programom spodbujanja razvoja gospodarske osnove madžarske narodne skupnosti do leta 2024, ki ga je podprla slovenska vlada. Program se bo namreč izvajal na področju kmetijstva, turizma in gostinstva. Dijaki bodo tako tudi skozi projekte dobili možnost dodatnega izobraževanja in opravljanja prakse, « je danes povedal predsednik sveta PMSNS in narodnostni poslanec Ferenc Horváth.

Ravnateljica Dvojezične srednje šole Lendava Silvija Hajdinjak Prendl je pri tem dodala, da se bo šola še naprej razvijala kot srednješolski center vsestranskega dvojezičnega izobraževanja mladine v regiji. »To nalogo bo uspešno izpolnjevala le v sodelovanju in ob podpori države in lokalne skupnosti ter Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti. Pri tem bo tudi izrednega pomena aktivno sodelovanje šole z lokalnimi podjetji ter drugimi izobraževalnimi institucijami v regiji in širšem okolju,« je še dejala ravnateljica Silvija Hajdinjak Prendl.

Foto: arhiv Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.01.2022 ob 17:34 gost gost

      Tan lejko, indri se pa po šolaj strop ruši, pa nega penez.

      14 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.01.2022 ob 17:45 gost

      Tu je orban polek zato se zijda. Itak je že vse kar se Lendave tijče Vogrsko. Ko prideš v trgovino ali na bilo kero uradno okence ti postavijo vprašanje,,,, tešik,,,. Kajti tam več ni besede prosim.

      21 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.01.2022 ob 23:35 Genovefa gost

        Niti ne veš napisati besedo tešik. Sramota, madžari so tudi ljudje, ali se motim????.

        8 8 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.01.2022 ob 18:59 gost

      Jaz živim celo življenje v Lendavi pa v vseh teh letih še niti enkrat mi nihče ne v trgovini ne kje drugje ni rekel tešik. Da nisi ti mogoče bil v Lentiju te malo orientacija jebe.

      23 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.01.2022 ob 19:10 gost gost

      Oni komentator ob 17.45 je mel čisto prav, ne se sprenevedati. To se ve. Tudi, če po telefonu pokličeš javne službe .se najprej odzovejo v tujem, mađ. jeziku. To je že dolgo tako tudi v trgovinah, pa ne samo v Lendavi, tudi v Dobrovniku itd. To vse skupaj je žalostno in več denarja se jim bo vsiljevalo, slabše bo. Denar pokvari in naredi prejemnika oholega.

      17 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.01.2022 ob 21:26 gost

      18 59. Jaz dobro vem kaj govorim dobro slišim dobro razumen kaj je slovensko na slovenski zemlji in kaj je tešik na slovenski zemlji. Štekaš Vogrin semleti.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.01.2022 ob 21:28 gost

      Jebe tebe orejentacija ko se pijan pelješ z vogrskij gorijc.

      1 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      17.01.2022 ob 22:46 gost

      Zanimivo. V 40 letihzivljenja v Lendavi se nisem dozivel da bi me kdo ogovoril v madzarsini v trgovini, gostilni, obcini nikjer. Res zanimivo. Vi ze sanjate pa obsedeni ste z vogri. V Lendavi smo tudi Slovenci in tudi ni nas malo. Se vedno trdim da si tesik slisal lahko samo v Lentiju morda Dobrovniku ali pa se ti je sanjalo.

      6 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.01.2022 ob 20:25 dihur gost

        Lažeš ! Pa misliš, da ti kdo to verjame. Rajši povej resnico, da živijo taki, ki ne vejo po lendavski, pa so že sedemdeset let stari. Sami smo krivi za to. Ko smo hoteli, da naj imajo svoje šole, tega niso sprejeli, ker bi skoraj vsi želeli samo v slovenske. Samo peščica jih je, ki za Orbanov denar pozabijo, v keri državi so zrasli, kje so jih starši hranili in delali in kje so se izšolali. Domovina je tista kjer se rodiš in kjer živiš. Pohlep pa ne pozna nič drugega kot denar. .

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.01.2022 ob 23:02 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Tak se gučij,tak se pijše pu" sluvenul"...pu školski...fajn,ka vsi razmimu...

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      18.01.2022 ob 9:38 gost

      V Dobrovniku zivi vec kot 90% madzarov.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      18.01.2022 ob 13:05 punčok gost

      te pa ravnatelca lejko sama plača sodne stroške? lani njoj je tou plačal bivši direktor Halasz :)

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      18.01.2022 ob 21:39 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Koji kurac se pa má šepüriti narodnostni Vogrin Ferenc ukouli šoule sluvenske,ka pa je té taknyoš tü?.Tou je Slovenija,nede Vogrin diktejrau programe .Silvija,tij,puvábila bi bár koga svetuválcuv ud Sobute,nej pa Vogrina šteri nema tü ka delati.Silvija,nede dobru,nede.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.01.2022 ob 19:48 dihur gost

        To vse ni šala kaj se v Lendavi dogaja. Slovenija, zbudi se dokler ne bo pozno in ti je sploh kaj do nas!!!

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      01.02.2022 ob 16:26 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.