https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Franc Jurša povprašal po popravi krivic upokojencem ter dolgotrajni oskrbi

01.09.2021 ob 7:00  

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša, je na izredni seji Državnega zbora na predsednika Vlade Janeza Janšo naslovil vprašanja v zvezi s popravo krivic upokojencem ter dolgotrajno oskrbo.

»V minulem letu smo bili vsi skupaj prisiljeni se prioritetno boriti z epidemijo koronavirusa in blažitvijo njenih posledic, kljub težkim časom pa je bilo za upokojence v tem obdobju storjenega že precej,« je uvodoma povedal Jurša.

Izpostavil je, da je bil dvakrat je bil izplačan solidarnostni koronski dodatek, povišal se je regres za upokojence, večkrat je bila popravljena tudi pokojninska zakonodaja, nadaljevalo pa se je tudi z odpravljanjem zaostanka v usklajevanju pokojnin, ki izvira še iz časov prejšnje gospodarske krize.

Ta zaostanek v tem trenutku znaša 3,6 %, kar naj bi se po lanskih napovedih uskladilo v tem letu. Jurša je zato povprašal ali lahko upokojenci to uskladitev v tem letu dejansko lahko pričakujejo, ter seveda kdaj?

Drugo vprašanje pa se je nanašalo na pripravo oziroma obravnavo že predlaganega in težko pričakovanega Zakona o dolgotrajni oskrbi. Ta je bil v času ministrovanja Tomaža Gantarja tik pred obravnavo na vladni ravni

»Zato vas predsednik sprašujem, po časovnici sprejemanja predloga zakona in ali nameravate z novim ministrom koncept zadnjega besedila predloga spremeniti? Če je odgovor pritrdilen, me zanima, v kakšni smeri,« je vprašal Jurša.

Janša je sicer odgovoril, da bo zaostanek v usklajevanju pokojnin zagotovo možno nadoknadit , v naslednjih dveh letih, če bodo ekonomske razmere takšne, kot se napovedujejo ali nekoliko boljše, pa mogoče že v letošnjem letu.

Kar se tiče dolgotrajne oskrbe pa je povedal, da je zakon že nekaj časa v obravnavi in usklajevanju in bo zagotovo še dopolnjen. »V vsakem primeru bo zakon na poslanskih klopeh pravočasno, da bo uveljavljen lahko s 1. januarjem naslednje leto, kar je cilj, ali bo to spomladi ali na začetku jeseni težko rečem, ker gre za finančno daleč najzahtevnejši projekt v mandatu te koalicije,« je zaključil Janša.

Foto: arhiv Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2022 ob 14:31 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.