https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Predsednik republike položil venec na judovskem pokopališču v Dolgi vasi

Dolga vas, 26.01.2022 ob 18:00  

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, 26. januarja, položil venec k spomeniku žrtvam nacifašističnega nasilja na judovskem pokopališču v Dolgi vasi.

V Sloveniji je bila v času druge svetovne vojne judovska skupnost najštevilčnejša prav na območju Lendave in Murske Sobote, vendar je zaradi holokavsta takorekoč izginila. Pokopališče v Dolgi vasi pri Lendavi je drugo največje judovsko pokopališče v Sloveniji. Ta edinstven spomenik judovski kulturi na tem območju je danes spomeniško zaščiten.

Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta, ki ga praznujemo jutri, 27. januarja, je predsednik Borut Pahor položil venec k spomeniku žrtvam nacifašističnega nasilja na judovskem pokopališču v Dolgi vasi.

Ob tem je spomnil, da je to vrsto let počel skupaj z Eriko Fürst, danes najstarejšo preživelo judinjo iz Auschwitza. »Po tem dogodku jo bom tudi obiskal na domu in ji zaželel še veliko zdravja in življenjske moči,« je povedal Pahor.

Ob priložnosti je poudaril tudi pomen mirnega reševanja konfliktov: »Če želimo zavarovati pridobitev miru, varnosti, strpnosti in sožitja potem si moramo vsak dan kot posamezniki in v skupnosti, doma in v mednarodni skupnosti prizadevati za tri kulture oziroma načela: za kulturo spominjanja – ne smemo pozabiti, za kulturo dialoga – moramo se demokratično pogovarjati in sporazumevati in za načelo mirnega reševanja vseh sporov.«

To je povedal tudi v luči trenutnih zaostritev v mednarodnih odnosih, zlasti med rusko federacijo in zahodom na ukrajinski meji: » Človeštvo že dolgo časa ni bilo tako blizu nekega roba, mislim da moramo storiti vse kar je v naši moči, da prevlada razum, umiritev in da dobi diplomacija tisto moč, da po mirni poti vse te probleme tudi reši in obvaruje sedanje in prihodnje generacije, da bi izkusile grenke, surove, nedoumljive žrtve, ki jih terja vojaški spopad.«

»Slovenija se zavzema za mirno rešitev, za aktivno vlogo diplomacije. Mislim, da ni mogoče, da bi bil tak problem, ki ga po iskreni poti dialoga ne bi mogli rešiti. Mora pa biti trdna volja in spomin na grozote vojne, zavzeto iskanje skupnih rešitev in seveda odločenost da prevladamo,« je še poudaril predsednik.

Izjavi sta podala tudi Janez Magyar, župan Občine Lendava, in Boris Hajdinjak, direktor Sinagoge Maribor. Predsednik Pahor pa se bo danes udeležil tudi osrednje spominske slovesnosti v Murski Soboti.


Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija