https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Nagrada za najbolj inovativno živilo tudi v roke sirarni na Goričkem

26.01.2022 ob 17:00  

Nagrado Inštituta za nutricionistiko za najbolj inovativna živila leta 2022 je letos prejelo deset podjetij. Gre za živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Med letošnjimi nagrajenci je tudi Sirarstvo Tinka iz krajinskega parka Goričko za proseni desert.

Inštitut za nutricionistiko nagrade za inovativnost podeljuje že osmo leto. Osnovna cilja projekta sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oziroma izboljšana živila in spodbujati gospodarstvo pri razvoju živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo in ugodnim vplivom na okolje.

Nagrade so letos prejeli Eta Kamnik za lečin bolognese Natureta, Spar Slovenija za Spar premium kruh z bučno prgo in drožmi ter za namaz iz laškega fižola, Mercator IP za tri izdelke iz linije Minute: obroki iz kvinoje, polnozrnatega riža in ajde z dodano zelenjavo, Mlekarna Planika za kefir z vitaminom D3, Mlinarjev sin za pirine testenine s sirotko, Engrotuš v sodelovanju z Ano Roš in podjetjem BeLife za brezalkoholno pijačo kombuča z okusom hruške z ajdo in pehtranom, in Sirarstvo Tinka za proseni desert.

Letos so prvič podelili tudi posebno nagrado za inovativnost s področja trajnosti. Prav tako so prvič podelili tudi posebno nagrado za inovativnost pri zniževanju vsebnosti soli v kruhu. Za to potezo so se odločili, ker Slovenci v povprečju zaužijemo za 135 odstotkov preveč soli, kar povečuje tveganja za srčno-žilne bolezni, ravno kruh pa predstavlja enega večjih virov soli.

Med lotišnjimi nagrajenci je tudi Sirarstvo Tinka iz krajinskega parka Goričko za proseni desert

Sirarstvo Tinka iz krajinskega parka Goričko v Prekmurju predeluje kravje, kozje in ovčje mleko na tradicionalen način. Posebnost sirarne je, da za predelavo uporablja lastno mleko in mleko sosednjih kmetij, na katerih skrbijo za sonaravno rejo živali. V proseni desert jim je uspelo vključiti proso, pogosto zapostavljeno žito, ki ima v slovenski kulinariki že dolgo tradicijo, kremni jogurt ter sadno kašo iz višenj s hrustljavimi sončničnimi semeni. Desert je zelo inovativen zaradi sprejemljive vsebnosti sladkorjev, ki je primerljiva celo z manj sladkimi sadnimi jogurti.

Projekt podpira tudi ministrstvo za zdravje, kjer jih veseli, da se vsako leto na izbor prijavi vedno več inovativnih izdelkov. Po besedah vodje sektorja za varovanje zdravja pri ministrstvu Marjete Recek, je izbor najbolj inovativnih živil primer zglednega vključevanja zdravstvenih priporočil v razvoj novih izdelkov. "Pri tem so zlasti pomembna živila, ki so del vsakodnevne prehrane, saj s tem na ravni populacije vplivamo na manjšo obolevnost za sodobnimi civilizacijskimi boleznimi, ki izhajajo iz neustreznega prehranjevanja," je dejala.

Zagotavljanje lokalne, regionalne in državne samooskrbe s hrano v povezavi z naprednimi tehnologijami in novimi kakovostnimi prehranskimi izdelki je osrednjega pomena za celoten sektor kmetijstva in za našo državo, je medtem v sporočilu za javnost, objavljenem na spletni strani inštituta, navedel kmetijski minister Jože Podgoršek. Ob tem je čestital nagrajencem, še posebej tistim, ki so prejeli osebno nagrado za inovativnost s področja trajnosti.

Foto: Inštitut za nutricionistiko

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.01.2022 ob 17:37 kilonja gost

      Hrana za bogate.

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.01.2022 ob 22:34 Feri gost

      Piše: "Posebnost sirarne je, da za predelavo uporablja lastno mleko in ..." Tisti "lastno mleko" si lejko vsak razlaga malo po svoje!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.02.2022 ob 14:52 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.