https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Soboška škofija zavrača očitke o pomanjkljivem ukrepanju škofa v zadevi nekdanjega duhovnika

Murska Sobota, 20.01.2022 ob 18:00  

Škofija Murska Sobota je podala odgovor na obtožbe duhovnika Janeza Cerarja v zadevi nekdanjega duhovnika Jožefa (Pashala) Prše. 

Škofija Murska Sobota odločno zavrača očitke duhovnika Janeza Cerarja o pomanjkljivem ukrepanju škofa ordinarija dr. Petra Štumpfa v zadevi izvensodnega cerkvenega procesa in umaknitve Jožefa Prše iz kleriškega stanu.

Glede te zadeve Škofija Murska Sobota obvešča javnost:

1. Jožef (Pashal) Prša, nekdanji kapucinski redovnik in duhovnik, ki je bil umaknjen iz kleriškega stanu v izvensodnem cerkvenem postopku, spolnih zlorab, zaradi katerih je bil obsojen, ni storil na ozemlju škofije Murska Sobota, niti ni bil v času njegovih zlorab soboški škof njegov ordinarij.

2. Jožef (Pashal) Prša je bil cerkvenopravno pravilno sprejet v škofijo Murska Sobota za poskusno obdobje treh mesecev. O tem je bil s strani škofa obveščen tudi Sveti sedež, ki je potrdil, da je cerkveni postopek proti imenovanemu ustavljen. V času poskusnega obdobja so bile na Škofijo Murska Sobota proti Jožefu (Pashalu) Prši s strani štirih žrtev ponovno vložene ovadbe za spolne zlorabe, ki jih je škofija posredovala policiji, od katere pa do danes ni dobila nobenega odgovora o poteku postopka, oziroma o morebitnem zavrženju prijave.

3. Škof je takoj poskrbel za obnovitev cerkvenopravnega postopka zoper Jožefa (Pashala) Prša in o tem sproti obveščal Sveti sedež.
Žrtve, razen ene, se s škofom niso srečale v živo, ker tega niso želele. Škof je povsem zaupal zgolj pisni prijavi tudi teh žrtev in tako obnovil cerkvenopravni postopek proti Jožefu (Pashalu) Prši in o tem obvestil Sveti sedež, ki mu je dal dovoljenje, da zaprosi Metropolitansko sodišče v Ljubljani za vodenje postopka, ki je po imenovanju ljubljanskega nadškofa vodilo postopek in ga tudi dokončalo s sodbo, potrjeno s strani Kongregacije za nauk vere.

4. O umaknitvi Jožefa (Pashala) Prše iz kleriškega stanu je škof vsako žrtev posebej pisno obvestil. Pri tem je zapisal:

»… Ker od storilca najbrž nikoli ne boste slišali opravičila, vas jaz kot škof prosim za odpuščanje za vso hudo ponižanje vašega človeškega dostojanstva in prizadetih bolečin, ki so vam bile povzročene s strani tega duhovnika. Že takoj, ko sem bil leta 2019 seznanjen z obtožnico, sem bil globoko pretresen ob zločinu, ki ste ga morali še kot deklica doživljati več let. To trpljenje vas je zaznamovalo za vse življenje in nihče od nas vam ne more odvzeti tega težkega bremena, zato sprejmite vsaj moje globoko sočutje za vso grozoto, ki ste jo in jo morate še doživljati. Verjamem, da bo Gospod bogato poplačal vašo daritev, zato bom za vas in po vaših namenih obhajal pet svetih maš. V molitvi tudi prosim Gospoda, da bi ohranili zaupanje v neprecenljivost vašega življenja, ter da bi se Cerkev povsem očistila zla spolnih zlorab.«

5. Škof se je v imenu Cerkve opravičil žrtvam za dejanja, za katera sam ne nosi nobene odgovornosti. To je storil zaradi sočutja do žrtev. Do danes mu nobena od žrtev ni dala odgovora. Tudi civilni zastopnik žrtev škofu ni odgovoril na obvestilo o umaknitvi Jožefa (Pashala) Prše iz kleriškega stanu.

6. Škofija Murska Sobota je preko medijskega pooblaščenca podala javno izjavo v tej zadevi vsem osrednjim slovenskim medijem. Večina medijev te izjave ni objavila.

7. Škof do sedaj ni zavrnil pogovora z nobeno žrtvijo spolnih zlorab in tako namerava ravnati tudi v prihodnje.

8. Neresnične izjave duhovnika Janeza Cerarja v tej zadevi Škofija Murska Sobota dojema kot žaljivo obdolžitev škofa in škofije.

9. Poniževalna obtoževanja duhovnika Janeza Cerarja so v nasprotju s pravičnostjo ter cerkvenim in civilnim pravnim redom ter vnašajo v javni prostor zmedo in nezaupanje v strokovne institucije ob tej tako zelo boleči problematiki v družbi in Cerkvi. Izražene so zahteve, ki presegajo možnosti in pristojnosti škofa in drugih vključenih v reševanje boleče zadeve.

10. Škofija Murska Sobota že do sedaj v nobenem pogledu ni zaostajala v reševanju te problematike, za še večjo učinkovitost in ažurnost reševanja pa pripravlja ustanovitev lastnega Urada za sprejemanje prijav o zlorabah in spremljanje žrtev."

*Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.01.2022 ob 18:11 gost

      Kaj se sploh imajo pogajati in izgovarjati tak človek bi moral sedeti v zaporu,,,,, amen,,,, ni kazni kero si nebi zaslužil. Najbolj bo pa to občutil ko pride pred vrata nebeškega kraljestva.

      21 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.01.2022 ob 18:49 kilonja gost

      Ukiniti celibat in s tem tudi ne bo spolnih zlorab otrok ki so grozen zločin zoper otroke . Cerkev se z vsem drugim ubada samo z ukinitvijo celibata ne . Vemo, denar , dediščina, pa kljub vsemu, kaj pa izguba vernikov zaradi slabega glasu ?

      18 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.01.2022 ob 19:50 gost

      Par takšnih kak je ova od Gorana pa do vsi veseli pa mogoče tej mlade dečke pistijo na meri (maškerada)

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.01.2022 ob 20:19 gost

      a v šoli pa ni zlorab? samo vprašam...

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.01.2022 ob 20:43 kilonja gost

        Seveda so tudi v šoli zlorabe, ampak o tem se ne govori na glas, ker so ti ki zlorabljajo v večini potomci komunajzarjev .

        12 6 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.01.2022 ob 20:41 Gajdar gost

      V času izobraževanja bi moral zaznati in izločiti take kandidate za duhovnike.

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.01.2022 ob 22:21 a gost

      Lopovski lažnivi duhovniki, pacient Janša pa jih podpejra.

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      26.01.2022 ob 23:28 Vuk Rupnik gost

      Obsojam dejanje tega duhovnika in nasplosno cerkve zaradi katere mam odpor zaradi pedofilije in posilstev nin. Celibat pod nujno ukinit. Upam, da je v evangelicanski cerkvi kaj boljse in se ne dogajajo te stvari. Bi pa opomnil, da se te zlorabe otrok ne dogajajo le v glede duhovnikov ampak tudi uciteljev, zdravnikov in se marsikerega poklica vendar ste se zadnje case spravili le na cerkev. Imejte isto mero za vse. Ce ste objavili ime in priimek tega duhovnika, ki je storil gnusno dejanje, bi morali celo ime in priimek objavit tudi dvema gorickima pedofiloma, ki sta spolno zlorabila mladoletne sorodnice. Zakaj ste tam objavili le kratici imena pri tem duhovniku pa celo vzdevek ime in priimek???? Zakaj dvojna merila? Pedofil je pedofil pa ce je far, civil ucitelj, zdravnik ali kdo drug. Za vse naj bodo ista pravila in vsakega takega sprevrzenca je treba osramotit in objavit celo ime in priimek ne le duhovnikov.

      18 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      27.01.2022 ob 7:29 gost gost

      HEBEK NOJRI ZABITI KA MA JANŠA S TEM BRIGAJ SE ZA ŽENO MOGOČE JE TAN TUDI POLEG TI ČLOVEK JE PA REJSAN VSE KRIV KOLCA SE MU ZNAN VSAKO MINUTO TAKŠNI BUDAL KAK STE EDNI NEGA NIDRI YSAK ODGOVARJA ZA SVOJE DELO

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      27.01.2022 ob 8:04 punčok gost

      ka do pa s cerkvenime pedrame? tejn se ministranti tude lüštajo. še kakšoga orglaša skoristijo. srmacge pa ne vüpajo nika pravte. tou pedersko gamat v lendavi pa v beltincaj naj štunfek malo preveri.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      27.01.2022 ob 9:34 KAJ DELATE CIRKUS gost

      Kelko šefov pa svojo sodelavko za rit prime pa še kje drugje in še kaj hujšega, pa nega nobenega cirkusa v javnosti in medijih, drage ženske naj se javi tista, ki to ni doživela, mnogim vam je to celo pasalo in se še nastavljate, da bi omrežile svoje šefe. Tu pa če en pop potepka koga po riti pa ne iz hudobije nastane celi cirkus in to šele po 20 letih ali več ko "žrtvi" zadiši denar od odškodnine in sovražnost do cerkve TO JE TO IN SRAM NAJ VAS BO VSE TAKE "NEDOLŽNE" OVČICE.

      8 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      27.01.2022 ob 22:56 Sexy gost

      Pravi seks dating - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      29.01.2022 ob 12:56 Magyar Bacsi gost

      Banda pedofilska - razvratniška, jaz bi proti vam uvedel inkvizicijo isto kot ste jo vi zganjali 400 let. ZOB ZA ZOB pa da vidimo kako bi se počutili, ko bi vam kurili pod petami, raztegovali vam kosti in še in še........božji služabniki. Na čelu s franceljnom in potem naj ima grad Goričane, Mercedes AMG.........banda pokvarjena.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.01.2022 ob 13:03 Magyar Bacsi gost

        ....največja gorja skozi celotno zgodovino je povzročila katoliška cerkev. Ve se tudi vloga Vatikana v 2.svetovni vojni. V ozadju in potiho je podpirala malarja dolfeka, holokavst nad Židi. Tega se ne da oprati in popraviti. BOG in cerkev ni isto!!!!!

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      01.02.2022 ob 17:02 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      11.09.2022 ob 0:30 Danica gost

      Celibat naj ne bo obvezen, saj to je največja zloraba in nesprejemljiva. Ne da se mi naštevati...in ni Boga, ki bi RKC spregledal marsikaj Poglejte še manipulacije z ljudmi, npr. Prenova v duhu, pa še sram jih ni. In nešteti kompleti duhovniških oblačil vašega škofa....pa kje mu je obraz...govori o Karitasu...noro! ...

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.