https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KRONIKA

Poslovila se je Irena Pavlič

02.02.2022 ob 15:00  

V 88. letu starosti je umrla Irena Pavlič, nekdanja sekretarka Zveze Slovencev na Madžarskem.

"Bila je steber slovenstva v Porabju in tudi v Budimpešti ter je pomembno prispevala k utrjevanju položaja slovenske narodne skupnosti in njene kulturne identitete," so zapisali pri Zvezi Slovencev na Madžarskem - Magyarországi Szlovének Szövetsége.

Irena Pavlič je bila slovenska narodna delavka in urednica v Porabju na Madžarskem. Rojena je bila 15. novembra 1934 v naselju Slovenska ves na Madžarskem, ki spada v občino Monošter.

Leta 1956 je diplomirala na Visoki pedagoški šoli v Szegedu, nato je do 1972 poučevala na šoli v Števanovcih, nakar je bila do 1990 višja referentka za slovenska vprašanja pri Demokratični zvezi južnih Slovanov v Budimpešti. Leta 1990 je prevzela mesto tajnice pri Zvezi Slovencev na Madžarskem in Slovenskega društva v Budimpešti. V Narodnih novinah je urejala slovensko rubriko, bila je urednica slovenske priloge Narodnega kalendarja in od 1986 samostojnega Slovenskega koledarja. Objavila je tudi več razprav o porabskih Slovencih.

*Foto: izrez zaslona

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.