https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ministrica Jaklitsch na proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku v Monoštru

04.02.2022 ob 16:15  

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch se je danes udeležila proslave ob slovenskem kulturnem prazniku, ki sta jo v gledališki dvorani v Monoštru v Porabju pripravili Zveza Slovencev na Madžarskem in Državna slovenska samouprava. Proslave so se udeležili tudi zagovornica Slovencev v madžarskem parlamentu Erika Kiss Köleš, župana Monoštra in Murske Sobote ter številni drugi ugledni gostje.

V svojem pozdravu se je ministrica Jaklitsch spomnila številnih pesnikov, pisateljev in umetnikov, ki so ustvarjali tudi zato, da bi prek slovenske besede utrjevali ljubezen do slovenstva in narodno identiteto. Še posebej je izpostavila pomembnega Slovenca in duhovnika Janoša Küharja, ki je skoraj pol stoletja v Porabju ohranjal in spodbujal slovensko narodno zavest.

"Slovenski kulturni dan je zagotovo pravi dan, da se njega in vseh drugih neutrudnih kulturnih delavcev in ustvarjalcev s hvaležnostjo spomnimo in ozavestimo, da je vsak izmed nas soodgovoren za ohranitev domače slovenske besede. Da je vsak izmed nas soodgovoren, da bogastvo domače besede, ki smo jo dobili od svojih staršev, z nami ne zamre, ampak da jo prenesemo na mlajši rod," je povedala ministrica in rojake ob tej slovesni priložnosti tudi spodbudila, da v letošnjem letu, ko jih čaka popis prebivalstva, samozavestno in upravičeno ponosno povedo "Slovenec sem"!

Proslavo so s svojimi srčnimi in slovensko obarvanimi nastopi sicer zelo lepo oblikovali učenci Dvojezične osnovne šole Števanovci, dijaki monoštrske gimnazije svetega Gotarda in odrasli kulturnih skupin Zveze Slovencev na Madžarskem. 

O pomembnosti kulture in jezika je kot osrednja gostja spregovorila slavistka in novinarka Ibolya Dončec Merkli, profesorica slovenskega jezika in književnosti na sombotelski univerzi. 

Vir: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Foto: Silva Eory

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.02.2022 ob 16:59 gost

      Ka ste nouri ka pistite komentare ! Lejko de što Gospona direktora šinfo.

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.02.2022 ob 11:31 goričanec gost

        Ministrica Jaklitsch , a ve sploh slovensko, ko pa niti priimka nima slovenskega oz. ni pisan v slovenskem pravopisu ?!

        2 4 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.02.2022 ob 17:46 gost gost

      Lepo in pohvalno.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.02.2022 ob 19:08 gost

      Lepo,vsaj ministrica se spomni za naše sosede.Hvala .

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.02.2022 ob 19:25 gost gost

      Nej sosede- ROJAKE !

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.