https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Nasipu pri Petanjcih se obeta nadgradnja

10.02.2022 ob 6:00  

Občinski svet Občine Tišina je na 22. redni seji obravnaval in sprejel predlog Sklepa o soglasju k sklenitvi Sporazuma o skupni izvedbi investicije: Dograditev in nadvišanje VVN Krog – Petanjci.

Na območju porečja reke Mure je v zadnjem obdobju opazno povečanje pogostosti poplav. Ker slednje povzročajo precejšnjo popravljivo in tudi žal v nekaterih primerih nepopravljivo škodo, tako na javni kot zasebni lastnini, je potrebno intenzivirati in izboljšati ukrepe za zmanjšanje poplavne ogroženosti.

Predstavniki občin Tišina, Ljutomer in Črenšovci so tako bili konec januarja s strani Ministrstva za okolje in prostor, Direkcije Republike Slovenije za vode pozvani na skupni sestanek, kjer so jim predstavili predlog sodelovanja pri graditvi in nadgradnji visoko vodnih nasipov na reki Muri.

Direkcija RS za vode je podala ponudbo in predlog, da občina Tišina podpiše priložen Sporazum o skupni izvedbi investicije: Dograditev in nadvišanje VVN Krog – Petanjci, kjer bi občina Tišina izvedla vsa potrebna dela za izvedbo projekta. To pomeni: pripravo in izvedbo javnega naročila za pripravo projektne dokumentacije, pridobitev projektne dokumentacije, pridobitev vseh potrebnih soglasij in pravice graditi, vložitev vloge za pridobitev gradbenega dovoljenja na Upravno enoto Murska Sobota in v nadaljevanju samo izvedbo.

Foto: Potek trase obstoječih visokovodnih nasipov, vir: Občina Tišina

Vsa dela bodo opravljena za Direkcijo RS za vode in na njihovo ime, ki bo tudi 100% financer projekta. Za dograditev in nadvišanje VVN Krog – Petanjci je na tem odseku zagotovljenih 9,3 milijona evrov sredstev.

V kolikor Občina Tišina ne bi prevzela vodenja projekta, projekt ne bi bil izveden, saj na Direkciji za vode po besedah direktorja Romana Kramerja nimajo dovolj kadra, da bi lahko izvedli vse projekte, ki so jih dobili na območju Slovenije.

S tem projektom se bo uredilo območje v dolžini 8.615,50 metra, na odseku reke Mure od avtoceste v Krogu do mostu v Petanjcih. Na območju so že zgrajeni nasipi, ki pa jih je potrebno ustrezno prenoviti tako v okviru ustrezne višine kot vodotesnosti. Potrebna pa je tudi dograditev novih nasipov.

Foto: Predvideno stanje po izgradnji VVN, vir: Občina Tišina

Predvidena dograditev in nadvišanje nasipov poteka na območij dveh občin in sicer Mestna občina Murska Sobota in Tišina.

Kot je na seji povedal župan Franc Horvat gre za okoli 500 parcel. Zemljišča so sicer v različni lasti. Delno so v lasti zasebnikov, nekaj je tudi večjih denacionalizacijskih upravičencev.

Večji del območja je v občini Tišina, del pa tudi v Mestni občini Murska Sobota. Pridobi pa se enotno gradbeno dovoljenje za celotno območje od mostu na Petanjcih pa vse do avtoceste Lendava-Maribor.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.02.2022 ob 16:31 gost

      Pa de Vohar služil ,on je glavni strojni maher za nasijpe!!!!!!!!!!!!!!!

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.02.2022 ob 8:58 gost

      Edini ka tou lejko dela

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.02.2022 ob 18:40 .... gost

      Pomgrad!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.02.2022 ob 16:34 gost

      evo van ga, nasipi kredi za prvo hidrocentralo , zastonj elektrika pravi nas ati v ostariji vaskin kmetom

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.