https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost namenila denar za razvoj gospodarstva in turizma

10.02.2022 ob 10:00  

Predsednik Sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti (PMSNS) Ferenc Horváth in direktor Zavoda za kulturo madžarske narodnosti Lendava Mihael Šooš sta na sedežu PMSNS podpisala pogodbo o sofinanciranju za leto 2022 v višini 80.000 evrov.

Denar je namenjen spodbujanju turističnih dejavnosti in produktov v okviru Programa spodbujanja gospodarske osnove madžarske narodne skupnosti 2021-2024. Osrednji cilj je ohranjanje jezikovne in kulturne identitete prekmurskih Madžarov ter vzpostavitev možnosti njihovega aktivnega vključevanja v gospodarski in turistični razvoj tako imenovanega programskega območja. Slednje zajema občine Dobrovnik, Hodoš, Lendava, Moravske Toplice in Šalovci

PMSNS bo Zavodu za kulturo madžarske narodnosti Lendava ob podpori Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo sofinancirala izvajanje dejavnosti za oživitev in razvoj etnografskih hiš in drugih objektov, ki so v lasti ali v upravljanju občinskih samoupravnih narodnih skupnosti. Pri tem bo v prostorih Zavoda za kulturo madžarske narodnosti v Lendavi vzpostavljena informacijska točka, kjer bodo obiskovalci pridobili vpogled v območje s turističnega zornega kota.

Po podpisu pogodbe je predsednik Sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Ferenc Horváth spregovoril še o možnostih štipendiranja dijakov in študentov iz Slovenije, ki se izobražujejo na Madžarskem. Dijaki, ki želijo nadaljevati šolanje na visokošolski ravni, morajo oddati prijavo do 15. februarja 2022, in sicer s pomočjo spletne strani. Hkrati je še opozoril na kakovostne programe izobraževanja, ki jih dijakom ponuja Srednja dvojezična šola Lendava in druge izobraževalne ustanove v Pomurju, ter poudaril pomembnost šolanja za domače okolje.

* Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.