https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Sanacija čistilne naprave Odranci bistveno izboljšala prečiščenost vode

20.02.2022 ob 6:00  

Občina Odranci je objavila rezultate projekta sanacije čistilne naprave Odranci. Decembrske meritve so pokazale, da se je prečiščenost odpadne vode po sanaciji v lanskem letu bistveno izboljšala. Bo pa potrebno čistilno napravo v prihodnje še dodatno sanirati.

Čistilna naprava v Odrancih je bila zgrajena leta 1996 in povečana v letu 2000. Po svojem delovanju je to biološka čistilna naprava z vgrajenimi sedmimi biorotorji. Uradna moč čistilne naprave je 1.950 populacijskih enot, na katero so priključena vsa odranska gospodinjstva in vsa industrija. Prečiščena voda se izteka v potok Črnec.

V zadnjih letih je postala čistilna naprava preobremenjena. To preobremenjenost določata dva merljiva kazalnika in sicer kemijska potreba po kisiku – KPK ter biokemijska potreba po kisiku - BPK5. V letu 2021 je bil dosežen povprečen učinek čiščenja KPK 77,46 % in BPK5 88,80 %.

Zaradi nedoseganja z zakonom zahtevanih parametrov je Občina Odranci v letu 2021 začela s sanacijo čistilne naprave. Najprej so se sanirali betonski deli, nato pa se je začela sanacija samega tehnološkega postopka čiščenja. Izbrana je bila tehnologija CEEP, ki izkorišča naravno elektromagnetno valovanje planeta, zato ne potrebuje nikakršnih dodatnih napajanj in deluje indirektno.

Tehnologija CEEP dokazuje, da ima voda lastnost samočiščenja in vzpostavitve energijskega ravnovesja okolice, ki zagotavlja nemotene biološke in nebiološke procese. Procesi se dejansko izvajajo na principu 4. faze vode, ki nastaja v vmesnem stanju med tekočim agregatnim stanjem in trdnim agregatnim stanjem vode.

Od začetka delovanja sistema CEEP do konca lanskega leta se je prečiščenost odpadne vode bistveno izboljšala. Če je čistilna naprava prej delovala za okrog 30 % nad zahtevanimi parametri, so decembrske meritve pooblaščenih inštitucij ugotovile, da čistilna naprava deluje za okrog 40% pod zahtevanimi parametri. To pomeni, da se je prečiščenost odpadne vode izboljšala za okrog 70 %.

V nadaljevanju bo potrebno čistilno napravo še dodatno sanirati, predvsem na filtriranju iztočne vode ter sistemu odvzema in dehidriranja blata. V naslednjih letih pa bo postopno potrebno obnoviti in posodobiti še biorotorje.

Vir in foto: Občina Odranci

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.02.2022 ob 8:36 gost

      Ja še ne tako dolgo nazaj so v potoku črnec živele ribe,dokler človek ni začel spuščati noter fekalij,in kemičnih izdelkov.Ni čistilne naprave,ki bi prefiltrilara vodo iz pralnih strojev in tudi rib nikoli več ne bo v potoku črnec.Toliko o čistilnih napravah.Lp.

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.02.2022 ob 8:40 Tgg gost

      Za zacetek so se pojavile žabe. Bodo bodo ribe tudi…lp

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.02.2022 ob 15:26 Vanek gost

      Končno malo razvoja v Odrancih. Začeli so čiščenjem lastnih drekecov pa pijanske bruhance domačih alkoholikov.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.02.2022 ob 20:42 Gustek gost

      Uporabljena je bila tehnologija, ki izkorišča NARAVNO !!!! elektromagnetno valovanje ???? 70 % razlike !!!! Prečitaj članek preden komentiraš !!!!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      23.02.2022 ob 10:14 zoki gost

      koliko pa stane ta varianta v primerjavi z ostalimi?

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.