https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Začetek preventivne akcije za večjo varnost pešcev v prometu

21.02.2022 ob 9:20  

Začenja se nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev Bodi viden - bodi previden, ki bo trajala do nedelje. V akciji bo s terenskimi aktivnostmi sodelovalo 45 občin, potekal pa bo tudi okrepljen policijski nadzor. Policisti bodo pri pešcih preverjali spoštovanje predpisov, kot so uporaba odsevnih teles, varno prečkanje vozišč in pravilna stran hoje. 

Z akcijo želita Agencija za varnost prometa in policija opozoriti na varnost pešcev, ki so med najbolj izpostavljenimi in ogroženimi udeleženci v prometu. Tokrat bodo posebej pozorni na varnost otrok in starejših, so sporočili z agencije.

Policisti bodo preverjali tudi voznike motornih vozil, pri njih bodo pozorni na kršitve kot je izsiljevanje prednosti pešcem na zaznamovanih prehodih in hitrost vožnje. Krajše poostrene nadzore bodo tako izvajali predvsem v bližini prehodov za pešce in na lokacijah s povečano problematiko varnosti pešcev.

Agencija voznike motornih vozil poziva, naj vozijo zmerno, prilagojeno razmeram in cestno-prometnim predpisom, vedno pa naj bodo pozorni na pešce in jim odstopijo prednost. Opozarjajo, da je trk avtomobila v pešca pri hitrosti 50 kilometrov na uro enak padcu z višine 9,8 metra.

Pešce želijo opozoriti na odvračanje pozornosti od dogajanja v prometu zaradi uporabe mobilnih telefonov in slušalk. Ob tem je njihova pozornost zmanjšana celo do 60 odstotkov, opozarjajo. In spomniti, da morajo pešci uporabljati prometne površine, namenjene hoji pešcev, in ponoči obvezno nositi odsevna telesa za večjo vidnost ali svetilko, ki oddaja belo svetlobo. Voznike motornih vozil, koles in e-skirojev pa želijo opozoriti, naj bodo med vožnjo izjemno pozorni na pešce, poroča STA.

Agencija bo v sklopu akcije okrepila preventivne aktivnosti, na 15 šolah po vsej Sloveniji pa bo pripravila spletne delavnice Bodi (pre)viden in razdelila več kot 7000 odsevnikov. V akciji bodo izvedli tudi analizo presoj varne cestne infrastrukture. Akcijo pa bosta agencija in policija ponovili oktobra.

Lani je v prometnih nesrečah umrlo 15 pešcev. Delež umrlih pešcev med vsemi umrlimi v prometnih nesrečah je lani znašal 13 odstotkov, so še sporočili z agencije.

Foto: Javna agencija za varnost prometa

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.