https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Vlada potrdila dokapitalizacijo SDH, ki bo omogočila uveljavitev predkupne pravice za Sava Turizem

21.02.2022 ob 0:00  

Vlada je danes na dopisni seji odločala o predlogu dokapitalizacije Slovenskega državnega holdinga (SDH) za vsoto, ki mu omogoča uveljavljanje predkupne pravice za Yorkov delež v Savi.

Vlada je kot skupščina Slovenskega državnega holdinga odločila, da se osnovni kapital družbe, ki znaša dobrih 260 milijonov evrov, poveča za nominalni znesek 41,6 milijona evrov in po povečanju znaša skoraj 302 milijona evrov.

Osnovni kapital družbe se bo povečal z izdajo največ 24.922 navadnih imenskih nematerializiranih kosovnih delnic istega razreda. Na podlagi povečanja osnovnega kapitala bo Republika Slovenija v Slovenskem državnem holdingu pridobila delež v nominalni vrednosti 41.599.065,26 evra, ki se bo skupaj s prvotnim deležem v nominalni vrednosti 260.166.917,04 evra združil v en delež v nominalni vrednosti 301.765.982,30 evra.

Osnovni kapital družbe se povečuje z namenom zagotavljanja sredstev Slovenskemu državnemu holdingu za izvajanje aktivnosti, povezanih z uresničevanjem Strategije turizma in v povezavi s sprejetim Letnim načrtom upravljanja kapitalskih naložb za leto 2022.

Naj spomnimo, da je sklad York konec januarja z družbo Prestige Tourism, v ozadju katere je madžarski kapital, podpisal dogovor o nakupu njegovega 43,2-odstotnega deleža v Savi, neuradno naj bi cena znašala 38 milijonov evrov. Država, ki je prek SDH in Kada lastnica skoraj 47-odstotnega deleža v Savi, ima do 3. marca čas za uveljavitev predkupne pravice za omenjeni delež v Savi.

O odločanju vlade je danes ob robu srečanja z madžarskim premierom Viktorjem Orbanom v Lendavi napovedal premier Janez Janša. Med drugim je povedal, da je v gradivu tudi predlog oziroma obveza SDH, da v primeru konsolidacije lastništva opravi forenzično preiskavo poslovanja Savinih podjetij za preteklih 10 let.

Vlada je tako kot skupščina določila, da Slovenski državni holding v štirih mesecih po pridobitvi katere koli kapitalske naložbe, ki jo bo pridobil iz teh sredstev, zagotovi izvedbo forenzične preiskave poslovanja družbe, ki je izdajateljica te kapitalske naložbe, in njenih odvisnih družb, za obdobje desetih let pred njeno pridobitvijo.

    Fotogalerija